Hlavní obsah

Jak vybrat ten nejlepší zahradní gril

Právo, Karolina Černá

Léto je v plném proudu a přeje rodinným a přátelským setkáním třeba u zahradních grilů. Přemýšlíte o tom, že si letos pořídíte nový gril? Podle jakých kritérií postupovat při výběru a neudělat chybu?

Článek

Vybírat gril bychom měli i podle toho, pro kolik lidí a jak často chceme grilovat a zda hodláme gril přenášet, nebo mu určíme stabilní místo.

Nejrozšířenější jsou grily na dřevěné uhlí, ale když upřednostníme čistotu, lépe nám vyhoví elektrické nebo plynové grily. Relativní novinkou je pak zahradní vodní gril.

Grily na dřevěné uhlí jsou zárukou, že propečené maso bude mít svou charakteristickou chuť. Zato jejich úklid je složitější.

Elektrický gril naproti tomu nepořádek neudělá, ale rozdíl mezi takto grilovaným masem a masem upraveným doma v kuchyni takřka nepoznáme.

Grily na dřevěné uhlí

Při výběru grilů na dřevěné uhlí věnujeme pozornost tomu, zda je možné gril snadno zapálit (funkce Quick Start) a uhasit (funkce Quick Stop).

Správné uhašení žhavých uhlíků by mělo být především rychlé a bezpečné – některé z grilů na dřevěné uhlí mají proto ve spodní části komínu nádobku s vodou. Ta žhnoucí uhlíky uhasí hned po skončení grilování, a tak se nemusíme obávat popálení tehdy, kdy už grilování skončilo. Tento způsob uhašení grilu oceňují hlavně rodiny s dětmi.

Grily na dřevěné uhlí s kovovou nohou umožňují stoupání vzduchu nohou grilu. Dosáhneme tak nejlepší teploty uhlíků pro grilování (600-800 °C). Maso skutečně grilujeme a nedusíme ho v nezdravém kouři.

Problémem při grilování na dřevě je odkapávající tuk. V žáru se přepaluje a uvolňuje nezdravé látky.

Z cenového hlediska představují grily na dřevěné uhlí nejdostupnější variantu. Alternativou ke klasickým grilům může být zahradní krb s grilem.

Plynové grily

Mají tzv. piezo zapalování, což znamená, že gril snadno zažehneme jediným stisknutím tlačítka. Nejčastěji se používají propanbutanové láhve.

U plynového grilu odpadá dlouhé čekání na rozžhavené dřevěné uhlí. Zapálíme prostě oheň a můžeme grilovat. U plynových grilů se dá regulovat síla plamene, nemusíme se bát vyhasnutí jako u dřevěného uhlí a briket.

Díky kovovému poklopu vzduch pod ním rovnoměrně cirkuluje jako v horkovzdušné troubě. Vysoká teplota uzavírá póry v mase, které si tak ponechává všechnu šťávu uvnitř. Potraviny mají výrazně lepší chuť, jsou rovnoměrně propečené, šťavnatější a voňavější.

Plynový gril bývá doplněn tzv. aroma systémem. Tvoří ho misky, které naplníme např. vínem, pivem nebo vodou s kořením. Z této směsi se pak uvolňuje aroma a dodává všemu, co připravujeme, lepší chuť.

Lávové kameny

Lávový gril je speciálním druhem plynového grilu. Ke grilování v tomto případě slouží lávové kameny, ohřívané sadou plynových hořáků.

Na rozdíl od klasických grilů na dřevěné uhlí u lávového grilu není tolik přepalován odkapávající tuk. Lávové kameny mají porézní povrch, který velmi dobře tuk vstřebává. Zmenšuje se tím také riziko vzplanutí a znehodnocení připravovaného pokrmu.

Lávový gril se velice rychle rozžhaví. Balení lávových kamenů stojí okolo 300 Kč a při běžném využití vydrží prakticky na celou grilovací sezonu. Místo kamenů je možné u lávového grilu použít i keramické brikety. Kameny by se měly po každém grilování čistit. Při menším znečištění stačí pustit plyn na plný výkon a ponechat kameny ve velkém žáru. Tím se většina nečistot spálí.

