Hlavní obsah

Stará sila na obilí se proměnila v originální příbytky i kanceláře

Novinky, tnk

Na Novém Zélandu se rozhodli, že využijí potenciál starých nevyužitých sil, která slouží k uskladnění krmiva pro dobytek. Architekti z nich vytvořili příbytky, které slouží jako přechodné ubytování nebo jako kanceláře.

Článek

Klasická sila slouží k uskladnění zrní, fermentovaného krmiva (siláže), ale jsou využívána i ve stavebnictví a průmyslu. Není tak výjimkou, že je v nich uskladněn i štěrk nebo cement. Dnes už ale mohou díky architektonickému a designovému studiu F3 sloužit i jako motel nebo ekologická kancelář.

Zakladatelem projektu je Stuart Wright-Stow, který se rozhodl, že kovová sila válcovitého tvaru využije jako základu pro vznik prostoru k bydlení.

Jeho prvotním projektem se stalo silo jako kancelář. Do přízemí tak navrhl zasedací místnost a do patra kancelářské stoly. Atypická kancelář vznikla na Novém Zélandu v Little River.

Další sila pak byla vybavena jako motelové pokoje s prosklenou střechou, ze které je působivý pohled na oblohu. Motel obsahuje uskupení osmi dvouložnicových apartmánů. Nechybí v nich kuchyň ani obývací pokoj.

Další stavby mohou podle architekta sloužit i jako informační centra. Jejich hlavní předností je cenová dostupnost, vznikají totiž ze starých sil, která se dají pořídit poměrně levně. Nejpracnější je jejich zateplení a vybavení schody.

Každá dvoupodlažní jednotka je 8,7 m vysoká a vejdou se do ní až tři psací stoly.

Komplex staveb je vytápěn prostřednictvím kotle na pelety. Jednotlivá sila jsou originálně řešena - mají dokonce i balkony a některá jsou propojena s jinými, takže vzniká větší životní prostor.

Podobným atypickým a velmi originálním bydlením je i příbytek vzniklý ze starého vagónu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám