Hlavní obsah

S bláznivým budíkem si užijete zábavu hned po ránu

Právo, Karolina Černá

První, co po probuzení spatříme, nebývá náš partner, ale budík. Už proto bychom se při jeho výběru měli řídit tím, že nás dobře naladí. Spáčům, kterým se nechce z peřin, vyhoví skotačící budíky, nebo takové, na něž se dokonce musí střílet.

Článek

Pryč s klasickými mechanickými a elektronickými budíky! Dokonce i radiobudík je dnes nuda. Kdo není ranní ptáče od přírody, zamáčkne drnčící či pípající kostku, na jejíž zvuk si už dávno zvykl, a spí klidně dál.

Ranní bojovka

Existují ale budíky, které nás z postele vytáhnou naprosto spolehlivě. Musíme je totiž umlčet i přesto, že pobíhají po pokoji.

Takové neposedné budíky Clocky a Tocky na rozdíl od ospalce po probuzení okamžitě vyskočí z místa. Jestliže se nepodaří zastavit zvonění hned v zárodku, budík samovolně opustí seskokem noční stolek a pípá, bliká, řve a utíká, dokud ho nechytneme. Ranní show je navíc pokaždé jiná.

  • Na akci je založen také budík s vrtulkou. Když nastane čas vstávání a začne zvonit, vyletí z něj zároveň vrtulka, která přistane někde v pokoji. Budík neumlčíme, dokud nevstaneme a nevrátíme mu vrtuli zpět.
  • Střelecký budík jde ještě dál. Vyžaduje ihned po probuzení naši plnou pozornost a soustředění. Aby přestal vyvádět, musíme zasáhnout dobře mířenou trefou laserovou pistolí střed terče, který je upevněný na budíku.

Něco milého

Proč se hned po probuzení nepodívat na něco, co nám připomene naše hobby nebo nás romanticky naladí? Zejména muži uvítají pestrý výběr na e-shopech mezi budíky - motorkami, automobily, lokomotivami a traktůrky.

Naproti tomu nalezneme budíky zhotovené v duchu současného návratu k patině a venkovskému stylu v bytových doplňcích. Retro budíky vypadají, jako bychom je právě našli na půdě v babiččině truhle.

Příjemné probuzení nám umožní světelný budík. Místo alarmu postupně zesiluje svou zář, takže budí nenásilně. Je možné si pro buzení naladit oblíbenou radiostanici, v nabídce zvuků je ale i zpěv ptáků v šumícím lese, zvuky africké džungle nebo zvonkohra ve větru. Svítící budík dosahuje svítivosti až 300 luxů, což stačí i pro čtení. Večer totiž dokáže zase postupně pro usínání zvuk i světlo tlumit až do úplné tmy a ticha.

Dětem to nejveselejší

V mnoha rodinách sice děti samy fungují jako budíky, ale není od věci jim nějaký nápaditý na noční stolek v pokojíčku postavit. Určitě se jim zalíbí akční budíky. S oblíbenými postavičkami z animovaných pohádek přicházejí budíky Walt Disney, ale existují i čeští návrháři a výrobci roztomilých budíků, které mohou fungovat i jako figurky na hraní. Školní děti pak zaujmou třeba budíky nezvyklých tvarů a barev, ať už jsou s ručičkami nebo digitální.

Víte, že ...

Historicky první doložitelná budík byl sestrojen v norimberském klášteře již roku 1380. Měla z úkol budit mnichy, aby ráno enzaspali.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám