Hlavní obsah

Hříčky designérů: falešná váza na zdi i opravdová z beztvarého kola

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonské designérské studio Torafu architects vytvořilo opravdu nevšední vázy. Váza, kterou uvidíte na zdi, je jen zdařilým optickým klamem - dekoračním vzorem na stěnu. Oproti tomu váza, která na první pohled vypadá jen jako barevné neužitečné kolo, svou funkci skutečně plní.

Článek

Japonsko je hrami s papírem proslulé. Origami z Japonska má mnohé fandy všude na světě. Designérské studio Torafu Architekts z Tokia nyní navrhlo papír, který lze roztáhnout do tvaru vázy, talíře nebo misky.

Váza s názvem Air Vase (Vzdušná váza) je dodávána jako plochý disk s otvory, které umožňují uživateli vytáhnout každou stranu disku do preferovaného tvaru.

Vázu je možné kdykoliv opět složit do původního tvaru

Papír má dvě barvy, takže na každé straně vázy se při změně úhlů pohledu mění barva. Tvar vázy je možné libovolně měnit, zároveň je možné vázu kdykoliv složit zpět do původního tvaru pokud ji zrovna nepotřebujete. Vázu je možné užívat pouze na suché květy a je třeba ji uchovat mimo dosah vody a vlhkosti.

Oproti tomu vázy na stěně vypadají skutečně, ale jsou jen klamem oka. Fungují na principu klasických samolepů a mají na stěně vytvořit dojem, že jde o trojrozměrný předmět. Malé prostory tak díky nim získají na zajímavosti a opticky se zvětší. O samolepicích dekoracích čtěte zde.

Tyto samolepy vyniknou v minimalisticky zařízených i interiérech. Hodí se i do prostor, kterým vévodí nábytek inspirovaný japonským origami. [celá zpráva]

Japonské hříčky s designem jsou typické svou jemností a hravostí. Rozhodně se vyplatí jim dát v interiéru prostor, aby je jiné designové kusy nepřebily.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám