Hlavní obsah

Nadčasový nábytek zpříjemní odpočinek i party na zahradě

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sluníčko nás už vylákalo ven, abychom si poseděli v zahradě či na terase s přáteli. Krásný a slunečný den v zeleni nám určitě zpříjemní nadčasový nábytek, který se v tomto období stává praktickou součástí zahrady. Kvalitní zahradní posezení odolá povětrnostním vlivům, je pohodlné a navíc lahodí oku.

Článek

Pro venkovní nábytek se vydáme raději k odborníkům už kvůli tomu, že nabízejí široký sortiment. Při jeho výběru zohledníme zejména to, že v exteriéru bude vystaven jiným podmínkám než v interiéru. Počítáme s tím, že na něj bude působit vzdušná vlhkost, svítit prudké slunce a občas bude vystaven také dešti. Proto vybíráme zahradní nábytek z materiálů, které se s těmito vlivy vyrovnají.

Dřevěná klasika

Oblíbený dřevěný nábytek se hodí zejména k rodinným domům, chatám, chalupám a venkovským stavením, kde doplňuje atmosféru zahrady i domu. Ale jeho univerzálnost jej předurčuje k použití téměř kamkoli.

  • Přestože dřevěný nábytek velmi dobře odolává povětrnostním vlivům, odborníci doporučují natřít ho transparentním napouštěcím olejem, který ho ochrání před vlhnutím, plísní, ale i vysycháním a praskáním.
  • Koupíme-li dřevěný nábytek bez povrchové úpravy, je vhodné aplikovat středněvrstvou lazuru.
  • Vybírat můžeme z různých stylů i typů dřeva. Z tuzemských dřevin např. borovici, smrk nebo buk, z exotických třeba eukalypt, teak, meranti či balau, které obsahuje tanin (podobně jako např. dub), díky němuž je dřevo odolné vůči hnilobám a plísním, a tudíž vhodné právě na zahradní nábytek. Toto dřevo (stejně jako ostatní exotická dřeva) není vhodné ošetřovat laky a lazurami na bázi alkydové pryskyřice, postačí napouštěcí olej. Křehčí eukalypt se hodí spíš pro malý balkonový nábytek.
  • Z evropských dřevin vede nábytek ze severské borovice, která je výrazně pevnější a odolnější vůči klimatickým podmínkám.

Elegantní kov

Kdo preferuje kov kvůli jeho nadčasovému lesku, může vybírat z nerezových materiálů. Jsou odolné vůči dešti i slunci a nevyžadují kromě antikorozního nátěru žádné speciální ošetření. Ale na výběr máme i nábytkové sestavy (kostry křesel či podnože stolů) vyrobené z hliníkových slitin, jejichž povrchy jsou barevně upraveny.

Křesla různých tvarů mají sedací a opěrné plochy z umělé, voděodolné, prodyšné a stálobarevné textilie a lze je celoročně používat v náročných podmínkách exteriérů.

  • Desky stolů jsou buď teakové, hliníkové, z leštěného kamene, nebo z vytvrzeného matového skla.
  • Kovový nábytek je stabilní a trvanlivý, ale bývá dražší. Také poměrně rychle reaguje na okolní teploty. Kov se velmi rychle ohřeje i ochladí, což pro sezení není zrovna příjemné. Proto je vhodné kovový nábytek efektně doplnit textilními sedáky, zajímavá je také kombinace kovu a dřeva.

Moderní ratan

V kurzu jsou rovněž nábytkové sety z umělého ratanu, který je svou odolností mimořádně vhodný právě pro využití v exteriéru. Výplety z umělého ratanového prutu jsou k nerozeznání od pravého ratanu. Ale na rozdíl od něj mají všechny výhody umělých hmot, hlavně snadnou údržbu, stále stejný přírodní vzhled i dlouhou životnost.

Umělý ratan je velmi příjemný na sezení. Speciálně vytvořené vlákno z polyetylenového materiálu je také plně recyklovatelné, pružné, pevné a netoxické. A ve srovnání s klasickým přírodním ratanem ho lze umístit i do venkovního prostředí.

Levný plast

Vybírat z mnoha možností můžou i příznivci plastového nábytku, který nabízí standardní posezení za nízkou cenu. Na trhu je velký výběr v tvarech, šířkách i barvách.

Stálobarevnost plastového nábytku garantuje použití UV filtrů a dlouhodobou pevnost moderní výrobní technologie. Lákavá je nabídka stolů různých rozměrů, křesla s nižší i vyšší, polohovací a skládací opěrou, lehátka a podnožky. Velice stabilní stoly mají desky potažené teflonovou fólií se středovým otvorem pro slunečník. Tím, že je plastový nábytek vysoce pevný, působí luxusním dojmem.

Originální houpačka

Jestliže preferujeme originální řešení zahradního sezení a klasické sedací soupravy nenaplňují naše představy o trávení času na zahradě, zkusme něco netradičního. Co takhle houpačka? Houpačka je jedním z nejoblíbenějších zahradních doplňků. V současnosti se vyrábí skutečně sofistikované a designově vydařené kusy z kvalitního dřeva, které unesou i několik lidí a jsou mimořádně pohodlné.

RADY& tipy

Výběr a péče o nábytek

Jak poznat kvalitní zahradní nábytek a čemu se při výběru věnovat?

Stoly: tloušťka desky stolu má být alespoň 2,8 cm, aby byl stůl pevný a stabilní. Stůl by měl být vyroben tak, aby se dal snadno rozložit a složit kvůli snadnému uskladnění.

Křesla: mají mít ergonomicky tvarovaný opěrák i sedák.

Omezení při výběru: je dobré, když si lze zahradní sestavu zkombinovat podle svého.

Možnost dokoupení nábytkových prvků: nakupujeme u specialistů, kteří dokážou zajistit stejný model nábytku (židle či křesla) i na další sezonu

Délka záruky: dvouletá záruka není dostatečná, proto nakupujeme tam, kde nám poskytnou záruku minimálně pět let.

Doplňky

Potahy: umožňují pohodlné sezení. Výhodou jsou oboustranné polstrované potahy, abychom měli možnost volit barvu nebo vzor podle nálady nebo barvy ubrusu. Důležité je, aby byly potahy pratelné, výhodou je i jejich voděodolnost.

Slunečníky: kromě klasických jsou praktické slunečníky, které se otáčejí o 360° a jejich střechu lze oboustranně naklápět až do 90°.

Houpačku určitě uvítají i ti nejmladší, pro které bude zahradní sešlost s houpačkou mimořádným zážitkem.

Reklama

Související témata:

Související články

Zahrada, kde voní růže, dýchá romantikou

Je jich plná zahrada. „Růže mě fascinovaly už jako malou, kdy jsem k nim na babiččině zahrádce čichala celé prázdniny,“ vzpomíná naše hostitelka paní Blanka....

Výběr článků

Načítám