Hlavní obsah

Dobrý mop usnadní nepříjemné vytírání

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak si usnadnit vytírání podlahy? Místo hadru zvolme mop. Jestliže výborně saje a dá se bez použití rukou vyždímat téměř do sucha, pak máme ideálního pomocníka do domácnosti. Kromě toho by měl být také snadno ovladatelný.

Článek

V reklamách na mopy se často objevují slogany o jejich naprosto skvělých čisticích schopnostech. Pravda je, že si při použití mopu zbytečně nenamáháme záda a vcelku pohodlně zbavíme podlahu prachu, nebo ji naleštíme.

Při větších nečistotách (kamínky, piliny, velké množství prachu) podlahu před použitím mopu raději nejprve vysajeme luxem, protože mopem bychom nepořádek spíše roznesli po místnosti.

Ploché a třásňové

Mopy fixované na násadě se už takřka nepoužívají, pohodlnější a efektivnější jsou rotační mopy. Díky kloubu se otáčejí o 360°, dosáhnou na jakékoli místo i pod nízký nábytek. Navíc odstředivá síla rotačního ždímání ve speciálním kbelíku odstraní nečistoty a mop zůstane vlhký jen minimálně. Mop bez problémů sejmeme přišlápnutím vláken nebo čisticího padu a zatažením za tyč.

Ta často bývá teleskopická. Zejména u okenních mopů lze tyč povytáhnout až do délky dvou metrů.

Ploché mopy se vyrábějí ve formě plochých násad umístěných na kloubu a potažených houbou, savou textilií s velkým množstvím tenkých mikrovláken (tzv. pad). Výrobci tvrdí, že vlákna jsou až 20x slabší než lidský vlas a špína se do nich dobře zachytává. Tyto mopy se hodí pro stírání velkých ploch, včetně oken, čemuž odpovídají i jejich rozměry.

Mop může vypadat také jako kartáč nebo houba. Na mop se přichycuje malými háčky na principu suchého zipu. Používá se na hrubší nečistoty na menší ploše. Ždímá se zatažením za rukojeť na tyči s násadou, kdy se násada sklopí. Kartáč sejmeme přišlápnutím a povytažením za rukojeť.

Třásňové mopy tvoří střapec z provázků nebo vláken. Ty jsou obvykle vyrobené z mikrovlákna nebo z bavlny s příměsí umělé tkaniny. Třásňové mopy oceníme v momentě, kdy se vyhýbáme nohám nábytku nebo se potřebujeme bez problémů dostat do rohů místnosti.

Většinou se mopy prodávají s celým setem, tedy s kbelíkem se ždímací hlavou, neboli trnem. Některé kbelíky mají ždímací mechanismus, který ždíme mop několikerým stisknutím pedálu, podle toho, jak suchou chceme tkaninu mít.

Někteří výrobci slibují odstředění vody ve speciálních ždímačkách rychlostí až 2600 otáček za minutu, samozřejmě bez využití elektrické energie. Kbelík by měl být dostatečně velký a stabilní, abychom jej při ždímání nepřeklopili.

Jak na podlahy různého typu

Při správném stírání mopem vykreslujeme na podlaze číslovku osm, čímž nečistotu neroznášíme sem a tam, ale směrujeme ji k sobě.

Prach z linolea nebo povrchů z PVC setřeme dobře vyždímaným mopem, předtím namočeným v saponátu a vodě, stačí také octová voda.

Dřevěnou podlahu bez nátěru zametáme nebo utíráme suchým hadrem. Podlahy s nátěrem setřeme navlhčeným a vyždímaným hadrem či mopem. Dřevěnou podlahu leštíme prostředkem doporučeným výrobcem.

Korkovou podlahu vytíráme vodou se saponátem vyždímaným mopem. Občas použijeme vosk na podlahu. Nově položené korkové dlaždice určitě nalakujeme, aby se pod ně nedostala voda. Nikdy nepoužíváme drsné čisticí prášky a pasty!

Keramickou dlažbu zbavíme nečistot vysavačem a mopem. Pokud chceme, aby se leskla, vytřeme ji jelenicí. Při větším znečištění můžeme bez obav použít běžný kartáč.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak udržet pořádek v garáži po celý rok

Garáž je primárně vyhrazené místo pro auto, ale potřebujeme do ní uložit a uskladnit ještě spoustu dalších věcí. Jízdní kola, lyže, kutilské a zahradnické...

Jak udržet čistou a zdravou domácnost

Úklid domácnosti považujeme za samozřejmost. Ale nejde jen o to, dát věci na správné místo, utřít prach, vytřít podlahy a zalít květiny. Kromě viditelné špíny...

Výběr článků

Načítám