Hlavní obsah

Jak zařídit praktický studentský pokoj pro práci i zábavu

Právo, Karolina Černá

Zatímco dětský pokojíček bývá zhmotněním představ rodičů, studentský pokoj se řídí požadavky jeho obyvatele. Plyšáky a dětské knížky jsou pryč, nahradily je počítač, učebnice a police s DVD. Nechybí ani pořádný pracovní stůl, židle a spousta úložného prostoru.

Článek

Pokoj určený hrám a spánku se změnil na prostor pro učení a zábavu. Jeho kompletně nové vybavení bude odpovídat povaze studenta a jeho zájmům. Jinak bude vypadat pokoj budoucí návrhářky zakoukané do módních trendů a šatů, jinak zase ten pro sportovce nebo počítačového maniaka.

Studenti potřebují klid, ocení soukromí. Vedle místa určenému pracovním povinnostem potřebují mít také odpočinkovou část, v níž mohou diskutovat s kamarády, číst si a spát. Studentský pokoj tedy vlastně zahrnuje pracovní místnost, obývací pokoj a ložnici. Jak to všechno spojit? Rozdělením na pracovní, klidovou a zábavní zónu.

Pracovní stůl hraje prim

V klidné a v nejvíce osvětlené části místnosti by měl být pracovní kout. V dnešní době to znamená počítačové pracoviště. Správný výběr psacího stolu a židle se vyplatí, protože záda máme jenom jedna.

Při výběru pracovního stolu se řídíme výškou postavy studenta. Obecně by měl mít stůl tyto rozměry: výška 70-75 cm, šířka 70-80 cm, délka 135-160 cm.

Velikost pracovní plochy by měla být co největší, nejlépe ve tvaru L. Optimální jsou pracovní stoly s nastavitelnou výškou a regulovatelným sklonem pracovní plochy. Ovšem jenom plochá deska nestačí. Chybět by neměla odkládací plocha pro počítač, výsuvná deska pro klávesnici, nástavec na monitor, plocha pro psaní a kontejner.

Důležité jsou úložné plochy jako např. zásuvky. Mohou být v samostatném pojízdném kontejneru, nebo pevně připevněné ke stolu. Vždy však blízko po ruce, nejlépe na kolejničkách pro snadné otevírání. Využít lze i skříňky s vyklápěcími dvířky. Tiskárna náležející k počítači by neměla být na desce pracovního stolu, ale mimo ni, jednak kvůli otřesům při tištění, jednak kvůli místu.

Do blízkosti stolu je dobré umístit také police, knihovnu a odpadkový koš.

Aby záda nebolela

Pro správné a zdravé sezení vybereme ergonomickou kancelářskou židli, otáčecí a na kolečkách, nejlépe s tvarovaným sedákem a opěrkami zad. Obojí by mělo být polohovatelné sklonem i výškově. To se týká také opěrek pro ruce.

Zvýšený opěrák s tvarovanou a výškově nastavitelnou hlavovou opěrkou uleví tlaku na krční a ramenní svaly, které jsou při psaní, rýsování a práci na počítači nejvíce namáhány.

Zdravotní židle přijde zhruba na 10 tisíc a více korun. Vyplatí se ji vyzkoušet již v obchodě a nechat si poradit od odborníka. Tělo se v židli musí cítit pohodlně. Dražší výrobky dokážou kopírovat pohyby těla, díky přirozenému pohupování a balancování na nich bezděky kompletně procvičíme a posílíme zádové i břišní svaly, aniž bychom se ze židle zvedli.

Důležitá je také volba potahového materiálu židle, který by měl sát pot a jehož povrch brání sklouznutí. Vhodné jsou bavlněné a semišové materiály.

Mysleme na zábavu

Musíme počítat s tím, že si student pozve do svého pokoje kamarády, takže by v místnosti měla být také zóna s pohovkou, křesly a stolkem, které zároveň využije k poslechu hudby nebo k pěstování vlastních koníčků.

Své místo musí mít také šatník, nejlépe s posuvnými dveřmi, které šetří prostor. Vyplatí se skříň vystavět až ke stropu a rozdělit její prostor na věšáky, zásuvky a menší skříňku.

V klidové zóně se nebojíme kvůli místu vsadit na víceúčelový nábytek. Sice je dražší, o to spokojenější bude ale jeho uživatel. Rozkládací stolky nejsou už na trhu ničím výjimečným, podobně jako stolky-bubny s úložným prostorem, nebo ratanové koše. Takzvané hnízdové stolky je možné sestavovat podle nálady do tvaru stěn s policemi, nebo libovolně stavět do prostoru.

Vše pro klidný spánek

Prospíme jednu třetinu života a teenager v posteli tráví asi nejvíce času z této části. Obvykle totiž využívá postel také jako pohovku. Zejména u kombinovaných rozkládacích lůžek dbáme na kvalitu roštu a matrací.

Velikost postele závisí na výšce studenta. Dosáhne-li student výšky 175 cm, bude potřebovat lůžko 200 či 220 cm dlouhé a nejlépe 100 cm široké.

Základem postele je kostra, do níž vložíme rošt a na něj matraci. Minimální délka postele by se měla rovnat délce člověka plus nejméně 20 cm.

Důležitá je i výška takzvaného lehu, tedy postele včetně matrace. Pohybuje se od 49 do 56 cm. Vyšší leh ocení vysoký student, kterému se z takového lůžka lépe vstává.

Lůžka s úložným prostorem si pořídíme do menších místností, i když zásuvky pod postelí brání důkladnému odvětrání matrace.

Vedle postele má své místo noční stolek s dostatečným osvětlením a plochou pro knihu, budík, časopis.

Zóny od sebe oddělíme

Prostor mezi pracovním a relaxačním místem můžeme oddělit třeba paravánem. Má tu výhodu, že ho lze přemisťovat podle momentální nálady a potřeby. Alternativou k paravánu, ale také k roletám a žaluziím, může být japonská posuvná stěna. Ovšem tu už přemisťovat nemůžeme, nanejvýš poslouží jako variabilní dělicí příčka v interiéru. Podobnou službu nám prokáží i provázkové záclony spuštěné v jakékoli části interiéru.

Jaké barvy a osvětlení

Při studiu je také důležité osvětlení. Nejlepší je, když pravákovi dopadá světlo z levé strany, levákovi opačně. Stejná zásada platí pro stolní lampu, kterou používáme současně s centrálním osvětlením.

Směrovatelné světlo student ocení i nad postelí, umožní mu učit se i v době nemoci a po večerech číst literaturu.

Barvy stěn, ale také doplňků v pracovní části mají napomáhat koncentraci. Nedoporučují se syté odstíny barvy červené, oranžové a zlatožluté, které narušují soustředění a myšlenkovou činnost, potřebnou při jakékoliv tvůrčí práci, studiu nebo četbě.

Vhodné jsou barvy matné a neutrální, hlavně zelená, uklidňující oči, které během práce a studia vyžadují oddech.

Červené doplňky v zábavní zóně mohou dodávat studentovi energii, spolu se žlutou zlepší náladu a navodí přátelskou atmosféru.

V blízkosti lůžka by měly převažovat matné odstíny modré, béžové a šedé, které mají uklidňující účinky.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak sestěhovat sourozence do jednoho pokoje

Mít vlastní pokoj je snem každého dítěte. Někdy to ale prostor nedovoluje a musíme potomky umístit do jedné místnosti. I když to není růžové soužití, je dobré...

Jak zařídit pokoj pro miminko

Novorozeně řídí chod rodiny se vší vervou a pro rodiče nastane krásné, ale zároveň náročné období. Než se ale miminko vyklube na svět, čeká nás příprava na...

Výběr článků

Načítám