Starší zděný dům, který majitelé koupili v roce 2003, měl původně projít pouze rekonstrukcí. Pro její realizaci oslovili studio di5 architekti inženýři. Architektka Eva Rybníčková k projektu říká: „Majitelé přišli s představou rekonstrukce rodinného domu z 80. let, stavěného svépomocí. Jeho technický stav se ale ukázal jako nepřijatelný a z původního objektu zůstal jenom sklep."

Při práci na studii byly totiž podrobným stavebně-technickým průzkumem zjištěny nejen závažné nedostatky z hlediska statiky, akustiky a tepelněizolačních parametrů, ale především nedostatky zdravotní, neboť dům byl postaven z radioaktivního materiálu.

Rozsah potřebných úprav by byl tak velký, že by rekonstrukce překročila hranici ekonomičnosti. Rodina i architekti se proto dohodli na radikálním řešení - nadzemní část byla zbourána a na původním suterénu vyrostla novostavba, která objemem připomíná původní objekt, také dispoziční úpravy vycházejí z daného objemu a tvaru a polohy nosných konstrukcí, ale celek je kvalitnější a odpovídá standardu moderního bydlení.

„Naším záměrem bylo vybudovat dům ve funkcionalistickém nebo možná lépe minimalistickém stylu," říká majitel domu a pokračuje: „Exteriér měl být vytvořen z pravoúhlých objektů a hlavně měl mít rovnou střechu." Interiéru měl dominovat veliký obývací pokoj, jedním z hlavních požadavků byl také přímý vstup na terasu a zahradu.

Určujícím prvkem exteriéru i interiéru zděného domu je prosklená stěna zabírající přes obě podlaží celou západní fasádu domu. Zvenku ji stíní předokenní textilní roletky. V horním patře, kde je ložnice, je použito mléčné sklo, které zajišťuje dostatečnou intimitu a současně prostor prosluní, čiré sklo v přízemí naopak spojuje alespoň pohledově obývací pokoj se zahradou. Dispozice celého domu odpovídají současnému standardu - v přízemí je umístěna takzvaná „denní" část, ložnice se nacházejí v patře.

Ústředním bodem přízemí je jídelna, prostřednictvím posuvných dveří opticky a fakticky propojená se zahradou, současně však spojující celý obytný prostor v jeden celek. Ten však díky citlivému řešení i přesto poskytuje každému dostatek soukromí, pokud si je přeje. Na navazující terase je k dispozici venkovní posezení, kde se dá stolovat i odpočívat po osvěžení v bazénu.

Pro interiér i exteriér byla zvolena příjemně decentní, až nadčasová barevnost, která ladí i s použitými materiály - podlahu tvoří dřevěné parkety, dýhované dveře jsou zasazeny do atypických dřevěných zárubní s nadsvětlíky, obklady stěn jsou neutrální. „Použité materiály jsou solidní a osvědčené a barevné řešení jednoduché," dodává architektka Eva Rybníčková, „přesně tak, aby vyniklo to ostatní a důležitější: obrazy, barevné doplňky, lidé...

Jedinou výraznou specialitou domu jsou textilní roletky. Díky nim se mění pohled na dům zvenku, v interiéru vytvářejí jedinečnou a proměnnou světelnou atmosféru." Stažené roletky jsou také v horkých slunných dnech účinnou ochranou proti přehřátí a v noci zajistí soukromí.

Za pozornost stojí také citlivě a zajímavě řešená zahrada, kterou navrhla Ing. arch. Eva Rybníčková. Základem je volný prostor s trávníkem, který slouží především dětským hrám. Trávník není setý, ale poskládaný z travních pásů, pod něž byl předem položen zavlažovací systém. Po obvodu jsou vysazeny květiny společně s keři tak, aby tvořily pestrou barevnou směs po celý rok, s ohledem na děti z nejedovatých druhů, mnohé poskytují praktický užitek - jsou zde bylinky i keře s jedlými plody, například rybízy a vinná réva. Chráněná část zahrady v prostoru mezi terasou a oplocením byla osazena rostlinami vhodnými do stinných zákoutí - pěnišníky, bohyškami, skimiemi a podobně.

„Myslíme si, že původní záměr se podařilo naplnit prakticky beze zbytku a bydlí se nám opravdu báječně. Původně jsme neplánovali bazén, pouze vířivku, ale změna rozhodnutí se vyplatila," pochvaluje si majitel vily a pokračuje. "Od května do srpna je díky tomu náš dům pořád plný dětí a jejich maminek. Musím také zmínit zahradu, která roste do krásy. A po celé vegetační období je rozkvetlá, což je skvělý výsledek práce paní architektky."

Rovněž autor projektu si spolupráci nemůže vynachválit. „Majitelé jsou přesně takoví, jaké si architekt, obzvlášť ten začínající, může přát. Umějí připravit zadání, naslouchají argumentům a umějí se rozhodnout, věcně oponovat i změnit názor. A nakonec umějí dát najevo radost z výsledku. Ačkoli celkové řešení vychází z původní představy o pouhé rekonstrukci, díky odvážnému rozhodnutí „vše nad zemí zbourat" má nyní dům kvalitu novostavby," popisuje autor zděného domu s dispozicí 6+1.

"Shoda s majiteli panovala i v řešení dispozic - měnily se jen jednou, drobně, a to když se narodil první syn. Z původního samostatného WC v patře vznikla malá pracovna, hájemství klidu. I zahrada je realizována podle prvního návrhu, a i když teprve postupně dorůstá, funguje tak, jak má - tedy jako fotbalové hřiště, opalovací plocha u bazénu, zdroj dobrot, zdroj květin do vázy... Radost v tomto domě nám dává křídla pro další práci," říká architektka Eva Rybníčková.

Autoři
Ing. arch. Eva Rybníčková, Jan Dvořák, dipl. Arch. ETH, Ing. Tomáš Minka
Ateliér di5 vznikl v roce 1997. Zaměřuje se na navrhování rodinných a bytových domů, administrativních staveb a urbanistických celků, návrhy zahrad a designu ve všech fázích, od studie až po realizaci projektu včetně autorského dozoru. V současné době zaměstnává 16 architektů, inženýrů a techniků.

 Dana D. Daňková, www.mujdum.cz