Hlavní obsah

Vila v Libodřicích je vzácný příklad krystalinické kubistické architektury

Novinky, text: Radoslava Schmelzová, editace: Novinky.cz

Převážně výtvarný styl kubismus se v architektuře uplatnil jen zřídka. Vila v Libodřicích je ale jeho vzácným a velmi působivým příkladem. Dekorovaná okna v jednoduchém, ale velmi efektním provedení napovídají, že jde o krystalinickou kubistickou architekturu inspirovanou krásou nerostů.

Článek

V malé obci Libodřice si velkostatkář Adolf Bauer dal na počátku 20. století v zahradě hospodářského dvora postavit kubistickou vilu. Navrhl ji slavný architekt Josef Gočár, velká a významná figura české architektury 20. století.

Kubismus je v architektuře vzácný, vila je jeho příkladem

Kubismus, který vznikl v malířství koncem první dekády 20. století, je v architektuře ojedinělý.

Český architektonický kubismus vznikl v Praze, rozvíjel se ve vazbě na město a jen výjimečně nalezneme stavby v tomto stylu umístěné na venkově.

Jak se Adolf Bauer s Josefem Gočárem poznali se neví, neznáme ani bližší fakta o stavebníkově vzdělání či společenských kontaktech. Vila ale představuje krásnou ukázku krystalinické fáze kubistické architektury.

Stavbě předcházely dvě nejlepší Gočárovy práce raného období kubismu - dům U Černé Matky boží v Praze a lázeňský dům města Bohdanče.

Plastické hvězdicovité rámování oken a dveří

Patrová vila je osově souměrná. V hlavním průčelí jsou k vidění tři velké výstupky, připomínající krystalickou drúzu - srůst krystalů. Fasádu dotváří plastické hvězdicovité rámování oken a dveří.

Vnitřní dispozici domu Gočár uspořádal kolem schodišťové haly anglického typu, která spojuje přízemí s patrem.

Další osudy vily a jejích majitelů byly dramatické. Adolf Bauer v roce 1929 ve věku padesáti let zemřel na cukrovku. Dům pak zabrali jako židovský majetek Němci. Celá Bauerova rodina zahynula během holocaustu.

Poté ve vile sídlil místní národní výbor a stavba chátrala. Roku 2002 vilu koupila Nadace českého kubismu a otevřela zde Muzeum a galerii českého kubismu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám