Hlavní obsah

Stavba architekta Reynoldse stavícího z odpadu má být i v Praze

Novinky, tnk, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký architekt Michael Reynolds, který proslul stavbami budov z použitých PET lahví, plechovek, pneumatik či skleněného odpadu, navštívil Česko. Dům z pneumatik i plechovek od piva bude zřejmě stát i v Čechách. Máme se na co těšit? Rozhodně ano.

Článek

Architekt Michael Reynolds staví už desítky let velmi levné domy z odpadu. Využívá staré pneumatiky, desky z plastu, plechovky od piva i skleněné láhve či pneumatiky. Nedávno byl o něm natočen i úspěšný film a jeho stavby z odpadu získaly celosvětový věhlas.

Stavbám těchto hliněných domů s tvary chýší se věnuje už přes třicet let.

Foto: Profimedia.cz

Stavba v Novém Mexiku.

Budovy Michaela Reynoldse slouží svým obyvatelům jako levná alternativa bydlení. Jeho domy, pro něž se používá termín "zemělodi", mají vlastní zdroj vody, tepla i vlastní kanalizaci. Provozní náklady na chod domu tak jsou prakticky nulové.

S jejich stavbou měl Reynolds často problémy a získat stavební povolení ve vyspělých zemích pro Reynoldse nebylo lehké. V chudších zemích je pro něj stavba jednodušší a lidé se z ní více těší.

"Představte si dům, který si sám topí, sám se zásobuje vodou, sám si pěstuje vlastní plodiny. Představte si, že k jeho výstavbě není potřeba drahá technologie, že recykluje svůj odpad, že má vlastní energetický zdroj," inspiruje Reynolds.

"Teď si představte, že se takový dům dá postavit kdekoliv a kýmkoliv, navíc z věcí, které společnost považuje za odpad," dodává architekt.

Architektovi se daří stavby zajímavě ztvárňovat, nesou prvky futurismu, orientální architektury a občas připomínají svou pestrostí použitých barev i fantaskní stavby architekta Friedensreicha Hundertwassera. [celá zpráva]

Pražský magistrát jedná o Reynoldsově stavbě

Radní pro kulturu Lukáš Kaucký novinářům sdělil, že pražský magistrát s Reynoldsem zahájil jednání o tom, že by jedna z jeho unikátních staveb mohla vzniknout i v Praze.

Projekt je zatím ve fázi příprav a předběžných jednání. Není ani ještě jasné, k čemu by budova sloužila ani kde by měla stát. "Zvažujeme, že by objekt mohl vyrůst v botanické nebo zoologické zahradě v Troji, kde by stavba mohla mít i vzdělávací roli," doplnil Kaucký.

Ať už půjde o administrativní budovu nebo například skleník, projekt bude zřejmě financován z rozpočtu vybrané instituce. Část prostředků by měla jít i z kapitoly životního prostředí.

Architekt chce pomoci obětem zemětřesení v Japonsku

Stavba domu je podle Reynoldse poměrně jednoduchá. Své zemělodě naučil stavět například obyvatele Hondurasu, který v roce 1999 zpustošil hurikán a připravil stovky lidí o střechu nad hlavou. Reynoldsův tým, který má nyní asi 40 členů, pomohl vystavět také nová obydlí také v Mexiku a na Haiti.

"Jsme v kontaktu i s japonskými úřady. Tamním lidem ale budeme moci pomoci, až bude zažehnáno jaderné nebezpečí z elektrárny Fukušima," uvedl Reynolds.

Obyvatelům postiženým přírodními katastrofami pomáhá i architekt stavící v postižených oblastech mosty. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám