Hlavní obsah

Fuchsova vila má velkou obytnou terasu a kuchyň ve frankfurtském duchu

Novinky, text: Jan Sedlák, editace: Kristýna Křížová

Stavebník a architekt Bohuslav Fuchs si postavil svůj vlastní dům ve velmi elegantním funkcionalistickém duchu. Stavba tak slouží v první řadě svému účelu a plní funkci rodinného bydlení.

Článek

Dvoupatrový dům s železobetonovým skeletem vznikl v letech 1927 - 1928. Stavba má jednoduchý čtvercový půdorys. Suterén vyhradil architekt hospodářskému zázemí a garáži.

Přízemí a první patro patří patrové hale s galerií, která je využita jako knihovna. Součást haly tvoří dále zimní zahrada, balkon, jídelní část s navazující kuchyní a místnost pro domácí práce.

Na střechu navrhl architekt obytnou terasu

Kromě knihovny patří první patro kanceláři s ateliérem, nejvyšší patro pak vyplňují tři ložnice, dva pokoje pro hosty, sklad, šatna a koupelna. Rovná střecha slouží jako velmi prostorná obytná terasa.

Smysl pro provozní a technickou stránku obydlí osvědčil architekt Fuchs mimo jiné u kuchyně s (tehdy) nejmodernějším elektrickým a plynovým zařízením a příborníkem s oboustranným otvíráním, takže jídlo bylo možno podávat přímo do jídelního koutu.

Inspirací byla tzv. frankfurtská kuchyně

Fuchs se poučil na tzv. frankfurtské kuchyni, vytvořené německou architektkou Margarete Schütte-Lihotzky. Tato kuchyň byla tehdy sériově vyráběna a vestavována do sociálních bytů na sídlištích ve Frankfurtu nad Mohanem. Maloplošná, technicky dokonale vybavená pracovní kuchyně šetřila čas a síly žen.

Pro Fuchse byla důležitá i umělecká stránka architektury, dokládal to ostatně vzácný obraz zátiší od Emila Filly na čelní stěně haly.

Vlastní dům stojí na počátku Fuchsovy zralé funkcionalistické tvorby, která originálně navazovala na příklad purismu (stylové čistoty v architektuře) architekta Le Corbusiera a částečně i princip prostorového plánu Adolfa Loose.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám