Hlavní obsah

Okenní parapety jsou nenápadné, ale pozornost a péči si zaslouží

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Parapet není jen okenní doplněk, ale také estetický prvek, který dokáže zútulnit interiér. Stojí na něm květináče s rostlinami, vázičky, rozmanité dekorace, voňavé svíčky, zarámované fotografie jako vzpomínky z cest.

Článek

Současný trend - mít vše v jednom tónu - platí i pro parapety. A tak sladění okenních rámů, vnitřních parapetů, podlahové krytiny nebo dokonce kuchyňské linky s pracovní deskou může být klidně v barvě zlatého hřejivého dubu, buku nebo ořechu. Designéři obecně doporučují mít parapety sice vkusné, ale na první pohled spíše nenápadné. Jen tak na nich totiž vynikne krása postavených předmětů.

Kvalita je základ

I v případě parapetů se vyplatí investovat do kvality. Co sledujeme především? Zaměříme se na nenáročnou údržbu, odolnost materiálu vůči poškrábání či vlhkosti a samozřejmě i tvarovou stálost. Stejně tak je podstatná i kvalitně odvedená řemeslná práce, proto nakupujeme a vybíráme u firmy, která se na trhu pohybuje více let, má svoje jméno a nepodbízí se podezřele nízkou cenou.

U parapetů pochybného původu se můžeme dočkat kroucení, deformování, uvolňování apod. Důležité je i bezchybné osazení parapetu. Hlídáme zejména dokonalé utěsnění spár mezi oknem a parapetem stejně jako mezi ostěním a parapetem. Pak nám totiž nebude zbytečně unikat teplo z interiéru a my nebudeme platit jaksi navíc.

Parapet a materiál 

Nabízí se poměrně pestrá nabídka: dřevo, dřevotříska, komůrkové nebo tvrzené pěnové provedení z plastu, ale i exkluzivní umělý kámen (litý mramor, silný dva cm). Ten je velmi oblíbený, protože ho lze použít na barový pult, pracovní či na jakoukoli krycí desku. Litý mramor tvoří z 80 % mramorová moučka, ze 20 % polyesterová pryskyřice a barviva. Tepelnou odolnost má od -40 do + 80 °C.

Mezi nejčastěji používané patří parapety z plastu (PVC). Jde totiž o spolehlivý materiál s vysokou mechanickou odolností, dlouhou životností a tvarovou stálostí. Příjemná je i nízká hmotnost, odolnost proti oděru i UV paprskům nebo vlhkosti (přelitá voda z květináče povrchu neublíží). Plast se navíc i snadno instaluje, nabízí mnoho barev a dekorů, příjemná je i cenová dostupnost.

Plastové parapety jsou obvykle s laminovaným nebo fóliovaným povrchem. V laminu najdeme různé odstíny dřeva, tradiční bílou barvu, šedou a módní imitaci hliníku. Fólie mají plus v pestré jednobarevné nabídce, nejžádanější barvou je odstín třešně, oblíbená je i ocelově modrá, jedlově zelená, odstíny šedé apod.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám