Majitelé energeticky úsporného zděného domu se dvěma dětmi na prahu dospívání oslavili v novostavbě desetileté výročí pobytu v České republice. Počátky přechodného pobytu nebyly v Čechách jednoduché a pro ženu v domácnosti trochu osamělé, po 10 letech si ale již přála zapustit zde kořeny a stvrdit je stavbou rodinného domu. Na jeho dispozicích je znát, že rodina má mnoho přátel, a proto jim a svým koníčkům vyčlenila celou část domu.

Stavba je rozdělena do tří velkých okruhů: obytné části tvořené jedním velkým prostorem kuchyně, jídelny a obývacího pokoje, části určené koníčkům, sportu a aktivnímu odpočinku s přáteli a samozřejmě části intimní s ložnicemi a koupelnami pro každého člena rodiny.

Z předsíně vstupujeme přímo do nejvíce užívaných obytných prostor a za prosklenou stěnou se před námi otevírá panorama zahrady. Dobře vystavěný vnitřní prostor nás přirozeně vede do „kuchyně" oddělené od pomyslné „jídelny" pouze varným pultem. Majitelka zděného domu vždy chtěla s ostatními sdílet dění v rodině. Varný pult je proto koncipován jako jakýsi „strážný bod", z něhož lze přehlédnout téměř celé přízemní podlaží.

Prostor se volně přelévá k jídelnímu stolu a přechází do obývacího pokoje, přičemž obě místnosti rozděluje pouze několik schodů s oboustranně přístupným krbem. Z krbového ohně se tak mohou těšit obyvatelé zděného domu při posezení u jídelního stolu i v mohutné sedací soupravě. Útulnost obývacího pokoje podtrhuje jeho snížená poloha kopírující nerovný povrch pozemku a také odlišná podlahová krytina.

V obývací části lze nejvýrazněji ocenit nápaditost světelných efektů podle návrhu architektky Hlaváčkové, která se podílela i na celkové podobě interiéru. Zatímco v kuchyni i obývacím pokoji je možné vybírat z nespočetných variací přímého i tlumeného osvětlení, jídelnímu prostoru dominuje originální závěsný lustr. Osvětlení obývacího pokoje je pro majitele důležité i proto, aby se zde mohli věnovat své zálibě - sledování filmů. Zabudované domácí kino je včetně promítačky a svinovacího plátna na dálkové ovládání. Stejným způsobem je možné zatemnit i skleněné stěny směřující do zahrady.

Koníčkem majitelů však nezůstává pouze pasivní sledování filmů. Paní energeticky úsporného domu patří k úspěšným sportovkyním s mnoha trofejemi z turnajů v kickboxu. Sport jí otevřel cestu k přátelům a spolu s nimi může trénovat v soukromém fitness, komfort doplňují sauna, masážní sprchový kout se zabudovanou párou a vnitřní bazén.

Majitel domu dává raději přednost biliáru s přáteli. Místnost s biliárovým stolem vzdáleně připomíná sportovní bar i s nabídkou chlazených nápojů. Nechybí zde ani velká obrazovka pro sportovní přenosy. Aktivní část domu věnovanou koníčkům přirozeně odstiňuje od obytného prostoru dlouhá galerie s olejomalbami, která eliminuje případnou hlučnost.

Galerie prvního podlaží umocňuje otevřenost obývacího prostoru v přízemí, s nímž je propojena otevřeným prostorem schodiště a jídelny.

Podkroví věnuje každému z členů rodiny vlastní ložnici, šatnu i koupelnu v oblíbených barvách. Téměř stejné pohodlí, pouze bez šatny, mají k dispozici i hosté. Nachází se zde také rozměrná pracovna vybavená elektronikou, videotékou a velkou obrazovkou pro deštivá odpoledne.

V podkroví je oproti zvyklostem umístěna i technická místnost s topnými kotli a pracovním koutem paní domu. Po odborných konzultacích s prováděcí firmou DSK Praha, která stavbu kompletně zajišťovala od projektu až po realizaci a vybavení, zvolili majitelé energeticky úsporného zděného domu teplovodní vytápění v kombinaci podlahového topení s podlahovými a stěnovými konvektory.

Topný systém je navržen tak, aby v zimě podlahové topení s konvektory rodinný dům vytápěly a v létě chladily. Díky určitým technickým úpravám a speciálně navrženému systému měření a regulace jsou v letních obdobích stejné rozvody, podlahové trubky i konvektory použity k rozvodu chladicího média.

"Dlouho jsme bydleli s rodinou v podnájmech, a tak přišel čas vytvořit vlastní zázemí, které by spojovalo vše, co máme rádi. Společnosti DSK Praha reprezentované panem Romanem Vedralem a spolupracujícími architektkami, paní Ferrerovou a paní Hlaváčkovou, se podařilo vybudovat domov útulný a rozlehlý zároveň," raduje se majitel stavby.

Ve vzájemných diskuzích dokázaly obě strany najít příjemný kompromis, který nepodléhá přílišnému chladu moderních interiérů, ani přehnané rustikální zdobnosti. "Dům plně odráží náš životní styl a naše záliby. Vždy se těšíme, když můžeme s dětmi zůstat doma a užít si nepřeberných možností k hrám, které dům skýtá. Rádi zde společně trávíme čas a nenudíme se," pochvalují si majitelé nové bydlení v energeticky úsporném domě.

Daniela Rígrová, www.mujdum.cz