Majitel díky svému povolání často cestuje po celém světě, a tak není divu, že si ze svých cest přiváží inspiraci, z níž také vycházel při rozhodování o podobě vlastního domova. Rodinný dům má zajímavé architektonické řešení vycházející ze dvou částí.

První, jednopodlažní část domku s pultovou střechou a obložením z finské borovice zahrnuje tzv. obytnou zónu s velkými prosklenými plochami. Díky nim se do obýváku s jídelnou a kuchyní dostává v průběhu celého dne dostatek světla a za slunných dní i tepla.

Druhá, dvojpodlažní část se šedou omítkou a rovněž dostatečným přísunem denního světla plní funkci klidovou. Kromě dvou ložnic a dvou dětských pokojů se v ní nachází šatna a odpovídající hygienické zázemí. Oba prostory vkusně propojuje útulná pracovna kombinovaná s galerií a knihovnou.

V přízemní klidové části domu se nachází kromě hlavního vstupu se zádveřím, šatny, prádelny a toalety také dvojgaráž, dílna a technická místnost.

Dům pro synovu rodinu

„Navrhnout rodinný dům tak, aby se v něm žilo dobře, je pro každého zodpovědného architekta to nejtěžší. Natož jde-li o návrh domu pro rodinu vlastního syna,“ říká Ing. arch. Vladimír Nikiforov, autor projektu, a dodává: „I přestože syn architekturu nevystudoval a ani se jí profesně nezabývá, špetku architektonického myšlení v sobě má.

Jednak ho mohl zdědit, jednak celý život vyrůstal mezi rodiči architekty a to na něm nějaký vliv jistě zanechalo. Přesto bylo nutné, jak tomu je i v jiných projektech, vytvořit správný kompromis mezi postojem mým, jako architekta, a názorem investora a syna nearchitekta v jedné osobě. Nakonec se snad podařilo postavit plně funkční a esteticky působivý architektonický celek.“

Spojení exteriéru a interiéru

Při návrhu projektu hrály roli především dva základní faktory: především skutečnost, že se pozemek nachází na mírném svahu v nezničené krajině v sousedství lesa a za druhé základní požadavek investora na velký obývák, pracovnu s galerií, pokoj pro hosty, ložnici a dva dětské pokoje. Další důležitou součástí projektu byl důraz na co největší možné propojení exteriéru a interiéru velkoplošnými okny a posuvnými dveřmi.

„Rozhodování o výběru oken bylo, když nad tím uvažuji zpětně, asi tím nejjednodušším a nejrychlejším z celého projektu. Věděli jsme, že nechceme plastová ani dřevěná okna, která se nám do konceptu nehodí. Od začátku byla našimi favority velká hliníková okna s co nejužšími rámy a dobrými užitnými vlastnostmi. Největší prosklená plocha domku je v obýváku, kde jsou velkoformátová okna řešena rohově.“

Úsporná okna a dveře

Výhodou použitého hliníkového okenního systému Schüco je precizně zpracovaný, pevný, všestranný a energeticky úsporný okenní profil s přerušeným tepelným mostem a zasklením bezpečnostním izolačním dvojsklem. Systém disponuje vynikajícími hodnotami tepelné izolace a šetří tak energii a náklady na vytápění. Těchto vlastností se dosáhlo rozšířenou izolační zónou s dutou izolační přepážkou a optimalizovaným vícekomorovým těsněním.

Majitel vybíral z širokého sortimentu profilů i designových variant. Nakonec zvolil profily v černé matové barvě. Pro pásové okno do kuchyně vybral systém nadstandardně tepelně izolovaných blokových oken se dvěma jednodílnými otevíracími/vyklápěcími okny, u nichž vnější krycí rámy kompletně zakrývají okenní křídla. Okna tak vytvářejí elegantní transparentní prosklenou plochu.

Výklopné a posuvné dveře

Rohová pozice s výklopně posuvnými dveřmi s oboustrannou klikou v obývacím pokoji je vyrobena z okenního systému PASK (paralelně odstavná posuvná i sklopná okna). Konstrukce navíc v zavřené poloze umožňuje vytvořit jednotný líc fasády a posuvná konstrukce PASK je tak z exteriéru k nerozeznání od běžného otevíratelného a sklopného křídla. Systém zajišťuje optimální těsnost a jednotný design oken. Tento roh v obýváku se navíc vyznačuje absencí rohového sloupku, který je nahrazen strukturálním zasklením.

Dělicí příčka mezi zádveřím a schodištěm v přízemí klidové části domu je řešena neizolačním posuvným dveřním systémem se zapuštěnou spodní kolejnicí pod úrovní čisté podlahy. Tato pozice je zasklena drátosklem Pilkington.

Materiály v proměně času

Přirozený vzhled a obliba přírodních materiálů se prolínají nejen exteriérem. Třeba šedá fasáda domu časem zaroste psím vínem a bude se měnit v závislosti na přicházejícím ročním období, stejně tak jako zeleň vyrůstající v drátěných konstrukcích s funkcí oplocení.

Na současné podobě interiéru pracoval Lukáš Holub z libereckého ateliéru mjölk architekti, dnes již dobrý kamarád majitele domu.

„Při práci je vždy nejdůležitější pochopit přání a požadavky, které na své bydlení mají budoucí obyvatelé interiéru. S Markem nebyl žádný problém. Oba jsme milovníky přírodních materiálů v jejich přirozené podobě, rádi experimentujeme a propojujeme moderní s tradičním, vždy ale s respektováním starého známého pravidla, které říká, že v jednoduchosti je krása,“ vysvětluje Lukáš Holub.

Vede beton, kov a dřevo

V interiéru se tak střídají tři základní materiály: beton, kov a dřevo. Stropy pokojů v klidové části domku nesou neupravované betonové panely, které v kontrastu s masivní dubovou podlahou ošetřenou přírodním olejem krásně vyniknou. Na podlaze i stěnách koupelny zase narazíme na šedou epoxidovou stěrku, která je praktická na údržbu a podtrhuje krásu dřevěného obložení kolem vany, dvou velkých keramických umyvadel se zrcadly i smrkových, do bíla lazurovaných prken na stropě. Ta pokrývají stropy také celé obytné části domu, pro niž byla jako materiál na podlahu zvolena stěrka imitující klasický beton Pandomo.

Decentní barvy na stěnách

„Jsem zastáncem bílých, tedy neutrálních odstínů na stěnách, neboť výrazné barvy se mohou brzy okoukat a syté barvy navíc prostor zbytečně zmenšují. Je proto lepší interiér oživit výraznějšími doplňky,“ upřesňuje Lukáš Holub.

Bíle vymalovaný obývák, volně navazující na jídelnu a kuchyni, zvýrazňují hnědá sedačka s barevnými polštářky, dvě žlutá křesla a červený koberec.

Dalším dominantním prvkem obýváku je krbový komín, obložený obyčejným plechem vyleptaným kyselinami.

Kovové prvky se prolínají interiérem, především pozinkovanými a ve zdech ukotvenými ocelovými lanky, na nichž jsou zavěšená svítidla. Stejná lanka slouží místo zábradlí na schodišti vedoucím z přízemí přes obývák až do pracovny.

Dalším dominantním prvkem je červená digestoř ve světlé kuchyni s kuchyňskou linkou z dřevěné překližky. Digestoř je zavěšená rovněž na ocelových lankách.

Kombinované vytápění

Prostory se vytápějí teplovodním podlahovým vytápěním v kombinaci s rekuperační jednotkou a krbovou vložkou. Jelikož rekuperační jednotku bylo nutné z technických důvodů umístit přímo v obýváku, schovali ji autoři projektu za elegantně vypadající hranici bíle lazurovaných smrkových kulatin, sloužící zároveň jako úložiště dřeva do krbu.

Většina vybavení a doplňků byla vytvořena na zakázku či svépomocí. V pracovně se nachází starožitný stůl z bazaru, kterému stačilo vyměnit vrchní desku. Na zakázku byly vyrobeny postele, schodiště i třeba atypická svítidla průmyslového designu. Knihovničky a stolek pod televizi byly sestaveny ze zvětšené napodobeniny stavebnice Merkur. Originalitě se v tomto domě rozhodně meze nekladly!

Více informací o okenních a dveřních systémech Schüco na stránkách www.schueco.cz., další kontakty na stránkách www.mjolk.cz a www.dafe.cz