Hlavní obsah

Jednoduchý rodinný dům s nenáročným provozem

Právo, Sylva Svobodová

Bydlet v bytě, nebo raději investovat do rodinného domu? To je otázka, kterou řeší nejeden pár. Někdo je vyloženě „bytový typ“ a na dům se necítí. Obává se, že údržba bude náročná, úklid nekonečný a ještě k tomu ho čekají větší výdaje za provoz domácnosti.

Článek

To vše může být i pravda, ale jen v případě, že si vybereme dům, který je zbytečně velký nebo je postaven na nevhodném místě. Jestliže zvolíme stavbu „nám šitou na míru“ a navíc v lokalitě, která je v rozumné vzdálenosti, má slušnou sociální síť se službami a v okolí hezkou přírodu, určitě nás čeká spokojenost. Zvláště když je dům postaven rychle a za přijatelnou cenu.

Z bytu do domku

Přijali jsme pozvání mladé čtyřčlenné rodiny, která se nastěhovala do vlastního na venkov, do těsné blízkosti většího středočeského města. Původně manželé se dvěma dětmi bydleli v činžovním domě v centru, ale to jim s příchodem potomků přestalo vyhovovat. Manželka na mateřské dovolené neměla kam vyjít s dětmi na procházku a chodit stále dokola do jednoho městského parku ji nebavilo. Navíc v dětství žila v rodinném domě se zahradou, a tak to byla jen otázka času, než přesvědčila svého manžela, že bydlet ve svém má zkrátka své výhody. Tomu se zpočátku moc nechtělo, ale dnes je podle svých slov za změnu bydlení rád.

„Nejsem kutilský typ, který má dům jako své hobby. Nemám ani čas vymýšlet s architektem, jak by měl dům vypadat, hledat posléze seriózní stavební firmu, která by objekt postavila. A tak jsme se s manželkou rozhodli, že když dům, tak jedině na klíč,“ konstatuje majitel domu.

Pozemek mladí manželé zakoupili od realitní firmy, která ho nabízela přes internet. Prohlédli si ho, okolí se jim líbilo, stejně jako parcela situovaná na jih. Nebyla velká, ale 600 m2 je pro ně tak právě akorát. „Je to příjemná, takřka ideální velikost. Máme odpočinkovou terasu, děti prostor na hraní, sekání trávníku ani údržba několika záhonů nás nijak nezatěžuje,“ říká paní domu. „Ostatně zahradu jsem si přála jako bezúdržbovou, takže zde najdete převážně jehličnany, okrasné dřeviny a samozřejmě trvalky,“ dodává.

Prohlídka se vyplatila

Výběr domu měl svá kritéria. Chtěli bydlení s dispozicí 5+1, aby obě děti měly vlastní pokoj, těšili se i na samostatnou šatnu a úložné prostory, kterých se jim v bytě nedostávalo. Velikost domu preferovali kolem 100 m2 nebo lehce nad, protože je pro jejich potřeby dostačující. Svoji roli při výběru samozřejmě hrála cena, přemýšleli i o budoucích nákladech na provoz domácnosti. Vysněný dům nehledali dlouho, částečně to bylo dílem náhody.

„Při cestě na víkend jsme objevili směrovku na vzorový dům Ideal. Zastavili jsme se a bylo takřka rozhodnuto. Dům, který si můžete předem prohlédnout, od paty až k hlavě‘ má svoje výhody. Vnímáte jeho atmosféru, velikost, dispozici, množství denního světla,“ říká investor. „Nám se hned líbil, měl správnou dispozici a podlahová plocha 121 m2 byla pro nás to pravé,“ dodává s úsměvem. Se stavbou na klíč byli spokojeni, vše probíhalo hladce a hlavně rychle. Základová deska byla do měsíce, vlastní dům stál do 3 měsíců. Pak už je čekalo vybavování interiérů a konzultace v kuchyňském studiu.

Povedlo se na jedničku

Dnes v novostavbě bydlí něco přes rok a jsou moc spokojeni. Mají pohledný domek se čtvercovým půdorysem, sedlovou střechou, balkonem a nemusí každý den řešit, kde zaparkují auto (vlastní garážový přístřešek). Dům je útulný, řešený jednoduše a prakticky.

Ze zádveří se vstupuje do haly o velikosti 11 m2, kde je schodiště květiny. Centrem domu, kde se ráno a odpoledne setkává rodina, je samozřejmě obývací pokoj (30 m2) se vstupem na venkovní terasu a volně navazující kuchyň (cca 11m2) s výhledem do do patra. V přízemní nechybí praktická hobby místnost, kterou si pochvaluje hlavně paní domu. Suší tu v zimě prádlo, žehlí a přesazuje zahrady. Kuchyň má linku do tvaru písmene L, jídelní stůl je pro 4 osoby.

Do patra se dostaneme po lomených schodech, pod kterými je malý prostor na uložení vysavače, čisticích přípravků a dalších drobných pomůcek do domácnosti.

V patře jsou dva dětské pokoje, jeden o velikosti cca 10 m2 a druhý cca 14 m2 (z tohoto lze vystoupit na velký balkon), ložnice má cca 13 m2. Paní domu chválí i prostornou koupelnu s denním světlem, prostupujícím skrze okno. Oproti koupelně v činžovním domě (bez oken) je to příjemná změna, stejně jako vlastní šatna, kterou výhradně užívá.

Připraveno ve spolupráci s firmou CANABA

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám