Hlavní obsah

Dřevostavba s revolučním jádrem představuje variabilní i ekologické bydlení

Právo, Gisela Růžičková

Cenově dostupný, rychle sestavitelný a z podstaty nízkoenergetický je rodinný dům Natura Space. Odpovídá poptávce po energeticky nenáročných ekologických stavbách, ale i po levných a variabilních řešeních. Při jeho vzniku sehrála svou roli také právě zaváděná evropská směrnice, která řeší energetickou náročnost nově stavěných domů.

Článek

Natura Space je dřevostavba s revolučně řešeným domácím jádrem, postaveným technologií sendvičových panelů SIP (Structural Insulated Panels), která představuje novou koncepci bydlení v rodinném domě. Technologie využívá moderní stavební systém tak, že řeší stavbu kompletně bez mokrých procesů, včetně základové desky. Dům je založen nad úrovní terénu na zemních vrutech. Podle ředitele Romana Kubra bylo cílem společnosti Europanel vytvořit koncepci jednočlenné nebo dvoučlenné domácnosti, která ovšem umožní další rozšíření i pro větší rodiny.

Právě výhodou technologie SIP je její finanční dostupnost a možnost modulárního rozšíření domu podle potřeb rozrůstající se rodiny. Moderně řešený dům Natura Space je určený pro mladé rodiny, seniory a ve své nejmenší variantě i pro singles.

Samonosný sendvičový panel SIP
Je jedinečný způsob konstrukce staveb založený na sendvičovém panelu, vyvinutý v USA.
Je vysoce variabilní, univerzální a spolehlivý stavební materiál.
Je použitelný pro základové desky, stavbu svislých obvodových i vnitřních stěn a střešních plášťů.
Má vynikající pevnostní a tepelně technické vlastnosti.
Tím, že neobsahuje žádné dřevěné prvky, se dá libovolně dělit rovnými i šikmými řezy, čímž se univerzálnost jeho použití dále zvyšuje.

Moderní řešení jádra domu

Střed domu Natura Space tvoří prefabrikované jádro, které se nainstaluje ihned v prvních fázích výstavby. Je jakýmsi technickým centrem, do něhož směřují veškeré sítě, tedy elektřina, voda nebo kanalizace.

Součástí jádra je koupelna s toaletou, kde je umístěn bojler a pračka a z vnější strany je na jádro ukotvena kuchyňská deska. Jádro slouží zároveň pro výstup do nadzemního podlaží, neboť „střecha“ jádra může sloužit k umístění ložnice nebo pracovny.

Mnohem kratší doba výstavby

Instalace prefabrikovaného jádra zkrátila zejména dobu výstavby domu v řádu týdnů. A uspořádání prostoru? Na něm spolupracoval tandem architektů Roman Vrtiška – Vladimír Žák. Ti si dokázali s malým prostorem poradit v duchu současných trendů.

Plochu jádra opticky zvětšili pomocí aplikovaných materiálů, zároveň pak zvýšili jeho praktičnost chytrým umístěním úložných prostor: komory pod schody, zásuvky do jednotlivých schodových stupňů.

Co řeší směrnice 2010/31/EU

Zabývá se energetickou náročností nově stavěných domů.

Upravuje podmínky, jaké musí novostavby po stránce energetických nároků splňovat.

Nově definuje pojem „budova s téměř nulovou spotřebou energie“ a stanoví rok 2020 jako mezník, od kterého musí všechny nové stavby s plochou nad 50 m2 (tedy i naprostá většina rodinných domů) spadat do této kategorie. Nové veřejné stavby musí mít „téměř nulovou spotřebu energie“ dokonce již o dva roky dříve.

Ovlivní změnu myšlení veřejnosti, investorů, architektů, výrobců i stavebních firem. Obrodou projde také územní plánování a v rámci stavebních materiálů se více uplatní dřevo, které je obnovitelným stavebním materiálem velmi vhodným právě pro energeticky úsporné stavby.

Dovoluje stavět rychle a levně. Umožňuje odklonit se od standardních těžkých a nákladných stavebních systémů a nabídnout alternativu v podobě sendvičových konstrukcí.

Konkrétní dotvoření jádra pak zajistila společnost Indeco, specializovaná na výrobu skříní a kuchyní na míru. Zajistila vnitřní podobu jádra, instalaci úložných prostor, ale i kuchyně, která vychází z vlastní modelové řady S.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám