Hlavní obsah

Spotřebičům budoucnosti vládne přenosná čistička skvrn ze Slovenska

Novinky, tnk, hu

Nejinovativnější a nejlepší návrh domácího spotřebiče letos předvedl Slovák Adrian Mankovecký. Ve finále soutěže Electrolux Design Lab zaujal svým originálním návrhem přenosné pračky a čističky skvrn. Za pozornost stojí ale i návrhy sedmi finalistů, které Mankovecký nechal za sebou.

Článek

Každoroční soutěž Electrolux Design Lab se letos konala již poosmé a studenti průmyslového designu tak opět získali prostor předvést svou vizi novodobých spotřebičů. Letos bylo přihlášeno 1300 soutěžních návrhů a téma znělo “Inteligentní mobilita”.

Autoři konceptů se zamýšleli nad možnostmi, jak budou lidé připravovat a uchovávat jídlo, prát oblečení a mýt nádobí v domácnostech budoucnosti. Spotřebiče měly být fyzicky přenosné, ale také flexibilní s možností ovládání na dálku. Návrhy měly krom toho odrážet tradiční hodnoty skandinávského designu.

Češi se letos probojovali "jen" do semifinále, a to s návrhem kabelky a vařiče. [celá zpráva]

Mankovecký navrhl pračku a čističku pro cestovatele

Návrh přenosné pračky a čističky skvrn nechyběl ve finále ani loni. Letošní koncept ale přinesl Adrianovi Mankoveckému z Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě vítězství.

Pračka je určena pro turisty a cestovatele a skládá se ze dvou oddělených částí. Ty se umístí z obou stran na znečištěnou textilii a uživatel vybere vhodný čistící program.

Ionty a pára mají osvěžit oblečení a odstranit skvrny. Spotřebič pohání bio baterie na cukr.

„Jsem člověk, který má neustále problém se skvrnami na svém oblečení, při vymýšlení konceptu jsem se tedy inspiroval sám sebou,“ komentoval sám Adrian Mankovecký, který prý doufal maximálně ve třetí místo.

Svůj projekt prezentoval minulý čtvrtek porotě složené z odborníků na design v Londýně. Porota s designéry diskutuje a řeší, zda jejich návrhy opravdu mají potenciál být funkční a být přínosem pro další generace. Mankovecký musel svůj projekt obhájit v anglickém jazyce. Slovák dostal spolu s první cenou šestiměsíční stipendijní pobyt a odměnu 5000 eur. Co si s penězi počne, prý zatím neví.

Druhé místo zaujal ohřívač potravin

Loni soutěž vyhrál Ind s návrhem přenosného vařiče. Dalo se tedy očekávat, že návrh vařiče či ohřívače první cenu asi nezíská. Do finále se ale dostaly hned tři návrhy. Jeden z nich sebral stříbro.

Druhé místo v soutěži patří Enzo Kocakovi z Austrálie, který navrhl přenosný ohřívač či chladící zařízení s názvem Ribbon (Stuha). Díky tvaru a flexibilitě spotřebiče je možné jej obalit kolem nádoby s jídlem nebo pitím a její obsah ohřát nebo ochladit. Černá strana vyzařuje teplo, bílá strana chladí. Spotřebič je možné stočit a slouží i jako plotýnka.

Mixér, který funguje i jako fotbalový míč

Třetím nejlepším a zároveň jedním z nejnápaditějších návrhů je i mixér Smoobo od designérky Roseanne de Bruinové z Nového Zélandu. Má podobu míče, který otevřete, vložíte do něj všechny přísady, uzavřete a pinkáte s ním o zem. Každý úder aktivuje kinetické baterie, které pohánějí čepele rotoru, a ty obsah dokonale rozmixují na koktejl.

Cenu veřejnosti získala Onda

O nejlepším spotřebiči rozhodovali i návštěvníci webu soutěže. Ty uchvátil Američan Matthew Schwartz, který navrhl přenosnou mikrovlnku Onda. Návrh funguje oproti klasické mikrovlnce tak trochu naopak - spotřebič nasuneme na balíček s jídlem a hliník obsažený uvnitř tohoto malého ručního spotřebiče po rozlomení pojistky na obalu propojí elektrický okruh. Energii poskytují papírové baterie.

Vysavač, který vysává tam, kde poklepete nohou o podlahu

Do finále se dostal i návrh designéra jménem Gyu Ha Choi z Jižní Koreje. Ten navrhl novodobý vysavač s názvem Robo TAP. Speciální systém s jednoduchým dálkovým ovladačem je připojen k botě nebo domácí přezůvce uživatele.

Stačí špičkou boty dvakrát poklepat na znečištěné místo a vysavač zareaguje na tento pokyn tím, že místo vysaje. Dalším dvojím poklepáním o podlahu pokyn uživatel zruší a vysavač se vrátí ke svému automatickému programu.

Přenosný opékač pro vytížené

Kent Madden z Kanady vytvořil opékač oblíbeného pečiva - tzv. bagelů. Přenosný opékač s názvem Salvé je vhodný pro ty, kteří nemají dost času na snídani. Bagel umístěte do opékače a ten se automaticky začne otáčet a bagel opékat.

Přenosná plotýnka a "pomalý" vařič

Mobilní indukční plotýnka je zase nápadem Tommiho Moilanena z Finska a představuje prostorově úsporné řešení na cesty. Plotýnku uživatel postaví, kam potřebuje, a propojí ji se svým smart phonem. Toto dálkové ovládání tak zabezpečí spotřebič před dětmi.

Vařič s názvem Sous-vide navrhl Adam Miklosi z Maďarska. Spotřebič je inspirován trendem pomalého vaření - slow food. Personalizovaný software pro internet a smart phone pomůže naplánovat jídelníček na celý týden dopředu a nakoupit potřebné suroviny.

Foto: Novinky

Spotřebič určený pro speciální přípravu jídla.

Reklama

Související témata:

Související články

Misky, které napovídají, co do nich patří

Miska na jablko v podobě jablka nebo mísa na klíče ve tvaru klíčů, to jsou některé designové nápady, které mají uživatelům dát jasně najevo, k čemu je mají...

Výběr článků

Načítám