Hlavní obsah

Moderní radiátory vynikají designem i přizpůsobivostí

Právo, Karolina Černá

Výměna radiátorů jde ruku v ruce s celkovými rekonstrukcemi bytů a domů. Ale ani samotná instalace nového kusu topení není útrpná. Pro mnoho typů se totiž hodí staré rozvody. Při výběru designu nového radiátoru se tak nemusíme nijak omezovat.

Článek

Deskové, spirálové, článkové radiátory, z oceli nebo litiny, v klasickém provedení, v retro stylu nebo jako originální designové kousky - tohle všechno je na trhu k dostání. Záleží na našich potřebách, vkusu a samozřejmě také financích.

Cena se odvíjí od výkonu, velikosti, materiálu i tvaru radiátoru - běžný kus stojí od 2000 do 5000 Kč. Hodnota designového kousku bývá i desetinásobně vyšší.

Přizpůsobivý radiátor

Radiátory se vyrábějí v různých tvarech a barvách tak, aby vyhověly požadavkům jakéhokoli interiéru. Mohou pokrýt rohy místností, ozdobit obloukové výklenky, lze je umístit na stěnu, barový pultík i na strop. Ty méně klasické vypadají jako lampa, lavička nebo moderní abstraktní obraz.

V koupelně poslouží zároveň jako hřejivý věšák na ručníky.

V prostorách, kde se otevírají např. dveře ven na terasu, můžeme využít radiátory rovné, rohové, třeba i obloukové podlahové konvektory, decentně schované pod shrnovatelnou mřížkou.

Pro milovníky retra je tu art deco styl, do loftů se zase hodí spirály. Výrobci nabízejí i různé barevné variace jednoho typu, umístitelné vertikálně nebo horizontálně.

Čím se řídit při výběru

Zvážíme zejména dvě věci: do jaké a jak velké místnosti chceme radiátor umístit. Např. deskový radiátor ve zdvojeném či ztrojeném provedení, s lamelami mezi deskami, které sálavost ještě zvyšují, se svým výkonem a vzhledem více hodí do velkého obývacího pokoje. V koupelnách zase vedou menší trubkové žebříky a jejich elektrická varianta - těleso osazené elektrickou topnou tyčí, která umožní v případě potřeby vytápět koupelnu. Řešením jsou také kombinované radiátory napojené na ústřední vytápění a opatřené zároveň šňůrou do zásuvky.

Obecně platí: článkové litinové (ocelové) radiátory mají díky velkému objemu větší tepelnou setrvačnost, rozdělení přenosu tepla je zhruba 50 % zářením, zhruba 50 % cirkulací vzduchu. Desková tělesa z ocelového plechu s menším objemem se rychleji ohřejí, ale také rychleji vychladnou.

Počítáme raději s vyšším výkonem topení, aby nedocházelo k nedotápění. Odborníci radí navýšení o 10 až 20 %.

Víte, že ...
Délka radiátoru by měla být rovna šířce okna.
Kolem radiátoru musí volně proudit vzduch.
Vzdálenost spodní hrany otopného tělesa od podlahy by měla být minimálně 130 mm.
Vzdálenost horní hrany otopného tělesa od přečnívajícího parapetu či jiné desky má být minimálně 120 mm, vzdálenost desky zakrývající otopné těleso zepředu od vlastního tělesa minimálně 80 mm.
Vzdálenost otopného tělesa od stěny by měla mít minimálně 30 mm.

Pro orientační stanovení potřebného tepelného výkonu v místnosti existuje následující vzorec: plocha místnosti (m2) x 100 wattů. Platí ale jen v případě velmi dobře izolované místnosti! Přesný výkon by měl určit projektant od výrobce, protože je třeba zvážit i další hlediska, mj. zeměpisnou orientaci domu či bytu, tloušťku a typ obvodového zdiva, umístění oken, zda mají jednoduché, nebo dvojité sklo atd.

Existují různé druhy zapojení radiátoru - např. boční pravé, boční levé či nejméně nápadné spodní, středové připojení. Pro maximální sálání tepla z radiátoru se doporučuje zapojení vstupu a výstupu úhlopříčné.

Méně údržby

Výhodou deskových radiátorů s hladkou plochou, bez ohybů a překrývajících se ploch je snadná údržba - prach stačí jen setřít, případně použít vysavače s různými nástavci.

Snadno se udržují i podlahové konvektory. Jejich výměník tepla je osazen na flexibilních trubkách, umožňujících jeho vyzvednutí a pohodlné vyčištění dna vany.

Ventily a příslušenství

Důležité ve skladbě radiátoru jsou také odvzdušňovací ventily, dnes už snadno ovladatelné (kohoutkem nebo tlačítkem) a také dekorační. K topení se dají přikoupit i nožičky, které dorovnávají nerovnost povrchu. Nepostradatelné jsou rovněž ventily řídící průtok vody. Věšáky a madla jsou vítaným útočištěm pro mokré ručníky.

Cena a podmínky dodání

Ceny otopných těles výrobci většinou uvádějí bez DPH a přepravy, ta bývá samostatnou položkou a je stanovena podle aktuálních cen pohonných hmot, mýtného a jiných poplatků.

Během dohody o dodání zboží se ptáme, zda nám bude větší počet radiátorů dodán pouze ke vchodovým dveřím, nebo přímo do interiéru.

Zajímáme se o nejnižší možnou částku, díky jejímuž dosažení máme dovoz zboží zdarma - chybí-li pár stovek, vyplatí se přikoupit praktické věci jako madla, věšáky, zrcadlo, termostatické ventily.

Dodací lhůty se liší podle objednaného typu a běžně se pohybují kolem dvou týdnů, na designové se čeká čtyři týdny i déle.

Topíme správně

Radiátory nezakrýváme záclonami, dlouhými závěsy, nábytkem. Zakrytím totiž snížíme možnost proudění vzduchu okolo radiátorů, čímž předají méně tepelné energie.

Větráme krátce a intenzivně. V zimním období otevíráme okno 2-3x za den po dobu 5-10 min. Snížíme tak vlhkost vzduchu a zajistíme si čerstvý vzduch.

Pravidelně odvzdušňujeme otopný systém. Vzduch v soustavě může zvýšit spotřebu energie až o čtvrtinu.

Teplo a materiál

Radiátor z oceli - rychlý nástup tepla, částečná sálavost, pomalejší chladnutí.

Radiátor z hliníku a mědi - rychlý nástup tepla, rychlé ochlazení.

Radiátor z litiny - pomalý nástup tepla, dlouhá sálavost, pomalé chladnutí.

Výrobci a dovozci nabízejí záruční lhůtu delší než na dva roky. Koupelnové radiátory mají rozšířenou záruku pět let na těsnost a odolnost povrchu. V případě, že radiátor není používán v souladu s pravidly výrobce, bývá záruka krácena na dva roky ode dne prodeje zboží.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám