Hlavní obsah

Atypické a retro konvice zaujmou všechny znalce designu

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vtipná "Ptačí konvice" od designéra Michaela Gravese je proslulým designovým kouskem. V Čechách je její podobná varianta běžně k mání. Málokdo ale ví, že jde o typ právě tohoto postmoderního interiérového kousku.

Článek

Atypická konvice od Gravese má žertovný charakter. Byla navržena v roce 1985 pro firmu Alessi. Firma na trhu tou dobou už řadu let fungovala a věnovala se výrobě předmětů pro domácnost.

Designéra Gravese si firma najala (jako mnoho jiných), aby pro ni navrhl nevšední konvici ikonického tvaru. To se podařilo. Konvice se dostala do celé řady učebnic o moderním designu.

K ústí nálevky designér umístil malého ptáčka. Když konvice píská, má to vypadat, jakoby zvuky vydával právě on. Konvici se tak záhy začalo přezdívat "Ptačí konvice".

Postmoderní designéři se nebáli hravosti a práce se symbolikou. Není se tak čemu divit, že konvice působí trochu potrhlým dojmem.

Retro konvice vynikají výraznou barevností

V podobném duchu vzniky v 60. a 70. letech i jiné konvice. I pro ty je typická baňatá základna a hravé oblé tvary s výraznými barvami.

Řadě lidí podoba klasických konvic s jejich typickým pískáním chybí. I dnes se ale tyto varianty vyrábějí.

Dnešní design je ale opět o něco racionálnější a minimalismus má velkou řadu příznivců. Proto jsou konvice, které jsou běžně k dostání v síti prodejen s elektrospotřebiči, podstatně jednodušší a decentnější. Pokud jste ale milovník retra, zkuste vsadit na některou z konvic v tomto duchu. Interiér příjemně oživí a hosty pobaví.

Tyto konvice mají zároveň velkou výhodu v bytelnosti. Ty dnešní jsou většinou mnohem subtilnější. Na druhou stranu retro konvice nedisponují tolika funkcemi a jejich pořizovací cena je kvůli použitým materiálům vyšší.

O moderních konvicích, které umožňují nastavit bod varu podle připravovaného nápoje, čtěte více zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám