Hlavní obsah

Kumpoštově vile v holandském stylu dodává šmrnc socha hudebníka

Novinky, text: Jan Sedlák, editace: Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnská vila architekta Jindřicha Kumpošta na první pohled zaujme odhaleným cihlovím ve stylu holandské architektury. Hlavní výraz této působivé stavbě ale dodávají sochy, které jsou skvěle zakomponované do celkové podoby vily.

Článek

Vlastní vila architekta Jindřicha Kumpošta  (1891 - 1968) je situována na parcele  pozvolně se svažující k jihu, kam se obrací hlavní vnější strana budovy. Suterén kromě bytu domovníka obsahuje garáž, sklep, kotelnu, prádelnu a sušárnu.

Na hlavní vnější straně budovy se nachází socha Hráče na niněru od Václava H. Macha, který je i autorem sousoší Matky s dítětem před uliční frontou.

Hlavní vstup na severní uliční straně vede do prostorné haly, z níž je přístupný velkoryse prostorný pokoj se schodištěm do patra, s okenním arkýřem a dveřmi na prosklenou verandu, odkud se vstupuje na zahradní terasu.

Chodba odděluje tuto společenskou a současně rodinnou část od provozních prostor kuchyně, spíže, umývárny, předsíně a veřejného schodiště.

Do patra umístil architekt ateliér s vlastní pracovnou a kanceláří zaměstnanců, dvě ložnice se šatnou a lázní. Větší ložnice má na zahradní straně rozměrný balkon nad přízemní verandou.

Chodba tvoří opět hranici mezi obytnou a pracovní částí a hostinským pokojem, pokojem pro služku, předsíní a veřejným schodištěm. Dispozičním řešením je Kumpoštova vila dokladem příkladného spojení rodinného bydlení se společenskými, pracovními a obslužnými funkcemi.

Provozní uspořádání se důsledně promítá do exteriéru vily, jehož výraz dotváří režné cihlové zdivo v kombinaci s betonem, umělým kamenem a bílými nátěry oken a dveří.

Stylový původ vily nezapře inspiraci holandskou architekturou. Spojení architektonické a sochařské složky, formování hmot a použité materiály připomínají amsterdamské stavby Michela de Klerka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám