"Velmi oceňujeme, že jsme se před samotnou výstavbou mohli důkladně seznámit se stavebním systémem a že úpravy zohlednily všechna důležitá kritéria pro pohodlné a reálné užívání domu," pochvalují si majitelé.

Za rozhodnutím pořídit si rodinný dům nestál žádný z obvyklých důvodů, jako například nevyhovující bytová situace. Investoři tu vyšli vstříc blízké budoucnosti, která pravděpodobně přinese touhu po osamostatnění jejich dvou dcer. Tento předpoklad spolu s faktem, že pán domu je přes týden pracovně vázán mimo bydliště a domů přijíždí jen na víkend, ovlivnil výběr domu co do velikosti.

Jediným omezením při výběru konkrétního typu domu byl nevelký pozemek, zvolený záměrně s ohledem na nenáročnou údržbu. Všem požadovaným kritériím, včetně stavebního povolení, nejvíce vyhověl typový přízemní dům Zuzana, který svými 240 m² zastavěné plochy a více než 150 m² obytné plochy poskytl rodině se dvěma dcerami na prahu dospělosti a malou psí slečnou pohodlné bydlení s dostatkem prostoru pro společné aktivity i vlastní soukromí.

Za hlavním vstupem se nachází malé zádveří, které je u typového zděného domu odděleno od vstupní chodby ještě dveřmi. Ty investoři zrušili a s jejich případným osazením počítají jen v případě, pokud by v zimě docházelo k ochlazování interiéru od vstupu do domu.

Páteří domu je dlouhá ústřední chodba, z níž se vstupuje do většiny místností. Dispoziční uspořádání podle typového projektu majitelům ale nevyhovovalo, protože chtěli centrální obytný prostor maximálně otevřít (což se také poměrně malou úpravou podařilo). Chodba tak ústí do prostoru spojujícího obývací část s jídelnou a kuchyňským koutem.

Pracovní kout pro paní domu byl vytvořen na místě původně plánované spíže a části pracovny. Soukromí mu zajišťuje příčka, pro odlehčení částečně vystavěná ze skleněných tvárnic (luxferů), která jej opticky odděluje od obývací části. Dvojdílné skleněné dveře umístěné mezi obývací částí a jídelním koutem vedou do zimní zahrady, sloužící jako další společenská místnost, zvláště při početnějších návštěvách.

Za příznivého počasí lze zimní zahradu propojit s venkovní plochou, která je pro snadnou údržbu osázena jen menším množstvím konifer a zbytek je zatravněn. Jako další možnost relaxace se nabízí kryté zahradní sezení a venkovní bazén v zadní části pozemku.

Majitelé zděného nízkoenergetického přízemního domu se sedlovou střechou nemají ke stavbě žádné připomínky.

"Ani netoužíme po žádných stavebních úpravách. Všechny, které jsme považovali za důležité pro zvýšení komfortu bydlení, už byly provedeny během stavby. Jediné, co zatím ještě nemůžeme okomentovat, je skutečná spotřeba energie. Na tuto otázku budeme moci odpovědět až po první zimě," vysvětlují.

Zuzana Ottová, www.mujdum.cz