Hlavní obsah

Perské koberce při správné údržbě vydrží i desítky let

Právo, Sylva Svobodová

Perský koberec je klenot, jehož hodnota se časem jenom násobí. Je to správná investice do budoucnosti, ale s jednou podmínkou: koberec musí zůstat zachovalý, jednoduše řečeno „být v dobré kondici“.

Článek

Co to pro nás znamená? Vědět, jak o koberec pečovat, protože on si to zaslouží! Stačí se řídit několika snadnými, ale důležitými radami. Odměnou nám bude originální kousek na podlaze, který interiér vyšvihne do jiných dimenzí.

Jaká zátěž, takový koberec

Zachovalost koberce v interiéru ovlivňujeme již při jeho koupi. Nevěříte? Je to tak, protože nejdůležitější věc je, kde bude koberec umístěn. Jestliže zvolíme hedvábný materiál do frekventovaného prostoru, poničí se. A tak si položíme jasně první otázku: kam koberec nakonec přijde, jakou bude muset snášet zátěž. Odborník nám pak doporučí to nejlepší.

Vysvětlí, že hedvábné koberce nebo jemná vlna nejsou vhodné na chůzi s pevnou obuví. Vybíráme pro ně raději ložnici nebo místo pod konferenčním stolkem (pouze s jednou podmínkou: na stolku se nesmí jíst). Naopak do jídelny nebo na chodby jsou ideální zátěžové koberce, které jsou v případě „nehody“ snáze čistitelné. Také se do těchto míst doporučují raději vzorované typy, protože slabé znečištění se v nich ztratí.

Běžná údržba je snadná

Vlněný peršan vysáváme po směru vláken, ale výkon nastavíme na střední stupeň. Nikdy nepoužíváme rotační nebo klepační kartáče, protože trhají vlasy koberce. To pro udržení krásy koberce stačí. Peršan má oproti jiným velkou výhodu: má duté mastné vlákno, které tekutiny odpuzuje, proto se špína tak rychle nevsaje. Jestliže ale dojde k nechtěnému polití vínem či kávou, pamatujeme na dvě zásady: nikdy ne chemii (chemické prostředky a prací prášky) a vždy zasáhnout včas! Doporučuje se výhradně jádrové mýdlo, které má nejméně přísad. Vezmeme houbičku, vlažnou vodu a vytvoříme pěnu. Koberec čistíme hlazením po směru vláken. Pak ho vyčešeme a vysajeme pouze vzduchem. Nečistíme jen zašpiněné místo, ale rovnou celý koberec. Běžně se stává, že vyčištěné místo je světlejší a původní flíček by tak vlastně stále na sebe upozorňoval.

Peršan si zaslouží odborné čištění

Perský koberec není levná investice, a proto neváháme v případě náhlého znečištění zavolat firmu, u které jsme koberec pořídili. Seriózní obchod nabízí pro své zákazníky trvalý servis a obvykle přijede pro peršan do hodiny a začne na něm ihned pracovat. Rozhodně nedoporučujeme na tak vzácném kousku šetřit a odvézt ho do běžných čistíren koberců a čalounění. Sice zaplatíme nízkou částku, ale můžeme si být jisti, že koberec budou čistit chemicky, čímž ho trvale znehodnotí.

Vlákno se totiž odmastí a perský koberec se do půl roku rozpadne (ručně vázaná vlákna bez lanolinu povolí). Firma, která perské koberce prodává, se k nim bude správně chovat i při čištění. Počítejme s tím, že si koberec odveze zhruba na 14 dní pryč (tedy žádné rychlé čištění v chodbě u nás doma). Koberec se čistí ručně mýdlovou vodou 8–12x za sebou, vždy celý povrch, ne jen lokálně. Až koberec uschne, proces se opakuje znovu.

Rychlému schnutí pomáhá zavěšení koberce (vzduch je přístupný ze všech stran), pustí se větráky, nasadí halogenové lampy a vytvoří klimatické podmínky podobné těm, jaké mají země původu koberce. Vlna na osnově se čistí rychle a rovnoměrně, aby se nekrabatila. Za vyčištěný vlněný koberec zaplatíme částku cca 700 Kč/m2. Hedvábné ručně tkané koberce jsou na čištění náročnější, koberec se nesmí namočit, proto si pamatujme: nikdy ne vodu, vždy čistit suchou cestou! Jinak povrch koberce navždy ztvrdne!

Rady & tipy

  • Čím vyšší je obsah lanolinu ve vlákně, tím je vlna hodnotnější a kvalitnější.
  • Po zakoupení perského koberce zjistíme, že ztrácí vlněné chmýří a tak trochu líná. Není to jeho závada, ale předpokládaný proces. Po několikátém vysávání toto línání ustane.
  • Jiskry od krbu nenadělají na perském koberci velkou škodu, protože materiál obecně oheň spíše zadržuje. Poškozený povrch stačí lehce vykartáčovat.

Perské koberce může potkat i jiná nehoda než vylití tekutiny. Hrající si štěně např. může okousat roh a poškodit osnovu. Třásně se začnou třepit a povolovat. V takovém případě máme dvě možnosti. Třásně zastřihneme a koberec šikovně obšijeme. Jestliže ale třásně chceme na koberci mít, požádáme o renovaci odbornou firmu, která zajistí zkušeného restaurátora. Ten osnovu znovu dováže, případně dobarví přesný odstín materiálu, aby vypadal jako ten původní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám