Hlavní obsah

Luxfery stylově rozdělí byt a oživí stěny

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Luxfery neboli skleněné tvárnice propouštějící světlo, používáme desítky let. V poslední době slaví návrat hlavně proto, že se rozšířila jejich nabídka i možnosti využití. Už to nejsou jen fádní skleněné cihly, které prosvětlí zeď domu. Staly se vkusným designovým prvkem, který vyniká díky barevnosti zejména v interiéru.

Článek

Dlouholetá obliba luxfer je dána hlavně jejich vlastnostmi. Lze z nich postavit pevnou zeď, propouštějící světlo do koupelny, na toaletu nebo do chodby, kde není okno a muselo by se v ní svítit i přes den.

Příčkou z luxfer rozdělíme třeba obývací pokoj uprostřed, a přesto místnost opticky nezmenšíme, protože luxfery propouštějí světlo. Záleží jen na nás, jaký druh a jakou barvu tvárnic použijeme.

Tvárnice si lze koupit v několika provedeních, může být úplně hladká nebo jemně vlnkovaná či mřížkovaná na vnitřní straně. Zvlnění vytváří jemné rozptýlení světla procházejícího tvárnicí a zkresluje průhled. Použitím lesklých, matových, rohových či zakončovacích tvárnic vytvoříme mnoho kombinací.

Nové modelové řady a technologie povyšují luxfery na výjimečný a neopakovatelný stavební materiál.

Kde a jaké luxfery použít

Díky bohatému výběru luxfery v interiéru používáme pro jejich půvab a efekt. Skleněné tvárnice mají kromě dekorativních ale i výborné funkční vlastnosti. Jsou hlavně vhodným zvukovým izolantem, takže se používají i k opláštění budov nebo jako hlukové bariéry.

V interiéru používáme luxfery nejčastěji ve sprchových koutech a vanových zástěnách, jako příčky oddělující kuchyň a jídelní kout, na barové pulty, ale i celé stěny mezi jednotlivými místnostmi.

Jestliže nechceme, aby do místnosti bylo vidět, použijeme tvárnice v satinovaném (matném) provedení. V prostorech, kde potřebujeme naopak hodně světla, upřednostníme luxfery lesklé a v různých pastelových barvách, nebo úplně čiré.

Nejhezčí kombinace vznikají obvykle slučováním matných a lesklých, případně čtvercových a obdélníkových luxfer. K dispozici jsou i designové luxfery (barevné, stříkané i čiré) pro použití v interiéru. Nabízejí jasné, moderní a hlavně neokoukané barvy, některé mají speciální zrcadlící nástřik, který odráží světelné paprsky dopadající na povrch luxfer a zároveň zintenzivňují použité barvy.

Barevná paleta od citronově žluté, jedovatě zelené a odstínů modré až po hřejivě medovou a temně fialovou, je nekonečná.

Realizaci unikátní stěny, v interiéru vždy dominantní, přenecháme specializované firmě. Dnes se vyrábějí i skleněné tvárnice s výbornou tepelnou izolací.

Technologické luxfery, k nimž patří hlavně luxfery protipožární s odolností až 90 minut, se dají použít tam, kde je podle projektu nutná protipožární příčka. Pochozí tvárnice s většinou čirým odstínem se používají specifickým způsobem. Jejich montáž svěříme vždy odborníkům.

Různé způsoby montáže

Mezi stavební systémy pro luxfery patří klasické zdění, prefabrikované panely nebo suchý systém výstavby.

  • Klasický způsob, tedy vyzdění maltou, vyžaduje velmi přesnou práci, trpělivost a letité zkušenosti. Standardní je originální zdicí směs Vetromalta. Klasické zdění potřebují vždy protipožární tvárnice, ukončovací nebo rohové luxfery, stěna upevněná pouze k podlaze a jedné přilehlé straně a obloukové stěny.
  • Systém Vetroclick se skládá z křížků a plastových profilů, kde se tvárnice uchytí jednoduchým zaklapnutím. Tento systém nepotřebuje žádné lepidlo ani maltu, pouze spárovací hmotu na finální úpravu spár mezi tvárnicemi.
  • Ezylay silikon systém umožňuje jednoduchou a rychlou montáž luxfer pouze s 3mm spárou jak v interiéru, tak v exteriéru. Nedochází zde k nepřesnostem způsobených neodborným vyzdíváním.
  • Block Lock systém se hodí pro stavbu luxferové stěny svépomocí. Potřebujeme pouze montážní sadu, která obsahuje lepidlo v tubě, vymezovací plastové profily a návod. Montážní sady se prodávají v několika variantách podle počtu luxfer, od 10 do 50 kusů. Tvárnice se lepí k vymezovacím profilům kotveným ke stěně. Hotové stěny se vyspárují.
  • Luxferové prefabrikované panely se doporučují u horizontálních či pochozích ploch (střechy, lávky, terasy, světlíky, stropy, klenby apod.). Při větších rozměrech se dá panel vyrobit z více dílů. Panely vyžadují zaspárování.

RADY& tipy

  • Luxfery jsou prosvětlovacím prvkem. Ty pokovené propouštějí až 93 % světla. Je-li prioritou místnost prosvětlit, zvolíme lesklé (čiré) tvárnice.
  • Matované luxfery jsou designovým prvkem. Použijeme je tam, kde chceme více soukromí.
  • Základní rozměr luxfer je 19x19x8 cm.
  • Podle vyráběných vymezovacích křížků jsou šíře spár 2, 5, 10 a 16 mm. U pochozí plochy z luxfer je předepsaná minimální šířka 30 mm.
  • Při rozhodování o volbě vhodného systému montáže se vždy poradíme s odborníkem.
  • Barvu spáry můžeme vybrat z různých barevných odstínů a tím stěnu doladit např. se spárami obkladů v koupelně.
  • Specifickou variantou jsou tvárnice barvené v dutině. Nehodí se do exteriéru, kde by mohly výkyvy teplot a UV záření barvy poničit.
  • Metalické tvárnice se stříbrným bočním nástřikem propouštějí o 10 % více světla než klasické s bílým bočním nástřikem. I tento typ tvárnic se hodí jen do interiéru.
  • Volba luxfer záleží na nás, vybírat můžeme mezi hladkými a těmi s vnitřním dekorem (vlnky, vroubkování, mřížky). Dále mezi luxfery lesklými a matnými. Ty bývají upravené pískováním či leptáním z jedné, nebo obou stran. Světlo, které propouštějí, je měkké, decentní a rovnoměrně rozptýlené. Hodí se výborně do koupelen.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám