Hlavní obsah

Abeceda evropské architektury může inspirovat současné tvůrce

Novinky, tnk

Velká spousta dnešních architektů je stále v zajetí rádoby minimalismu a jejich stavbám chybí originalita. Sbírka předloh pro obor architektury a uměleckého řemesla je ale představena přímo v centru Prahy, takže je skvělou inspirací nejen pro ně, ale pro všechny fandy architektury.

Foto: Novinky

K vidění jsou maskaroni (trojice maskaronů z francouzských staveb) i rokoková inspirace dekoratérů vlnami.

Článek

V depozitáři Uměleckoprůmyslového muzea v Praze je uložena tzv. Sbírka předloh pro obor architektury a uměleckého řemesla, která sloužila průmyslníkům, řemeslníkům a studentům uměleckých škol jako zásoba ornamentálních a tvaroslovných prvků nejrůznějších slohů a stylů evropského uměleckého vývoje.

Ve sbírce nechybí oblíbený motiv sfingy

Dnes je částečně představena v Praze a návštěvníci tak mohou obdivovat velké množství dekorativních prvků, které tak krášlily vzácné stavby nejen v Česku. Na přehlídce krásných zdobných prvků nechybí ani motiv sfingy, který byl převzat renesančními umělci z antiky.

Foto: Novinky

Návštěvník se může seznámit i s motivem Sfingy.

Zaujmou hlavně motivy masek a maskaronů - plasticky ztvárněných reliéfů, které se často objevovaly v hlavicích sloupů, na šítech apod. I ty pronikly ze světa antického umění.

Foto: Novinky

Možné dekorování nosných sloupů představují bohaté obrazové ilustrace.

Působivé jsou ve sbírce i akanty, bodlákovité rostliny s bohatě členitými dekorativními listy, které byly inspirací v mnoha slohových obdobích. Oblibu měly i na území antického Řecka.

Návštěvníci mohou obdivovat i gotické chrliče ve fantaskních lidských či zvířecích podobách.

Foto: Novinky

K vidění jsou typické chrliče i bohatě dekorované sloupy.

Za pozornost stojí i tzv. rokajové dekorování, ke kterému inspirovaly vzdouvající se mořské vlny. Oblibu měly i festony - vodorovné závěsy z listů, květů či plodů často svázaných stuhou, které bývaly opakovány v celých řetězcích (pak šlo o tzv. girlandu).

Nechybí ani groteska - dekorace komponovaná z jednotlivých motivů (lidských i fantaskních figur, květů, plotů, živočichů i architektonických prvků.

Foto: Novinky

Výstava představuje dekorace různých stylů.

Sbírka předloh pro obor architektury a uměleckého řemesla pochází z období založení muzea 1895. Pro architekty je ale jako inspirační zdroj bezesporu užitečná i dnes. Výstavu můžete navštívit až do 25. 9. 2011 v sále architektů na Staroměstské radnici. Otevřeno je každý den (po: 11-18 hod, út-ne 9-18 hodin).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám