Hlavní obsah

Pořiďte dětem nábytek, který s nimi poroste

Právo, Sylva Svobodová

Ne nadarmo se říká, že děti rostou jako z vody. Obvykle se po létu divíme, že jim jsou krátké kalhoty a malé boty. S potomkem se zvětšuje i dětský nábytek, ale máme dobrou zprávu. Když vybereme rostoucí provedení, vydrží nám dítě za stolem na pracovní židli několik let.

Článek

Prázdniny jsou prima čas na odpočinek, ale také na vše, co se jaksi přes rok nestihlo. Někdo vymaluje, vyklízí byt a zbavuje se nepoužívaných věcí, jiný zase doplňuje a nakupuje. Třeba dětský nábytek pro školáka, který půjde do první třídy nebo se chystá na druhý stupeň.

Nejpoužívanějším, a tím pádem také nejdůležitějším, je samozřejmě dobrý stůl a pracovní židle. Používá se denně, některé děti na nich prosedí i hodiny. Z toho jasně vyplývá: nešetřit, pořizovat kvalitní výrobek, který něco vydrží a bude sloužit mnoho dalších let.

Stůl není jen rovná plocha

Pracovní stůl je dnes spíše multifunkční jednotka, sloužící na uložení školních a psacích pomůcek, má vyčleněné místo na počítač, je ergonomicky dokonalá, lze ji podle potřeby nastavovat do výšky, měnit sklon pracovní desky.

Na trhu je pestrá nabídka, ale vybírat bychom určitě měli dětský stůl výškově nastavitelný obvykle v rozmezí od 57 do 76 cm. Vyplatí se i pečlivě prohlédnout pracovní desku. Ta může být z masivu, ale obvykle volíme levnější, pevné lamino, které je odolné vůči škrábancům.

Odstín a dekor se doporučuje spíše světlý: třeba provedení lamino buk, lamino bílá, dekor bříza.

Dobrou pracovní desku můžeme nastavit do mírného sklonu (jednoduše kličkou nebo kolečkem, dítě zvládne samo). Školák se díky tomu nehrbí a lépe se mu píše.

Aby se šikmou plochou nesjely dolů i odložené tužky a pravítko, vybíráme typ stolu, který má stabilní vodorovné boční díly speciálně určené na odkládání pomůcek.

Všímáme si, zda má stůl měkkou oporu zápěstí, výsuvný dělený organizér na psací potřeby, držák na školní brašnu, praktický nadstavec, který slouží pro umístění monitoru nebo jako držák na knihy, noty apod. (jeho sklon je nastavitelný).

Školák ocení i pojízdný kontejner se zámkem s různým počtem zásuvek, který má obvykle výšku od 44 do 61 cm, šířku 39 cm a hloubku 55 cm.

Velikost stolu volíme podle prostorových možností dětského pokoje a věku potomka. Nejmenší pracovní stoly mají desku 90x69 cm, větší 105x70 cm, velkorysejší je rozměr 120x70 cm. Kabely lze obvykle pohodlně uložit pod zadní deskou s vývody vpravo i vlevo. Pracovní stůl pro dítě má být nejen šikovně vybaven, ale musí se také dítěti líbit. Proto má design například ve stylu Formule 1, barevné lemování desky, rozmanitě barevné plastové zarážky, doplňky.

Židle roste se mnou!

Dětská židle jako zdravotní pomůcka - to je trend posledních let, protože fyzioterapeuti varují: děti mají ohnutá záda, špatnou páteř a dokonce trpí na časté bolení zad. Není divu, na židlích prosedí mnohem více času než předchozí generace, a to musí být někde znát.

Studie prokázaly, že nejhorší je strnulý sed, protože zatěžuje ploténky více než neposedné poposedávání. Hitem je tzv. aktivní sezení, kdy se můžeme při sezení všelijak naklánět dopředu, do stran, tělo balancovat a vracet do optimální přirozené polohy.

Svaly se tak díky neustálému drobnému pohybu rovnoměrně zapojují a posilují. Jak je to možné? Dětské židle v sobě mají zabudovaný pohyblivý sedák na pružině, který funguje jako rehabilitační míč.

Pro dítě vybíráme samozřejmě židli na kolečkách (možná je volba koleček určená na koberec, dlažbu, lino), aby se rychle přesunulo tam, kam právě potřebuje.

Samozřejmostí by měla být i libovolná nastavitelnost hloubky sezení (obvykle od 28 do 41 cm), nastavitelná výška sedáku (36 až 49 cm) nebo i područek.

Dobrá židle má ergonomické tvarování sedáku, prodyšnou látku, která dítě zaujme i barevně. Dětské rostoucí židle jsou obvykle určeny pro velikost od 110 cm do 180 cm výšky, maximální zatížení 100 kg.

Reklama

Související články

Ergonomická židle nedovolí špatné sezení

Zkuste si tipnout, jaký kus nábytku patří mezi nejdůležitější a nevyplatí se na něm šetřit? Odpověď je: přece ten, na kterém trávíme nejvíce času. V rámci...

Výběr článků

Načítám