Hlavní obsah

Orazítkovat interiér může být zábavné

Právo, Gisela Růžičková

Výzdoba bytu pěnovými razítky může být zábavou pro celou rodinu. Jak na to? Použijeme jakékoli malířské barvy nebo akrylové barvy z výtvarných potřeb. Barvu namícháme hustší, aby přilnula k razítku po celé ploše. Příliš tekutá barva zanechá jemný jakoby akvarelový otisk, příliš hustá barva by zase mohla zatéct do reliéfu razítka a zašpinit detaily otisku.

Článek

Proto konzistenci barvy nejprve vyzkoušíme na malém vzorku a podle potřeby barvu zředíme či zahustíme. Vybereme odstín barvy a připravíme si tác nebo mělký plastový talíř na jedno použití, do kterého barvu nalijeme. Barvu nabíráme válečkem jen v malém množství, aby nekapala kolem. Pro rovnoměrnější nanášení připravíme válečky stejných nebo větších rozměrů, než jsou razítka.

Pak už jen naneseme barvu na razítko a obtiskneme ho na stěnu. Razítko pořádně přitiskneme, větší na krajích přitlačíme rukama. Pozor, abychom razítkem na stěně nepohnuli - otisky by byly rozmazané.

Během práce razítko očišťujeme jemnou houbičkou. Barvu lehce omýváme, nedřeme, aby se razítko nepoškodilo. Po skončení práce razítka důkladně umyjeme, zaschlá barva by totiž znemožnila jejich další použití.

Rady a tipy

  • Kromě razítek potřebujeme i pěnové válečky Rouleau (65 Kč) a inkoustové polštářky (225 Kč).
  • K dostání jsou kolekce razítek Příroda, Styl, Chic, Energie a Dětské motivy ve velikostech XL 12x12 cm a S 7x7 cm.
  • O kvalitě otisku razítka rozhoduje hrubost nebo jemnost podkladu. Čím je podklad jemnější, tím více razítko kryje. U hrubších stěn vynechává místa, čímž umocňuje efekt ruční práce.
  • Záleží také na kvalitě použité barvy. U metalických nebo perleťových odstínů ulpí na razítku část kovových či perleťových pigmentů, nikoli na razítkovaném předmětu.

* Orazítkovat lze textil, zdi, nábytek i bytové doplňky.

Fota: archiv firmy DECO STAMP

Reklama

Související články

Dýha dodává nábytku naprostou jedinečnost

Podýhovaný nábytek lze považovat za kousek přírody, který jsme přenesli domů, a zdobí nám interiér. Je přirozený, příjemný na dotek a naprosto jedinečný. Každý...

Výběr článků

Načítám