Hlavní obsah

Křišťálové sklo prezidentů je oblíbené už století

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Křišťálový soubor Splendid je vlajkovou lodí sklárny Moser. Tento nápojový a interiérový soubor je už století mimořádně oblíben díky úžasnému spojení tvarů, třpytivému brusu a zlacenému ozdobnému pásku.

Článek

Karlovarská sklárna Moser je světově proslulá kvalitou ručního zpracování bezolovnatého křišťálu, dokonalým broušením, jedinečným uměleckým rytím a precizním malováním zlatem nebo patinou.

Sortiment firmy reprezentují tři skupiny výrobků: umělecké rytiny a skleněné plastiky pro vybavení interiéru, exkluzivní nápojové soupravy a originální dárkové předměty pro výjimečné příležitosti.

Slavná kolekce pro krále

Autorem původní tvarové řady Splendid je Leo Moser, syn zakladatele firmy a pozdější dlouholetý ředitel sklárny. Slavnou kolekci jasně poznáme: tvarové linie kalichu na vína a likéry připomínají rozvíjející se poupě růže.

Spodní část kalichu je vyplněna svislými řezy. Kalich plynule navazuje na tzv. štýlek (nožku), který je vybroušený do charakteristického šestihranu a je ukončen hladkým kulatým dýnkem. Nenapodobitelný, ručně broušený a do lesku vyleštěný dekor je tvořen jemným křížovým brusem (tzv. káro), který doplňuje motiv broušených oliv.

Horní část výrobku tvoří široký, bohatě zlacený reliéfní pás smotivem listů akantu (keř ze Středomoří, v antické architektuře sloužil ke zdobení horních částí korintského sloupu). Tento pás se nazývá oroplastika. Motiv listů vystupuje plasticky na matnějším podkladu díky vypískování, následnému zlacení a přeleštění do vysokého lesku. Vše je ruční práce na nejvyšší úrovni.

Kromě skla letos poprvé i porcelán

Dnes má kolekce Splendid přes 100 výrobků. U příležitosti 100. výročí zavedení tohoto souboru do výroby byla vytvořena zcela nová limitovaná edice doplňků. Návrhy vznikly pod vedením mladého výtvarníka Lukáše Jabůrka.

Celkem jde o 16 nových kousků, např. jemně zlacenou lampu, elegantní šperkovnici, ikebanu na květiny, mísu na ovoce. Poprvé ve stoleté historii je prezentován dekor Splendid i v porcelánovém provedení.

Čištění křišťálového skla bez dotyku
Novinkou na trhu je pěnový čistič křišťálových a skleněných lustrů Tableau Chandelier cleaner, který má všeobecné použití. Čistí bezpečně, rychle a přesto pečlivě. Pod skleněný předmět či lustr stačí umístit vhodnou podložku a nastříkat přípravek. Pěna steče a s sebou vezme, doslova sežere, veškerý prach a nečistoty. Přípravek je vybaven tryskou s vysokou kapacitou spreje. Cena 466 Kč. www.peceodomov.cz

Moser s trochou historie

Ve dvacátých a třicátých letech 20. století se Splendid stal oficiálním reprezentačním sklem prezidentů a na Pražském hradě je používán doposud.

V roce 1947 daroval prezident Edvard Beneš soupravu jako svatební dar současné britské královně Alžbětě II.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám