Hlavní obsah

Perlou aristokratické vily Julia Langra je fascinující schodiště

Novinky, text: Pavel Panoch, editace: Kristýna Křížová

Krásná schodiště, po kterých sestupují ještě krásnější ženy, neznáme jen z filmů. Některá taková jsou k vidění i v českých vilách. Bezesporu k nim patří schodiště ve vile Julia Langra.

Článek

Projektantem působivé vily svitavského majitele dřevozávodu Julia Langra byl prominentní architekt Germano Wanderley. Navrhl opravdu skvostnou vilu.

Halu krášlí bohatě dekorované schodiště

Krátká vstupní hala přivádí návštěvníka do otevřené dvoupodlažní haly s fascinujícím schodištěm. Schodiště ústí do prostoru s návazným podélným foyerem, z něhož se vstupuje do místností, které jej obkružují.

Wanderley byl rodák z brazilského Pernambuca, který se po studiích v Hamburku a Berlíně usadil v šedesátých letech 19. století nejprve jako pedagog na stavební průmyslové škole v Eckenförde ve Šlesvicku. Poté přesídlil do Brna, kde aktivně pracoval až do své smrti. Wanderleyova tvorba ukazuje obratného architekta se smyslem pro dramatické vyznění stavby.

Bavily ho materiálové kontrasty a manýristické prvky staveb, které umísťoval  pod nánosy velmi bohaté štukové dekorace.

Vila je částečně aristokratickým sídlem

Svitavskou rodinnou rezidenci navrhl jako částečně aristokratické sídlo s příslušenstvím hospodářských stavení, garáží, několika skleníky a velkým okrasným parkem.

Poněkud bombastickou vilu prováděl a v roce 1891 dokončil projektantův syn, architekt Hugo Wanderley. Část vily viditelná z ulice prozrazuje palácové rozvrhnutí stavby.

Pokoje v obou podlažích zdobí bohatě dekorované ornamentálními malbami pokryté stropy. Část budovy s mělkými balkony završuje štít.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám