Hlavní obsah

Ergonomická židle nedovolí špatné sezení

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkuste si tipnout, jaký kus nábytku patří mezi nejdůležitější a nevyplatí se na něm šetřit? Odpověď je: přece ten, na kterém trávíme nejvíce času. V rámci denního života je to práce a čas strávený na židli. Investice do „zdravé“ pracovní židle je proto zásadní.

Článek

Bolestí zad, krční páteře nebo ztuhlostí šíje trpí až dvě třetiny lidí. Může za to málo pohybu a špatné sezení za pracovním stolem. Pracovní dobu za počítačem asi těžko zkrátíme podle svých představ, ale to, co změnit lze, bychom udělat měli. Tedy pořídit si kvalitní židli.

Počítejme s vyšší investicí, ale opravdu doporučujeme nešetřit. Židle za 5000 korun nemůže být natolik kvalitní, aby se na ní dalo dlouho sedět. Počítejme tedy s částkou, která začíná na deseti tisících.

Potřebujeme dynamické sezení

Možná, že při hledání informací o židlích narazíte na pojem dynamické sezení, které je dnes hodně propagováno.

Co to vlastně znamená? Jednoduše je to označení pro zdravé sezení na speciálně uzpůsobené židli, která umožňuje přirozeně měnit polohu těla podle potřeby. Taková židle je vybavena synchronním mechanismem a ten dovolí současný pohyb opěradla a sedadla a přizpůsobí se našim pohybům.

Při prohlížení pracovní židle se zaměříme na 5 důležitých věcí

  • Sedák, který má být pohodlný, přiměřeně velký, anatomicky tvarovaný a zaoblený, aby netlačil do končetin. Nutná je výšková nastavitelnost.
  • Dále sledujeme, jak bezpečný má židle „podvozek“. Musí být stabilní a pevný, kolečka nemají drhnout, nutné je plynulé otáčení kolem své osy.
  • Dále jsou to nastavitelné podpěry rukou.
  • Důležité je samozřejmě kvalitní opěradlo s bederní opěrkou, které je rovněž výškově nastavitelné.
  • A nakonec sledujeme měkkost a nehlučnost dosedu, kvalitu potahového materiálu, barevnost, údržbu.
Co znamená správně nastavená…
…hloubka sedu: paty (v obuvi) zůstávají na zemi i v zadní pozici opěradla, záda jsou v plném kontaktu s opěrou, oblast pod koleny netlačí a je příjemně volná (cca 1–3 cm).
…bederní opěrka:musí přirozeně podepřít spodní část zad (i když zpočátku může působit nepohodlně, to když máme špatný návyk).
…područka: přirozená pozice rukou není ani příliš blízko, ani příliš daleko.
…pozice sezení: díky přední zóně jsou nohy v pozici cca 30 stupňů, nohy v kontaktu s podlahou, záda podepřená bederní a svislou opěrkou.

Připraveno ve spolupráci s firmou AZ TORAL, www.aztoral.cz

RADY& tipy

V obchodě prodejce informujeme, kolik hodin na židli budeme sedět, případně, jaké máme zdravotní problémy (skolióza apod.) Do židle se posadíme a vyzkoušíme jich postupně několik. Seriózní firmy poskytují pro zákazníky praktickou službu: zapůjčují pracovní židli i na 5 dní domů. Takovou nabídku využijeme, protože až teprve po delším sezení zjistíme, zda je to ta „pravá“.

Pracovní židle je součástí interiéru, a tak má ladit s ostatním vybavením v bytě. A to stylem (moderní, retro, klasický), použitým materiálem i barevnou kombinací. Doporučujeme spíše jednoduchý nadčasový vzhled. Křiklavá extravagance se rychle okouká, hůře se ladí s okolím.

Pod pracovní židli na kolečkách je dobré použít průhlednou podložku z tvrdého plastu. Ta je nutná na koberec, ale oceníme ji i na dřevěné podlaze. Podložka má z rubové strany malé výstupky, bránící protiskluzu.

Kvalitní židle mají bederní opěrku zad, ale špatným sezením ji mnozí ani nevyužijí. Je třeba na židli sedět opravdu hodně vzadu, často jsou totiž bedra několik centimetrů od opěráku a opírá se pouze horní část zad.

Když píšeme na klávesnici, neměla by být ruka v zápěstí ohnuta příliš nahoru, ale měla by zůstat v rovině loktu. Tento problém řeší podpěra laptopu, která ho zvedne do výšky očí. Cenově příznivou podpěru nabízí např. IKEA za 99 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám