To, co pro stavebníky představovalo největší hodnotu, bylo pro architekta největším oříškem. Rozlehlý pozemek na jihozápadním svahu poskytoval úchvatný výhled na malebně kopcovitou a téměř nedotčenou krajinu, ale i velký výškový rozdíl, s nímž se musela stavba vypořádat.

„Základní pilíře, z nichž koncepce domu vyšla, tvořily požadavky rodiny na zhodnocení výhledu, na komfortní dvougenerační bydlení a na architekturu s tradičním vzhledem, zapadající do příměstské vilové čtvrti. Majitelé si rovněž přáli nízkoenergetickou stavbu, která bude pasivně využívat solární energii. Z těchto důvodů jsem zvolil orientaci hlavní obytné části na jih, velké prosklení, obklad fasády přírodním kamenem a nízkou valbovou střechu," říká na začátku naší návštěvy Aleš Gadlina, autor návrhu.

Zděný dům je umístěn při severním okraji pozemku, v návaznosti na příjezdovou komunikaci. Vnitřní uspořádání se přizpůsobuje terénnímu výškovému rozdílu více než pět metrů. Tento určující faktor zosobňuje otevřené schodiště v jádru dispozice, které dominuje vnitřnímu prostoru domu, navzájem propojuje všechny zóny a vytváří zajímavou optickou a světelnou hru.

Hlavní obytný prostor je umístěn o půl podlaží níže než vstup do domu, schodiště jej rozděluje na kuchyň s jídelnou po levici a sezení na pravé straně. Na něj navazuje pracovna oddělená posuvnými dveřmi. Za prosklenou jižní fasádou a terasou, na protilehlém svahu, se rozvíjí půvabné krajinné panorama a tento výhled opticky „zaplňuje" vnitřní prostory domu.

V přízemí se nachází také samostatná bytová jednotka se dvěma pokoji a kuchyňským koutem, přístupná ze společného zádveří, dvojgaráž a kryté automobilové stání.

Patro je opět rozděleno na dvě zóny - ložnice rodičů s šatnou a koupelnou po levici, dětské pokoje rovněž s vlastní koupelnou na pravé straně. „Oddělené zóny pro rodiče a děti jsme původně ani neplánovali, ale velmi se osvědčily," chválí paní domu architektovu myšlenku.

Suterén leží v úrovni zahrady a kromě technického zázemí slouží především k relaxaci. Celou jižní část zaujímá prosklená bazénová hala, z níž se dá vyjít přímo na trávník. Další radosti si rodina i hosté mohou užívat ve vedlejší místnosti - od kulečníku či domácího baru mají hezký výhled přes bazén do zahrady.

Interiér energeticky úsporného domu se na první pohled liší od většiny dnešních moderních vil, kde se obvykle setkáváme s ryze účelným nábytkem a strohými industriálními svítidly. „Chtěli jsme útulné bydlení a současný neosobní minimalistický trend, který je k vidění v interiérových studiích, nás nezaujal. Proto jsme zařízení z velké části vybírali sami tak, aby bylo přívětivé a nadčasové," vysvětluje majitel zděného domu.

Základní teplý tón udává plovoucí dubová podlaha, většina nábytku byla vyrobena na zakázku podle návrhů majitelů. Z originálních „kusů" cítíme oblibu přírodního dřeva, teplých barev a kruhových tvarů, které dynamický narušují základní pravoúhlé linie.

Velký prostor vhodně doplňují zajímavá svítidla, každé z nich je samo o sobě působivým výtvarným solitérem. Majitelům domu se podařilo vytvořit útulný celek, v němž harmonicky skloubili architekturu domu s jeho vybavením a okolním prostředím.

Aleš Gadlina (1965)
Autorizovaný inženýr, absolvent Stavební fakulty ČVUT Praha. V roce 1997 založil stavební firmu Gadline, která se postupně rozrostla o architektonický ateliér. Zabývá se návrhy rodinných domů a bytových staveb od studie až po realizaci, specializuje se na projektování energeticky úsporných domů, které využívají pasivní solární efekt.
 Jitka Pálková, www.mujdum.cz