Hlavní obsah

Jak pečovat o podzimní zahradu

Právo, Karolina Černá

Podzim je ideální dobou pro založení nového kompostu, sázení cibulovin a ovocných stromů. A také pro radikální úklid zahrady. Čeká nás shrabování listí, zastřihávání keřů, růží, odplevelení a rytí záhonků.

Článek

V podzimních měsících máme na zahrádce napilno. Půdu a rostliny připravíme na zimu, přikrytím je ochráníme před zvěří i mrazy.

Zároveň pravidelně uklízíme listí a starou trávu. S prvními mrazíky pak uzavřeme přívody vody, vypustíme vodu z kohoutků a hadic. Hadice uskladníme na suchém a chladném místě, aby se nepoškodily.

Zakládáme nový kompost

Správný kompost je plný živých organismů, takže má vlastní biorytmus. Podzim je nejvhodnějším obdobím k založení nového kompostu. Při jarním tání totiž dochází vlivem dostatečné vlhkosti a zvyšující se teplotě k velmi rychlému rozkladu veškerého bioodpadu nahromaděného na podzim a přes zimu.

  • O rozklad organického odpadu se starají bakterie, plísně, žížaly a další půdní organismy. Vzniká pak produkt bohatý na humus.
  • Vhodné místo pro kompost je v polostínu, pod stromem.
  • Do kompostu patří jen organický odpad, tedy zbytky zeleniny, ovoce a zahradní odpad - listí, větve stromů a keřů, odkvetlé květy, posekaná tráva, dále čajové lístky, kávová sedlina a vaječné skořápky.
  • Zelený materiál (listí a zeleninový odpad) by měl být k hrubému materiálu (drcené větve) zhruba v poměru 3:1. Základ kompostu tvoří asi 25 cm vysoká vrstva drceného dřevěného odpadu větviček a pilin.
  • Druhou vrstvou je promíchaný odpad, posečená tráva (ideálně promíchaná s organickými zbytky z domácnosti) nebo listí.
  • Nakonec přidáme asi 2 cm mletého vápence (tlející hmota je příliš kyselá) a dusíkaté hnojivo. Poté znovu přijde na řadu drcený odpad, tráva a vápenec s hnojivem až po úplné naplnění kompostu (optimální je výška 1 m s půdorysem 1x1 m) nebo kompostéru.
  • Vrch kompostu udržujeme mísovitý, aby voda nestékala po bocích, ale vsakovala se dovnitř.
  • Kompost nesešlapáváme, musí být vzdušný, aby mohlo probíhat tlení.
  • Původní starý kompost na podzim přeházíme (masu nabíráme vidlemi z boku, ukrajujeme ji) přes hrubé síto a nezetlelé stonky, větvičky či dřívka přidáme ke kompostu novému.

Kompostéry jsou elegantnější

Nechceme-li mít na zahradě klasický kompost, využijeme zahradní kompostéry. Vyrábějí se z plastu, kovu, dřeva, dělí se na kompostéry otevřené a uzavřené. Jejich cena začíná na 1000 Kč.

  • Nevýhodou (oproti uzavřeným kompostérům) je delší doba zrání a také to, že je vidět na materiál (zbytky), které jsou na kompostu uloženy.
  • Plastové uzavřené kompostéry zvyšují tepelnou izolaci stěn a díky větracímu systému urychlují průběh kompostování, zrání trvá zhruba čtyři týdny. Mají jednoduché odklopné víko, plní se shora. Speciální zámky pomáhají ke snadné montáži bez použití nářadí.

Na listí a trávu nejen hráběmi

Spadané listí shrabujeme pravidelně a ukládáme do kompostu. Mokré a sešlapané listí odstraníme nejsnáze klasickými hráběmi, fukary nebo vysavači. Přístroj se dá ovládat snadno, váží kolem tří až čtyř kilogramů.

  • Foukáním dostaneme listí bez problémů na jednu hromadu, kterou nasajeme do vaku. Většina přístrojů na likvidaci listí má rozmělňovač. Listí a větvičky nahnané do přístroje jsou proudem vzduchu rozdrceny speciálními lopatkami ventilátoru.
  • Nechceme-li tímto způsobem naložit i s drobnými živočichy (např. hlemýždi) použijeme injektor, díky němuž živočichové neprolétnou přes ventilátor, ale přímo do sběrného vaku. Sběrný vak pohltí množství listí i větví od 30 do 50 l.
  • Pořídit si můžeme vysavač s elektrickým nebo benzinovým motorem. Elektrický tolik nehlučí, ale musíme mít pořád po ruce prodlužovací kabel. S motorem nejsme omezeni prostorem ani elektřinou.
  • Zahradní drtiče na větší větve seženeme buď s elektrickým, nebo benzinovým motorem. Drtič s benzinovým motorem je výkonnější, dokáže zpracovat i větve silné až 80 mm. Je sice robustnější, ale nejsme vázáni na přívod elektřiny a můžeme ho použít kdekoliv.
  • Podzim je také vhodným časem na vertikutaci, která zbaví trávník zbytečné plsti. Trávník posekáme a poté provzdušníme vertikutátorem nebo vertikutačními hráběmi. Po provzdušnění trávník dosejeme.
  • Před úderem zimy posekáme trávník tak, aby měl trochu vyšší střih než obvykle. Zároveň ho postříkáme přípravkem proti zimním plísním, přidáme trochu kompostu.

Co s rostlinami a záhonky

Po sklizni všechny záhony zryjeme i s drobnými zbytky rostlin, přidáme kompost. Veškerou půdu odplevelíme. Nemocné a uschlé stromy vykopeme i s kořeny.

  • Nejen záhony, ale celou zahradu je dobré před zimou zalévat, protože v zimě zelené části rostlin stále odpařují vodu. Když je zem zamrzlá, nemohou rostliny svými kořeny vodu přijímat.
  • Sázíme cibuloviny (bledule, sněženky, hyacinty, krokusy, lilie), ovocné stromy, bobuloviny a růže. Je vhodné vysadit také okrasné stromy, drobné ovoce (maliny, ostružiny, angrešt, rybíz), ale také rododendrony nebo magnolie.
  • Při nákupu sazenic stromků dáváme pozor, aby neměly zaschlé kořeny nebo poraněný kmínek. Před výsadbou namočíme kořeny na jeden den do vody, lépe se pak uchytí. Jámu, do níž zasadíme rostliny, dobře zavlažíme.
  • Vzrostlé růže stříháme speciálními nůžkami.
  • Rostliny, které by v mrazu zahynuly, přeneseme do zimní zahrady nebo jiné kryté světlé místnosti.
  • Vegetaci, která zůstane venku, přikryjeme až v případě mrazů netkanou textilií nebo lepovými pásy proti škůdcům. Rostliny na skalce přikryjeme listím, můžeme je obložit i chvojím. Listy okrasných trav svážeme k sobě, aby byl krytý jejich střed a vytvoříme pro ně stříšku z chvojí.

Na velké pozemky traktor

Spousta zahradního nářadí je dnes multifukční, to znamená, že jeden přístroj vysaje listí, rozmělní větvičky, ořeže keře. Záleží na tom, jaký nástavec zvolíme. Majitelům sadů a větších zahrad se vyplatí pořízení multifunkčního zahradního traktoru. Díky příslušenství jsou využitelné 12 měsíců v roce.

  • Při sekání travnatých ploch je traktor 5x rychlejší než klasické rotační sekačky, a to díky motorům o výkonu až 24 HP, záběru sekačky až 122 cm a objemu koše až 360 l.
  • Řízení traktoru je snadné, stroj je totiž opatřen automatickou převodovkou ovládanou pedály, tempomatem a také světlomety pro práci po setmění.
  • Jestliže se chceme pohodlně a rychle zbavit spadaného listí na trávníku, spadlých větví, zbytků mulčovací kůry a dalších nečistot, stačí k traktoru připojit čistič trávníku, neboli sweeper. Pružné plastové metličky poháněné převodem od pojezdových koleček sweeperu vymetou z trávníku veškerý nepořádek. Ten se poté hromadí v objemném koši.
  • V zimě se hodí radlice s možností nastavení jejího úhlu a rozmetadlo. To v průběhu roku rozhazuje osivo a hnojivo, v zimě pravidelně rozmělní jakýkoli posypový materiál, lze u něj nastavit i vzdálenost odhozu.

PÉČE O ZAHRADNÍ TECHNIKU

Nezapomeneme očistit veškeré zahradní nářadí od hlíny a nečistot, přístroje opláchneme a naolejujeme. Ze sekačky odstraníme zbytky trávy, zkontrolujeme motor, vypustíme olej a benzin z nádrže.

ABY JEZÍRKO NEZAMRZLO

Zahradní jezírko na podzim vyčistíme od listí a dalších organických zbytků. Preventivně můžeme nad vodní hladinu natáhnout síť. Aby se voda okysličovala, neměla by zamrznout. K tomu nám pomůže ohřívadlo, nebo polystyrenový plovák. Použít můžeme i dřevěné špalky nebo zčásti naplněné PET lahve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám