Hlavní obsah

Čistička vzduchu zajistí v bytě příznivé mikroklima nejen pro alergiky

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvalitu vzduchu venku za oknem těžko ovlivníme, ale doma si můžeme vytvořit příznivé mikroklima. Pomůže nám k tomu čistička vzduchu, kterou lékaři doporučují pro alergické děti a seniory s chronickým onemocněním dýchacích cest.

Článek

Kdo se začne zajímat o čističky vzduchu na trhu, najde spoustu prodejen (zejména internetových), které je nabízejí. Široký výběr je vítaný, ale přehledně se zorientovat je pak mnohem těžší.

Někdy se díky neinformovanosti můžeme splést a zakoupit přístroj, který pro nás není vhodný. A to je škoda, proto si připomeneme několik základních pravidel úspěšného nákupu.

Je nutné čistit vzduch?

Zdražování plynu má jasný následek: lidé se vracejí k levnějšímu topení na tuhá paliva, takže zlepšení kvality vzduchu v 90. letech se stává minulostí. Ke zhoršení vzduchu „přispívá“ i nárůst aut v ulicích, která jsou stará a nesplňují ekologické normy. To vše se odehrává venku, ale ani doma to není o nic lepší.

S trendem dokonalého utěsnění oken a nevětráním se v interiéru (šetří se teplo) pak hromadí částečky prachu, z vlhka vznikají plísně, ze syntetických materiálů se uvolňují chemické látky. Vzduch doma se zhoršuje i díky spalování plynu při vaření, z pracích prostředků, laků, deodorantů, o cigaretovém kouři či srsti domácích mazlíčků nemluvě. Přitom během jednoho dne spotřebujeme více než 15 kg vzduchu, což je mnohem více než vody či potravin za stejnou dobu. Z toho logicky vyplývá, že kvalita vzduchu má na naše zdraví velký vliv. Když si uvědomíme, kolik času trávíme v uzavřené místnosti, je snadné si představit, co asi doma dýcháme.

Jak dobře vybrat

Podle odborníků dobře plní funkci jen ty čističky vzduchu, které mají v sobě zabudovaný ventilátor, který zajišťuje cirkulaci vzduchu, dále účinné filtry (nejlépe HEPA filtry a uhlíkové filtry) a vestavěný ionizátor. Další nadstandardní vybavení se samozřejmě vítá (elektronický indikátor zanesení filtru apod.).

Proč jsou všechny tři komponenty tak důležité? Například vestavěný ventilátor „honí“ vzduch po místnosti a vzduch díky němu pak proudí přes filtrační jednotku, ve které se zachycují nečistoty a škodlivé látky. U ventilátoru si určitě zjistíme jeho hlučnost, hygienické podmínky pro spánek jsou maximálně 40 dB. Jestliže čističky nemají ventilátor, jejich účinnost je malá, protože se do čističe dostane jen malé množství vzduchu.

Další nezbytnou výbavou jsou filtry. Filtrační soustava se může skládat z různých komponentů, ale uznávané jsou tzv. HEPA filtry, které zachycují mikroskopický prach a nebezpečné alergeny, uhlíkové filtry zase pohltí chemické látky a pachy. Některé čističky zachycují prach a nečistoty do vody, ale následné odstraňování takových nečistot je nejen pracné, ale i nehygienické.

Poslední ceněnou složkou je ionizátor, kterým je většina čističek vybavena. Ten „vyrábí“ lehké záporné ionty, které jsou v přírodě třeba po dešti, u vodopádů, na horách. Díky nim se nám skvěle dýchá i doma.

Čističky vzduchu jsou různě vybaveny, mají odlišný příkon, rozměry a hmotnost. Obecně lze uvést, že cena čističky se pohybuje od 3500 korun (příkon 20 W) do 14 000 korun. Náklady na provoz se pohybují podle typu zvoleného přístroje od 394 Kč do 2360 korun za rok.

Rady a tipy

Platí zásada: jedna místnost, jeden čistič. Čističe dobře pracují jen v uzavřené místnosti, určitě nepatří do místností průchozích nebo stále otevřených.

Správné umístění čističky je uprostřed mezi oknem a dveřmi na stěně, na poličce nebo skříňce. Vždy musíme dbát na to, aby vzduch mohl správně cirkulovat.

Čistička vzduchu má být v provozu trvale, provoz kratší jak jedna hodina nestačí. Výstup čistého vzduchu směřujeme do dýchací zóny.

Čistič vzduchu musí mít indikátor zanesení filtru, který nás upozorní na jeho výměnu.

Kritéria výběru: protiprašná účinnost 90 % a více, vzduchový výkon musí být nejméně 1,5krát větší než objem místnosti, hlučnost 40 dB a méně.

Připraveno ve spolupráci s firmou Airbi, www.airbi.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Zvlhčovač vzduchu pomáhá našemu zdraví

V zimním období trápí zejména obyvatele panelových bytů velmi nízká relativní vlhkost vzduchu a často o tom ani nevědí. Neváhejme tedy a pořiďme si vlhkoměr,...

Aktivní nanostěna spolehlivě vyčistí vzduch

Na trhu se objevil nový revoluční nanonátěr FN® s obchodním názvem Aktivní nanostěna (pro interiéry) a Aktivní nanoštít (pro exteriéry). Jeho výjimečnost...

Vzduch v bytě osvěží zelené čističky

Kvalitu vzduchu uvnitř domů a bytů můžeme zlepšit rostlinami. Nevěříte? Zvláště dnes, kdy spíše sedíme u počítačů v uzavřených prostorech, jsou schopnosti...

Výběr článků

Načítám