Hlavní obsah

Rezidence s bazénem na okraji divočiny těží z unikátní polohy

Bělostný dům ve svahu, obklopený zelení, na fotografiích vypadá jako vila nad údolím. Ve skutečnosti jde o novou zástavbu na okraji Brna a architektura vily těží maximum z unikátní polohy.

Článek

Pozemek, spíše zarostlou zahradu ne nepodobnou džungli, získali mladí manželé náhodou, původně zde byla stavební uzávěra. Kromě klidné polohy na periferii města jim učarovaly především nádherné výhledy na dosud nezastavěnou krajinu, která si vzhledem k místním podmínkám tento polodivoký ráz s největší pravděpodobností zachová i do budoucna.

„Chtěli jsme účelné moderní bydlení. Typové projekty, které jsme si prohlédli, nám připadaly pro život nepraktické a pro toto krásné místo nevhodné," vítá nás majitelka domu. „Proto jsme se rozhodli pro individuální výstavbu. Líbí se nám jednoduchý styl, ploché střechy. Měli jsme určité představy o dispozici, design jsme nechali na architektech z ateliéru RAW, které jsme vyzvali ke spolupráci."

Architektonický koncept do značné míry vychází z polohy a tvaru pozemku. Úzká dlouhá parcela spadá po svahu od ulice směrem k jihu, na hranu terénního zlomu nad zalesněným údolím. V horní části u vstupu na pozemek se nachází samostatná garáž. „V domě by zabrala zbytečně mnoho místa, vjezd by byl komplikovaný a zmenšil plochu zahrady," vysvětluje naše hostitelka.

Vlastní zděný obytný dům je posunut o 19 metrů k jihu. Z finančních důvodů není podsklepený. Stavba, založená na obdélníkovém půdorysu, sleduje svou podélnou osou sklon svahu, z konfigurace terénu vychází i odstupňovaná úroveň podlah v přízemí. Vstupní partie je orientována na sever, hlavní obytný prostor s kuchyní a jídelnou má jižní orientaci, využívající jak bohaté oslunění, tak výhledy do krajiny.

Na část obývacího pokoje věnovanou sezení navazuje terasa a bazén umístěný v jižním cípu zahrady. Z ústřední haly vede jednoramenné schodiště do patra věnovaného ložnicím. Jejich společným jmenovatelem je rovněž krásná vyhlídka, velká okna mají i koupelny.

„Domu je potřeba od začátku věnovat čas. Přestože se nám líbil už první návrh, nad projektem jsme strávili s architekty tři měsíce a dolaďovali dílčí úpravy. Na papíře je to mnohem snazší než později na stavbě," říká majitelka.

Krajina obývacího pokoje, rozložená v různých výškových úrovních, s dominujícími sloupy a vestavěnými nábytkovými prvky na první pohled trochu připomíná jednu z ikon české meziválečné architektury, slavnou Müllerovu vilu ve Střešovicích. Toto pojetí představuje spíše stejný přístup k funkčnímu vnitřnímu uspořádání prostoru ze strany majitelů zděného domu i architektů než prvoplánovou inspiraci dílem Adolfa Loose. Interiér se podřizuje tomu, co je zde dominantní - výhledu do exteriéru.

„Nechtěli jsme výraznou barevnost, máme rádi bílou a šedou a volný prostor," vysvětluje majitelka domu. „Proto mají dřevěná okna šedý nátěr a v domě převažují světlé barvy. Líbil se nám nápad architektů využít vestavěný nábytek a zachovat tak co největší vzdušnost. Knihovny v nikách i jídelna s pevně zabudovanou lavicí jsou nezbytné součásti našeho života, mají tu natrvalo určené místo, ale nepoutají mnoho pozornosti a nevtíravě sem zapadají."

S promyšleným konceptem a vytříbenou estetikou se nutně pojí výběr kvalitních materiálů - teaková podlaha, mramorové parapety, nerez ocel a sklo, to jsou další kamínky do mozaiky kvality stavby.

O autorech
Ing. arch. Tomáš Rusín (1963) a ing. arch. Ivan Wahla (1963)
Autorizovaní architekti. Vystudovali Vysoké učení technické v Brně a v roce 1990 společně založili ateliér RAW. Ateliér obdržel řadu ocenění např.: 1995 Grand Prix Obce architektů: hlavní cena za interiér baru Krásná vyhlídka v Havířově (společně s Jozefem Kiszkou), 1998 Grand Prix Obce architektů: hlavní cena za rekonstrukci budovy Zdravotní pojišťovny MVČR, ul. Cejl v Brně, 2001 Stavba roku Ostrava: rekonstrukce historického objektu pro CK Fischer (spolu s P. Urbanem,P. Vlkovou a P. Švančarem), Interiér roku 2003: hlavní cena za Café Steiner Brno.
Ateliér realizoval např. dvoupodlažní parter obchodního domu pro CK Fischer v Brně, sídlo Dopravního podniku města Brna (spolu s arch. Novákem a Valentou), obchodní dům Humanic na nám. Svobody v Brně, parter obchodního domu pro firmu Hugo Boss na Zelném trhu v Brně, obchodní dům Petrov v Brně, rekonstrukci brněnského Hadivadla a kavárny v paláci Alfa, Semilasso - kulturní centrum v Brně-Králově Poli (spolu s arch.Todorovem a Klementem), administrativní centrum Brno Žarošická, rekonstrukci náměstí ve Šternberku, Blansku a Ostravě, kavárny Onyx, Blau, Steiner, Švanda v Brně a řadu soukromých vil.
V současnosti vedou diplomové ateliéry na Fakultě architektury VUT v Brně.

FOTA: Filip Šlapal, Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha: 209 m²

Užitná plocha: 229 m²

Konstrukce: železobetonové základové pasy, zdicí systém POROTHERM, železobetonové stropy, plochá střecha

Výplně otvorů: dřevěná eurookna, dveře dýhované atypické (zakázková výroba)

Vytápění: ústřední plynové, podlahové konvektory + radiátory

Odhadovaná cena stavby: 8 000 000 Kč

 Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám