Hlavní obsah

Zdravé bydlení - čistý vzduch a příjemné okolí

Právo, Gisela Růžičková

Zdravé bydlení je pro manžele Semerádovy velmi důležité, hlavně kvůli dětem. Pořídili si totiž přízemní montovanou dřevostavbu ze sedmdesátých let a fakt, že byla silně zatížena formaldehydem, se ukázal při kontrole vzduchu v místnostech. K razantnímu snížení škodlivých látek došlo ihned po použití sádrovláknitých desek Fermacell greenline.

Článek

O zatížení formaldehydem se manželé dozvěděli již před nákupem domu, proto si ještě před podpisem kupní smlouvy nechali v domě z roku 1970 změřit škodlivé látky. Po první analýze byli Rudolf a Hedvika naměřenými hodnotami šokováni a vůbec netušili, co budou dělat.

Při koncentraci formaldehydu 253 mikro g/m3 bylo zatížení místnosti výrazně vyšší, než je maximální hodnota doporučená Světovou zdravotnickou organizací (WHO), tedy 100 mikro g/m3. Povolaná firma navrhla odbornou sanaci. Mladý pár dokonce zvažoval stržení domu, ale po konzultaci s odborníky dal přednost rekonstrukci, která dům zbaví škodlivin na zdravotně nezávadné minimum.

Zdravé bydlení s deskami greenline

Pro Semerádovy bylo rozhodující při podpisu kupní smlouvy snížení kupní ceny o náklady na sanaci. Pro sanační opatření byly použity desky Fermacell greenline, které čistí vzduch v místnostech. Po dokončení rekonstrukce se měřil vzduch v místnostech v pravidelných časových intervalech amezi prvním a závěrečným měřením po kompletní sanaci došlo ke snížení hodnot formaldehydu o 200 mikro g/m3. Při závěrečném měření byly prokazatelné koncentrace formaldehydu ve výši pouhých 52 mikro g/m3. Šlo o pětinu původní naměřené hodnoty, která je absolutně nezávadná. Na základě laboratorních zkoušek je zřejmé, že se budou hodnoty formaldehydu v průběhu času dále snižovat.

Řešení díky ovčí vlně se vyplatilo

Drastická redukce formaldehydu je založena na principu přírodního účinku ovčí vlny. Keratin, obsažený v ovčí vlně, dokáže škodliviny absorbovat jako nerozpustný prvek své molekulární struktury a přeměnit je na neškodné látky. Stavební prvky greenline jsou opatřeny povrchovou úpravou z účinné látky na bázi keratinu a redukují i neutralizují zdraví škodlivé látky, jako jsou aldehydy a ketony, známé také pod označením VOCs (těkavé organické sloučeniny).

Patří k nim i formaldehyd a nepříjemné zápachy. Účinek desky je aktivní dlouhá léta a funguje i pod povrchovými vrstvami, jako jsou nátěry a tapety, zejména jsou-li difúzně otevřené. Jejich účinek byl prověřován a certifikován na základě rozsáhlých měření, mimo jiné nezávislým ústavem eco-Institut v Kolíně.

Sádrovláknité desky - kvalitní vzduch

Po modernizaci venkovních stěn byly také obloženy všechny stěny a stropy v interiéru 10mm sádrovláknitými deskami, které se zpracovávají jako běžné sádrokartonové desky, ale vyznačují se nejvyšší stabilitou, požární ochranou, zvukovou a tepelnou izolací. Po montáži na původní dřevotřískové desky s obsahem formaldehydu se snížilo v domě Semerádových zatížení vzduchu škodlivými látkami. Výsledek je znát a mladí manželé jsou ve svém novém domově spokojeni:

Co je formaldehyd?

  • Je typickým zástupcem tzv. problematiky uzavřených prostor. Hlavním zdrojem formaldehydu v bytech bývá nábytek z dřevotřísky, koberce či tapety.
  • Je obsažen v syntetických pryskyřicích, lepidlech a v některých mořidlech na dřevo, ale i v oblečení, čisticích prostředcích, kosmetice, dokonce i v některých nekvalitních plyšových hračkách.
  • Největší nebezpečí představuje vybavení dětských pokojů těmito předměty, kde může formaldehyd dosáhnout i koncentrace způsobující poruchy zdraví. Malé děti trpí bolestmi hlavy, stále pospávají a nesoustředí se. Průkazem je jeho vysoká hladina v ranní moči dítěte.
  • V domech, kde byly v minulosti použity v konstrukci dřevotřískové desky, se mohou i po mnoha letech pohybovat koncentrace škodlivin na hranici 300 mikro g/m3.
  • Dřevotřísky vyráběné dnes obsahují již mnohem méně formaldehydu, limit je 8 mg formaldehydu na 100 g absolutně suché hmoty.

„Udělali bychom to znovu a stejně. Sanace proběhla hladce a byla pro nás šťastným řešením. Od koupě domu do nastěhování uplynuly čtyři měsíce a my se v domě cítíme naprosto příjemně! A hlavně už nepochybujeme, jestli je naše bydlení zdravé," pochvalují si Semerádovi zkušenosti s rekonstrukcí domu.

Reklama

Související témata:

Související články

Miloš Zapletal: S koněm se mu splnil sen

Bývalý prezident československých a českých královen krásy má čtyři syny. Jistě i nějaký ten strom Miloš Zapletal zasadil. A jak říká, to, co po něm tady...

V Praze 6 vznikla Reaganova ulice

Nezvykle významné osobnosti se v pátek kolem 17. hodiny sešly na rohu ulice Dr. Zikmunda Wintra v Praze 6, aby její část slavnostně přejmenovaly na ulici...

Výběr článků

Načítám