Hlavní obsah

Stylová terasa zpříjemní pobyt na zahradě

Právo, Karolina Černá

Terasa rozšiřuje odpočinkovou plochu domu a vytváří nenásilný přechod mezi ním a zahradou. Při výběru materiálu na terasu se řídíme tím, co od ní očekáváme. Dřevěná terasa má blíže přírodě, vyžaduje ale větší péči než umělá.

Článek

Terasu dokážou specializované firmy nainstalovat během několika týdnů, nejnáročnější realizace trvají maximálně tři měsíce. Týká se to především dřevěných, tvarově atypických teras a těch, které jsou umístěné přímo na domě. V takovém případě řešíme kvalitní odizolování, aby z terasy nezatékala dešťová voda dovnitř.

Terasu si můžeme pořídit kdykoli v roce, plánovat bychom ji ale měli s předstihem. Co všechno přitom zvažujeme?

Je lepší stavět v teplých měsících

Terasu je dobré plánovat v zimě a stavět v teplejších měsících. Platí to hlavně pro dřevěné venkovní podlahy. Každý typ dřeva má jinou vlhkost a potřebuje různý čas pro vyschnutí. Podzimní a zimní období je v tomto ideální. Předejdeme tak zvýšeným nákladům na rychlé dosoušení.

  • Můžeme počítat s tím, že v teplejších dnech impregnované dřevo schne lépe. Montáž venkovních WPC podlah z umělých materiálů probíhá vzhledem k absenci nátěrových a impregnačních prací rychleji než v případě dřevěných materiálů. V dlouhých letních dnech může dodavatelská firma svou práci zkrátit na pár týdnů.
  • Při volbě materiálu zvažujeme, jakým způsobem a jak často chceme terasu využívat. Také to, jak moc jsme ochotni o ni pečovat. Dřevo vyžaduje na rozdíl od kompozitních materiálů pravidelnější údržbu.
  • Ve finančním plánu počítáme s tím, zda terasu doplníme o schodiště, zábradlí, pergolu, vestavěný bazének, nábytek atd. Uvažujeme-li o terase jako o místě pro příležitostnou letní kuchyni, zajistíme přívod elektřiny, vody a vyústění kanalizace.
  • Dodavatelskou firmu vybíráme takovou, kterou zajímají naše očekávání, funkce terasy, případně nás upozorní na možná rizika. Na základě toho zpracuje nezávaznou nabídku, v níž se ideálně nachází popis technického a architektonického řešení, návrh vhodného materiálu, upřesnění času realizace a finanční náročnost.

Po čem můžeme chodit

1. Dlažba

Dlažba bývá vyrobena z vymývaného betonu nebo betonové desky, vybrat si můžeme přírodní kámen a keramické dlaždice. Jejím plusem je snadná údržba.

  • Přírodní kámen není příliš vhodný pro běžný pohyb kvůli nerovnému povrchu.
  • Zajímáme se o odolnost dlažby v mrazu, aby nepopraskala, při deštích nenasákla vodu a nebyla kluzká. Zejména pro nezastřešené terasy jsou nevhodné pískovcové desky.
  • Nechceme-li, aby spárami mezi dlaždicemi prorůstala tráva a plevel, dbáme na pokládku ze štěrkopísku, nebo z tenké vrstvy betonu.
  • Dlaždice se také kladou do maltového lože nebo lepí tmelem, u konkrétních typů lze použít suché kladení na speciální distanční plastové podložky. Tento způsob má velkou výhodu v tom, že v případě oprav terasy není nutné dlažbu vysekávat, stačí ji jen rozebrat a pak znovu položit.

2. Dřevo

  • Nejvhodnější dřevo pro terasu bývá tropické. Je trvanlivé a potřebuje minimální povrchovou úpravu. Další možností jsou domácí či evropské dřeviny, které však musíme před použitím ošetřit proti povětrnostním vlivům i biologickým škůdcům, a pravidelně se o ně starat.
  • Dřevěnou terasu by měly podpírat vyzděné sloupky z cihel, nebo piloty či betonové patky, nesoucí konstrukci z trámků. Terasa je tak dobře izolovaná od země a zároveň větrá.
  • Máme-li vlhčí a nepropustné podloží, je dobré na zeminu pod terasou navrstvit ještě drobný štěrk.
  • Jestliže stavíme terasu na svahu, zvolíme místo sloupků pevnější základy, aby nedošlo k jejímu sesutí. Měla by být také vyspádovaná, aby z ní dobře odtékala voda.
  • Na pokládku použijeme zeminový nebo betonový podklad. Pískový, štěrkový nebo kamínkový podklad můžeme ještě jako ochranu před rostoucím plevelem překrýt plastovou igelitovou fólií.
  • Pro uchycení terasového dřeva používáme nerezové vruty, jinak může dojít k výraznému zbarvení dřeva, které jen těžko odstraníme.

Nejžádanější typy dřeva

Borovice má převážně vroubkovaný nebo drážkovaný povrch, občas jsou vidět suky. Letokruhy má borovice výrazné. Díky vysokému obsahu pryskyřice je velmi odolná proti vodě a povětrnostním vlivům, dřevo je pružné a pevné. Jako každé bělavé dřevo i borovice trpí šednutím. Proto je třeba zvolit vhodný ochranný nátěr určený přímo na borovicové dřevo. Borovicové dřevo na terasy lze impregnovat.

Sibiřský modřín vyniká mnoha drobnými, ale dobře zarostlými suky. Letokruhy má modřín daleko hustší než např. borovice, proto textura modřínového dřeva působí živěji. Modřínové dřevo má bez povrchové úpravy tendenci šednout a právě pro tuto svoji přirozenou vlastnost je s oblibou používáno v surovém stavu bez nátěru. Dřevo sibiřského modřínu má díky svému podílu pryskyřice má vysokou hustotu, odolává mechanickému poškození i hnilobě. Má však sklon k vytváření podélných trhlin.

Teak patří mezi nejtrvanlivější dřeviny světa. Odolává plísním, hnilobě i hmyzu. Má vysoký obsah olejnatých pryskyřic a tříslovin, což zaručuje vysokou trvanlivost i v mokrém prostředí, přitom bez problémů snáší střídání suchého a vlhkého prostředí. Neošetřovaný teak se vlivem počasí a prostředí mění ze zlatohnědé barvy na stříbrošedou.

Douglasie pochází z čeledi borovicovitých rostlin. Dřevo tzv. douglasky má běl nažloutlou, narůžovělou, jádro je světlehnědé až červenohnědé, na vzduchu totiž tmavne. Letokruhy jsou široké a výrazné, textura pravidelná. Dřevo douglasky má pouze malý sklon k trhání a kroucení. Bez povrchové úpravy rovněž i tato dřevina ve vnějších prostorách dostane po čase stříbřitě šedou barvu.

Bangkirai Balau je velmi odolné, tvrdé a trvanlivé dřevo, imunní proti houbám a plísním, které díky velké hustotě dřeva nepronikají dovnitř. Jde o tropické jádrové dřevo šedohnědé až načervenale hnědé barvy. Pro bangkirai dřevo je charakteristický proměnlivý točitý růst. Tříslovina tanin, kterou dřevo obsahuje, může být např. při dešti během prvních měsíců vyplavována a způsobit zbarvení omítky, kamene a konstrukcí. Pokud necháme bangkirai dřevo bez údržby, získá časem šedostříbrnou barvu.

Kapur se řadí mezi dřeviny označované jako středně tvrdá dřeva, žlutohnědé až hnědočervené barvy. Dodává se pouze ve vysušeném stavu kolem 16–18 %, proto je dřevo klidnější a stabilnější. Terasové dřevo kapur obsahuje kafrovou silici, kterou můžeme z čerstvého dřeva cítit. Ostatní vlastnosti a parametry jsou podobné dřevině Bangkirai.

Massaranduba má mnoho podobných vlastností jako bangkirai terasové dřevo. Tomuto dřevu je vlastní vnitřní pnutí, stejně tak jako točitý efekt průběhu vláken v textuře. Odstín dřeva je spíše červenohnědý. Za deště může dojít k vyplavování této červenohnědé barvy, proto si musíme dát v prvních měsících pozor na zbarvení omítky fasád, kamene a konstrukcí.

Bukit je lehké tvrdé dřevo tmavočervené až světločervené barvy. Dodává se pouze v uměle sušeném stavu 16–18 %, což omezuje pozdější deformace dřeva. Vzhledem ke své odolnosti je toto dřevo vhodné do vlhčích prostor.

Ošetřování dřeva

  • Bez impregnace získá většina dřevin patinu a stříbrnošedou barvu, a proto terasu olejujeme minimálně jednou do roka.
  • I když jsou exotické dřeviny velmi odolné a nevyžadují chemické napuštění a opětovné ošetřování, vhodný ošetřovací přípravek či olej výrazně prodlužuje jejich životnost. To minimalizuje šednutí dřeviny a zajistí příjemný červenohnědý odstín.
  • Během výroby jsou konce prken i podkladních roštů ošetřeny a tzv. uzavřeny voskem či parafínem. Zamezuje se tak absorpci vlhkosti nebo naopak rozpraskávání dřeva v koncích, tzv. čelech. Prkna, která jsou krácena a zaříznuta během instalace, proto ošetříme parafínem nebo voskem.

3. Kompozitní materiály WPC

Takzvaný kompozitní materiál WPC je zhotoven z dřevních vláken a plastových polymerů, většinou v kombinaci 70/30 %, nebo 60/30 %.

Terasové díly mají nejlepší vlastnosti dřeva a plastu. Materiál se neštípe a neláme, nevzniká tedy žádné nebezpečí zadření třísek.

  • Odolávají plísni i hmyzu.
  • WPC se montuje skrytým systémem sponek, které nenaruší povrch terasového prkna.
  • WPC je ideální povrch pro chůzi bosou nohou. Dokonce některé terasové dílce mají jednu stranu hladce kartáčovanou bez drážek, což může být příjemné pro bosá chodidla.

Ošetření WPC teras

Terasová prkna z kompozitního materiálu vyžadují minimální údržbu. Většinou je stačí omýt jednou ročně na jaře mýdlovou vodou, případně je lehce okartáčujeme rýžovým kartáčem nebo hrubším smetákem.

Zvláště odolné skvrny, nebo pokud se objeví plíseň, očistíme přípravkem obsahujícím bělidlo nebo použijeme speciální ekologický čistič na kompozitní materiál se směsí dřeva a polymerů, a důkladně opláchneme vodou.

Rozhodně nepoužíváme agresivní přípravky na základě rozpouštědel. Kompozit obsahuje 40 % polymerů a povrch by se doslova rozežral.

Potřebujeme stavební povolení
Plocha terasy se započítává do celkové plochy domu. Když překročí velikost 16 m2, nebo je spojena s opěrnou zdí, stavební zákon ji považuje za přístavbu, případně drobnou stavbu. Pak si musíme vyžádat samostatné stavební povolení.Terasa jako přístavba navazuje na dům, zatímco označení drobná stavba znamená terasu od domu zcela oddělenou.

RADY& tipy

Jih pro teplomilné

Jižní terasy patří mezi nejteplejší, ovšem vyplatí se přemýšlet o zastínění. Vhodná je pergola obrostlá zelenou vegetací, vestavěný slunečník, markýza nebo výsuvná stříška.

Rostliny

Rostliny dotvářejí pocit klidu. Terasu mohou zdobit letničky i trvalky, stromky, bonsaje, ale také ovoce a zelenina v truhlících, nádobách, např. v zakrslých formách.

Nábytek

Praktický nábytek na terasu je lehce přenositelný a rozkládací. Po dlouhé době na slunci by ale jeho povrch neměl pálit, déšť by po něm měl snadno stéci. Ideálními materiály jsou teak či ratan, které vydrží bez újmy venku od jara do podzimu. Plast je sice levný, ale náchylný k oděrkám, slunce ho rozpaluje, snadno se poláme a často mění odstín.

Reklama

Související témata:

Související články

Branky a vrátka hlídají soukromí

Dalo by se říci, že branky a vrátka jsou strážci našeho soukromí. Jsou součástí plotu nebo jiného ohrazení kolem domu či zahrady a uzavírají k nim přístup. Při...

Chodníčky a cesty

Je mnoho druhů materiálů, z nichž můžeme udělat chodníček či cestu v zahradě, a každý má své výhody a nevýhody.

Podpěry pro záhonové květiny

Rostliny, které nejsou dostatečně silné na to, aby odolaly větru nebo tíze květů, vyžadují oporu. S instalací neotálíme, ušetříme si práci a květiny zůstanou...

Výběr článků

Načítám