Hlavní obsah

Z centra města rovnou na venkov

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodinný domek je báječná záležitost. Každý člen rodiny má své soukromí a také si více užíváme kontaktu se zelenou přírodou, kterou nám dává zahrada. Velikost a dispozici domu pak volíme podle počtu osob v domácnosti, provozu a zvyklostí rodiny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rodinný domek o velikosti 90 m2 s dispozicí 4+kk. Pohled na terasu ze zahrady, kam lze vejít přímo z obývacího pokoje.

Článek

Město, nebo venkov? To je dilema, které řeší mnozí z nás. Obě varianty mají své přednosti, ale i zápory. Ve městě máme vše hned po ruce, do práce se dostaneme rychle, večer můžeme zajít na kulturní i sportovní akce aniž bychom museli přemýšlet, jak a kdy se dostaneme domů. Venkov zase nabízí báječné víkendy v přírodě, která je na dosah. Příjemná je i ranní káva na terase, večerní grilování s přáteli.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Obývacímu pokoji vévodí krbová kamna, na která nenechají majitelé dopustit. Na jaře a na podzim s nimi přitápějí dům.

Činžák vyměnili za domek

Navštívili jsme rodinu, která si užila život v centru velkého moravského města, ale nyní se přestěhovala na venkov. A nemůže si ho vynachválit. „Sedm let jsme bydleli v nájemním činžovním domě. Přestože se nám velký byt v dobré čtvrti líbil, trochu nám vadilo, že si ho nemůžeme upravit podle svého. Rozhodli jsme se jít do svého,“ říká majitelka nového domku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Malý pracovní koutek se stolkem a počítačem je v obývacím pokoji hned vedle dřevěného schodiště.

Nejdříve uvažovali o novém bytě, ale pak se rozhodli pro radikální změnu: stavbu rodinného domku. Pozemek o velikosti 800 m2 zakoupili ve vesnici, která je do města dostupná vlakem, takže nemusejí do města dojíždět autem a mít tak jisté problémy s parkováním.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V patře se nachází pokoj dcery v barevné růžovo-bílé kombinaci. Romantickému stylu vévodí krásná postel.

Domek malý, ale útulný

Rodina velmi rozumně volila velikost domu, kterou využije a potřebuje. Tedy žádné naddimenzované prostory, které je třeba uklízet. Manželský pár má jednu dceru, která studuje vysokou školu, a tak si tříčlenná rodina vybrala rodinný dům s dispozicí 4+kk.

V přízemí se nachází zádveří, toaleta s koupelnou a sprchovým koutem, technická místnost. Hlavní místností je kuchyň propojená s jídelnou a obývacím pokojem, ze kterého se vchází rovnou na terasu s pergolou (orientovaná na jižní stranu).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Koupelna s vanou, umyvadlem a toaletou se nachází v patře. Příjemné jsou svěží zelené obklady, které nastartují ráno do pohody.

Do patra vstupujeme po dřevěných schodech a dostáváme se ke třem místnostem: studentského pokoje, ve kterém tráví čas dcera, dále do ložnice a šatny. V patře samozřejmě nechybí prostorná koupelna s toaletou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kuchyňská linka plynule navazuje na jídelnu a obývací pokoj. Bílá barva na lince prostor opticky zvětšuje, kuchyň působí lehce, vzdušně.

Stavba rodinného domku trvala zhruba rok a půl a dnes si manželé bydlení nemohou vynachválit. Jako nadšení cyklisté si užívají venkov se vším všudy a chválí hlavně možnost vyjet na kole rovnou z domu do krásné krajiny.

Rodinný domek Blanka 3 (mírně zvětšená základní varianta)

1. Zastavěná plocha: 59,4 m2

2. Užitná plocha: 90 m2

3. Cena v základní variantě: od 2,15 mil. Kč

4. Zdivo: Ytong

5. Střecha: Bramac

6. Okna: plastová pětikomorová

7. Topení: plynové a rozvod UT

8. Podlahy: plovoucí laminátová v kombinaci s dlažbou

Připraveno ve spolupráci s firmou Ekonomické stavby, www.ekonomicke-stavby.cz 

Reklama

Související témata:

Související články

Jak z trosek vzniklo komfortní bydlení

Moderní, velkorysé a komfortní bydlení ve zrekonstruovaném památkově chráněném domě se všemi výhodami, které nabízí centrum města, nám předvedl Václav...

Jednoduchý rodinný dům s nenáročným provozem

Bydlet v bytě, nebo raději investovat do rodinného domu? To je otázka, kterou řeší nejeden pár. Někdo je vyloženě „bytový typ“ a na dům se necítí. Obává se, že...

Výběr článků

Načítám