Jak pečovat o grily
Po každém použití necháme gril vychladnout. Mřížku i plochu grilu čistíme jemným kartáčkem. Jde to jedlou sodou nebo speciálním čisticím prostředkem, např. gelem Carbon Remover (459 Kč) na grily a lávové kameny. Gel naneseme na rošt či jinou znečištěnou část grilu, popřípadě kamene. Necháme několik minut působit. Gelová konzistence spolehlivě pronikne do struktury zuhelnatělých nečistot a napomůže k jejich snadnému odstranění. Očištěnou plochu omyjeme.
Pokud gril skladujeme venku, chráníme ho voděodolným krytem. Během zimního období musí být gril uskladněný v suchu.
U plynových grilů po ukončení grilování odpojíme přívod plynu z plynové láhve. Skladujeme ji venku na dobře větraném místě, neuchováváme i v uzavřených místnostech ani v blízkosti otevřeného ohně nebo zdroje tepla.

RBS grily

Takzvaný RBS je dalším druhem plynových grilů. Tento má dva keramické hořáky na okrajích grilovací vany.

Díky rovnoměrnému ohřevu se hodí hlavně pro úpravu větších kusů masa. Tuk z masa neodkapává přímo na ohřevnou plochu grilu, takže dochází k menšímu přepalování a tvorbě škodlivých látek. Nevýhodou RBS grilů je jejich vyšší cena.

Elektrické grily

Elektrické grily můžeme používat na balkonu i v interiéru, ovšem odchází s nimi i kouzlo grilování na ohni. Vyrábějí se ve dvou základních variantách: stolní a zahradní.

Stolní grily jsou menších rozměrů. Grilování zajišťuje buď topné těleso pod roštem grilu, anebo teflonová deska se zabudovanými topnými spirálami. V případě roštu je gril zpravidla doplněn o nádobu s vodou, do které je zachycován odkapávající olej.

Podobně jako v případě plynových grilů existují varianty elektrického grilu v podobě lávových grilů.

Zapojení grilu do zásuvky může být na zahradě problém, počítejme s nutností pořídit si prodlužovací šňůru.

Vodní grily

Vodní gril, respektive gril s vodní lázní funguje na principu horkovzdušné trouby. Mezi roštem a ohništěm je cosi jako lavor s vodou. Nad něj položíme rošt s masem a přikryjeme ho poklicí. Plamen ohřívá vodu, která ve formě vodní páry stoupá a snižuje teplotu pod poklicí.

Výhodou vodní lázně je to, že zachytává odkapávající olej. Nedochází tudíž k jeho spalování a vzniku karcinogenních látek.

Maso se tak připravuje ve směsi vodní páry, tepla a dýmu. Výhodou vodního grilu je to, že se maso upeče velmi rychle a zůstane v něm všechna šťáva. Navíc ho nemusíme obracet.

Jako palivo je nejvhodnější suché dřevo z listnatých stromů (nejlépe ovocných). Není nutné kupovat dřevěné uhlí.

Co se ještě hodí
Praktický rošt na grilování klobás a rošt na ryby.
Jehlice na špízy z nerezové oceli s dřevěným držadlem. Některé jehlice bývají vybaveny posuvnými kroužky pro jednodušší snímání pokrmu.
Grilovací miska s vrchní porcelánovou vrstvou.
Ke grilům na dřevěné uhlí lze dokoupit motorek s grilovací jehlou.
Vedle vidliček, obraceček, kleští, nožů a mašlovaček z nerezové oceli se dřevěným držadlem je možné si ke grilům dokoupit sadu steakových příborů.
Praktická je zástěra s kapsami pro grilovací nářadí.

Rady & tipy

Digestoř nad elektrickou varnou deskou může být ve výšce 65 cm, nad plynovým sporákem 75 cm.

Pečicí troubu nikdy u země, ale do úrovně pasu a očí, dno trouby tak 115 cm od země. Mikrovlnka do výše očí.

Dřez i sporák minimálně 30 cm od konce pracovní desky.

Průchod mezi linkou a jídelním stolem nebo linkou a stěnou: minimálně 100 cm, jinak 120, nejlépe 140 cm.

Odkládání talířů do horní skříňky musí být pohodlné, maximálně do výšky 130 cm od podlahy.

Mezi pracovní deskou a spodní hranou horní skříňky máme obvykle 50–55 cm.

Varná deska může být níž o 10 cm než okolní plocha, mycí centrum (dřez) o 10 cm výš než pracovní deska.

Reklama

Související články

Jak snadno vypěstovat královský trávník

Každý majitel zahrady touží po krásném, hustém a zeleném pažitu. Ale vypěstovat takový druh trávníku vyžaduje dobré odborné znalosti a prakticky každodenní...

Pravý čas pořídit si trendy gril

Chystáte se pořídit zahradní gril na plyn nebo dřevěné uhlí, ale nevíte, jak poznat ten kvalitní? Vybrat gril, který pro vás připraví ty nejlepší voňavé...

Výběr článků

Načítám