Hlavní obsah

Moderní slunečníky překvapí designem i chytrým řešením

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořídit si kvalitní slunečník s UV ochranou na terasu nebo zahradu není rozmařilost. Dlouhodobé vystavování slunečnímu záření neprospívá ani naší pokožce, ani zdraví. Podle čeho vybrat vhodný slunečník?

Článek

Patrně nikdo se nechce prát se slunečníkem při jeho rozevírání a stahování nebo v momentech, kdy fouká vítr. Stabilita a pevná konstrukce z kovu nebo ze dřeva jsou proto nutností.

Důležitý je také podstavec, který ukotvujeme podle doporučení výrobce. Pevná by měla být i potahová látka (polyester s bavlnou, laminová tkanina, impregnovaná textilie), pokud možno s UV ochranným faktorem (UPF) větším než 15.

V případě, že potřebujeme zastínit slunečníkem větší prostor, volíme plášť slunečníku čtvercového tvaru a s boční nohou, která nepřekáží v krytém prostoru.

Všímejte si stupně UV ochrany

UV ochrana potahové látky slunečníku závisí na použitém materiálu a výrobních postupech, zkoumá se např. promočení, pružnost materiálu, odolnost proti oděru. Stupeň této ochrany nelze posoudit pouhým okem, musíme se spolehnout na údaje uvedené na štítku výrobku.

Volba výše UPF záleží na tom, jakou dobu chceme pod slunečníkem za plného svitu trávit. Jestliže má slunečník např. UV ochranný faktor UPF 20, může se doba pobytu pod takovým slunečníkem prodloužit 20x proti pobytu na přímém slunci, aniž by došlo k poškození pokožky. Pozor! Slunečník neochrání před odraženým UV zářením, proto používáme i při pobytu pod ním ochranné krémy.

  • UV ochrana mezi hodnotou 15 až 24 je považována za dobrou.
  • UV ochrana mezi 25 až 39 je považována za velmi dobrou.
  • UV ochrana od 40 a výše je považována za výbornou.

Levný versus drahý

Nejlevnější slunečníky přijdou v různých hobby prodejnách třeba i na pouhé tři stovky. Většinou je u levných slunečníků potahová látka stínidla sypká a promoká. Kovovou konstrukci tvoří tenká trubková noha a drátěná kostra. Ani jedno přitom nevydrží příliš dlouho. Možnost naklánění slunečníku je omezená, ovládání z plastových výlisků brzy vezme za své.

Dražší slunečníky, zhruba za 1000 Kč, mají stabilní podstavec, obvykle plastový, který se pro zatížení plní vodou. Tyč slunečníku se zapouští do středového otvoru podstavce, průměr osazení se dá regulovat. Chceme-li slunečník využít hojněji a v časovém horizontu delším než dva roky, vyplatí se investovat ještě více korun.

Kvalitní slunečníky (od 4000 až 7000 Kč) jsou nejen designově zajímavé, ale nezradí nás při úmorném slunci, za větru ani při dešti. Konstrukci mívají pevnou z nerezavějících slitin. Noha slunečníku je středová nebo boční. V takovém případě je pak klobouk slunečníku zavěšen jako lampa. Boční noha také umožňuje pod slunečníkem neomezený pohyb.

Největší slunečníky (od 10 000 Kč výše) mají obvykle dřevěnou konstrukci z tvrdého impregnovaného dřeva, nebo dokonce z teaku, který odolává nepříznivým podmínkám.

Ovládání velkoplošných slunečníků zajišťuje mechanismus s protizávažím. Některé typy se zavírají lankem taženým přes kladku, slunečník nakláníme kloubem ovládaným kličkou. Podstavec je betonový nebo litinový a odolá i větru o rychlosti 50 km/hod.

Cena luxusních slunečníků začíná na 40 000 Kč. Takový slunečník většinou navrhoval designér. Inspirací pro tvar plochy slunečníku bývají mořští tvorové, plachty nebo lodě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám