Hlavní obsah

Scun je pro zahraničí designovou novinkou, u nás připomíná stavby socialismu

Novinky, tnk

Stavba Central Park Pavilion Scunthorpe (Scun) překřtěná na Café v kostce je v zahraničí pro své nevšední tvary designovou novinkou. Obdivováno je její nevšední žebroví. U nás je podobná architektura dobře známá z minulosti, takže kdo ví, zda se architekt Christo Meyer při návrhu tohoto kiosku neinspiroval třeba právě v České republice.

Článek

Stavba "Café v kostce", sestávající z kiosku a WC s pultem na přebalování dětí, funguje jako občerstvení pro kolemjdoucí. Autorem architektury je S & P Architects - Christo Meyer, Ron Wallwork a Karolina Laaksonenová.

Kiosek je součástí regenerace Central Parku v Scunthorpe v Anglii a budovy Sportovní akademie, která je právě v rekonstrukci. Poblíž stavby funguje dětský koutek s prolézačkami a pískovištěm.

Podlahová plocha stavby je 47,5 m ². Na podlaze kiosku je položeno linoleum.

Foto: S&P Architects, Novinky

Stavba slouží jako stánek s občerstvením pro kolemjdoucí.

Na designu stavby nejvíc vyniká výrazné žebroví, základ stavby tvoří ocelové sloupy a zvětralá ocel. Zvětrávání oceli má naznačit trvanlivost materiálu a odradit vandaly. Návrhem chtěl architekt navíc vyjádřit poctu ocelářské tradici města Scunthorpe.

Podzimní tóny rzi podle architekta Christo Meyera dobře zapadají do parku.

Voda z žebroví stavby stéká na kónický betonový sokl, který postupně také zabarvuje koroze z žebroví.

Devadesát dva žeber této stavby, díky kterým kiosek v zahraničí zaujme, by u nás asi velkou designovou novinkou nebylo. V Anglii je ale podobná stavba raritou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám