Hlavní obsah

Stavbou roku je prosklené společenské centrum i Golf Klub Čertovo břemeno

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi pětici nejlepších staveb, které loni vznikly na území České republiky, patří Golf Klub Čertovo břemeno, Společenské centrum Trutnovska pro kulturu a volný čas, krytý plavecký bazén v Litomyšli, Univerzitní kampus Masarykovy univerzity v Brně - Bohunicích, školská část a výstavba Jihozápadní části Pražského okruhu.

Článek

Letos je to již po devatenácté, co se nejlepší stavby realizované na území České republiky za uplynulý rok utkaly o prestižní cenu Stavba roku. Ocenění mohlo získat jen pět nejlepších staveb, jen těm mohou jejich architekti pyšně připnout na fasádu plaketu s titulem "Stavba roku".

Plaketa je vizitkou, která avizuje, že odborná porota oceňuje kvalitu dokončených prací stavby, kvalitu architektonického řešení, drobných řemeslných detailů, vhodnost použití materiálů, ale i spokojenost běžných obyvatel stavby. Oceněná stavba má být prostě celkově velmi kvalitní po všech stránkách.

Kontroverzní výstavba Pražského okruhu zabodovala

První z pětice staveb je výstavba Jihozápadní části Pražského okruhu (autor: Pragoprojekt, Valbek). Titul Stavba roku je udělen za vytvoření velkoryse pojaté dopravní stavby nezbytné pro život hlavního města se zřetelem k náročnému osazení do přírodního rámce.

Ocenění získává i Golf Klub Čertovo břemeno v Jistebnici (autor: Fiala + Nemec, Stanislav Fiala). Titul Stavba roku je udělen za vytvoření nevšední stavby pro aktivní odpočinek se zřetelem k citlivému začlenění do krajinného rámce.

Stejně tak bylo oceněno i společenské centrum Trutnovska pro kulturu a volný čas (autoři: AG Studio, Radek Vopalecký, Luděk Štefek, Jana Vebrová, Michal Fousek, Miroslav Melena). Titul Stavba roku je udělen za vytvoření působivého soudobého kulturního zařízení se zřetelem k velké variabilitě využití.

Netradiční zelené střechy

Oceněn je i krytý plavecký bazén v Litomyšli (od autorů: Architekti D.R.N.H., Antonín Novák, Petr Valenta, Radovan Smejkal, Radek Štefka). Titul Stavba roku je udělen za vytvoření přátelské sportovní stavby se zřetelem k netradičnímu pojetí zelených střech.

Porotu zajímají i náklady, které byly na vznik stavby vynaloženy, a zda je vzhledem k nim kvalita stavby odpovídající. Tak tomu bylo i u poslední z pěti staveb roku - u univerzitního kampusu.

Kampus se podařilo spojit s ostatními objekty

Titul patří univerzitnímu kampusu Masarykovy univerzity v Brně - Bohunicích, školské části (autorem je: A Plus, Karel Tuza, Jaromír Černý, Petr Uhlíř, Jiří Babánek, Pavel Bainar, Jiří Ducháček, Marek Focher, Petr Ondráček).

Ocenění je uděleno za vytvoření neobvykle velkorysého vysokoškolského areálu se zřetelem ke spojení s objekty dalších důležitých městských funkcí.

Stavba roku v zahraničí byla udělena letos vůbec poprvé

Letos byla poprvé vypsána Stavba roku v zahraničí. Obě přihlášené stavby patří podle poroty do nejlepší prezentace české architektury. Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství tak těmto stavbám udělila tuto zvláštní cenu.

Cenu má rekonstrukce úřadu v Brazílii a silniční projekt na Islandu

První je rekonstrukce zastupitelského úřadu ČR v Brazílii, domu, který úspěšně reprezentoval českou architekturu šedesátých let v mezinárodním posuzování nově budovaného hlavního města Brazílie (od autorů: K. Filsaka, K. Bubeníčka, J. Loudy a J. Šrámka). Nová podoba kompletní rekonstrukce realizovaná podle návrhu M. Hlaváčkové, P. Hlaváčka a O. Korčáka je podle poroty velmi úspěšným pokračováním reprezentace české architektury i na mezinárodní úrovni.

Druhou stavbou je 14 km dlouhý silniční projekt s dvěma tunely, který realizovaly Metrostav a Háfell ehf, Island, v "pro české poměry neuvěřitelných přírodních a geologických podmínkách Islandu".

Do nominací na zisk ocenění se letos dostala i stavba v Praze - dům s malometrážními byty, který získal Grand Prix architektů. Poroty soutěží se ale neshodly a dům ocenění Stavba roku nezískal. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Na Albertově vznikne univerzitní centrum

Česká komora architektů vypíše soutěž na vybudování univerzitního centra Univerzity Karlovy na Albertově. V Praze tak vznikne nové centrum studia globálních...

Výběr článků

Načítám