Hlavní obsah

Jak kuchyňský design pomáhá zvládnout nesnáze

Právo, Gisela Růžičková

Lidé s poruchami zraku obvykle ztrácejí schopnost postarat se sami o sebe, hlavně si uvařit. Při náhlé ztrátě zraku se musí naučit pracovat bez zrakové kontroly, slabozrací se zase učí využívat deformované vizuální vjemy a každý zlomek svého zraku. Vhodné vybavení a úpravy v kuchyni mohou usnadnit běžné úkony od nalévání vody, krájení chleba až po pečení v troubě.

Článek

Právě taková kuchyň vznikla v pražském středisku Tyfloservis. Cvičnou kuchyň navrhla designérka Veronika Loušová, která spolupracovala s týmem instruktorek pro nácvik sebeobsluhy. Jasné zadání o tom, že kuchyň má využívat jen nejběžnější materiály a světelné podmínky bez speciálních typů svítidel, bylo splněno.

Samotná dispozice kuchyně vychází z možností místnosti, kde je cvičná kuchyň umístěna. Prostor je sice menší, ale pracovní plocha je dostatečně velká, aby se vedle sebe vešel klient i instruktor. A nejen to, na malé ploše je umístěno mnoho prvků a vychytávek, které zrakově postiženým práci v kuchyni ulehčují, které si tu mohou „osahat“ a časem si je pořídit i do vlastní kuchyně.

Hlavní roli hraje kontrast

  • Dominantou designu cvičné kuchyně je kontrast. Zejména proto, že barevné kontrastní řešení a nastavení světla je zásadní pro maximální využití možností zesláblého zraku.
  • Principem kontrastu je střídání několika barev tak, že jsou různé předměty vždy v protikladu k okolí. Navíc jsou barvy rozloženy tak, aby pomáhaly jak při orientaci v prostoru, tak při vaření. Ve cvičné kuchyni je zvolena kombinace ledově modré s čokoládově tmavým bukem, doplněná barvou Cappuccino a Alabastrem. Kontrastní jsou vždy i hrany - zde se použila žlutá a modrá, aby kuchyně zapadala do barevného pojetí střediska.

Skříňky, kování a zásuvky

Pracovní deska je záměrně laminátová proto, že na pracovní ploše jsou dva kontrastní prvky. Hrana laminátové pracovní desky je z tmavého nákližku, záda kuchyně lemuje tmavý kontrastní pruh.

Dřez není nerezový, jelikož většina předmětů v kuchyni je bílá nebo nerezová. Designérka proto vybrala dřez z hnědého tegranitu s odkapovou plochou.

Aby mohl slabozraký vnímat členění skříněk, jsou zde zvýrazněny hrany na kuchyňské lince. Na skříňkách kuchyňské linky je k dispozici škála typů úchytek, které se dnes běžně vyskytují u moderního nábytku. Ať už to jsou zadlabané úchytky s profilem zasazeným do hrany čela zásuvky, nebo subtilní a dlouhé úchytky. Úchytky jsou hlavně z eloxovaného hliníku, v kontrastním a záměrně i nekontrastním řešení.

Plnovýsuvné kování zásuvek doplňují systémy pro třídění předmětů. Dna zásuvek jsou opět příkladem pro využití kontrastu: stačí mít tmavé dno a bílé talíře jsou lépe vidět.

Otvírání horních skříněk je z hlediska bezpečnosti rizikové, použijeme-li běžné otvírání na panty. Proto jsou ve cvičné kuchyni horní skříňky výklopné, aby se dokázaly zastavit v jakékoli požadované pozici bez kontroly zrakem.

O bezpečnost se stará osvětlení

Osvětlení kuchyně je pro slabozrakého podstatným prvkem při kvalitní a bezpečné práci. Základní světlo doplňují zářivky nad horními skříňkami, které odrazem od stropu vytvářejí rozptýlené světlo bez stínů.

Pracovní plochu osvětlují běžně dostupné zářivky, které lze samostatně vypínat, a tak lze díky osazení trubicemi různé chromatičnosti vyzkoušet barevnost, která vyhovuje nejvíce.

Nad dřez, kam podle normy nelze umístit běžnou zářivku, je nainstalováno venkovní světlo s dostatečným krytím proti stříkající vodě.

Specialitou je LED reflektor se silným zdrojem světla pro práci nablízko. Svítidlo je běžně určené ke strojům, ale díky rameni s klouby ho lze nastavit do pozice, která vyhovuje při práci i slabozrakému.

Oříškem byl výběr spotřebičů

Výběr spotřebičů je pro slabozraké a nevidomé vždy oříškem. Pro cvičnou kuchyni bylo nutné vybrat firmu, která nabízí široký sortiment a snadno ovladatelné spotřebiče, které lidem s poruchami zraku vyhovují.

Kuchyň je vybavena vestavnou pečicí troubou, nerezovou vestavnou myčkou s čelním panelem a protiotiskovou úpravou a mikrovlnnou troubou. Vše s tlačítkovým ovládáním, které lze hmatově označit a snadno po hmatu volit programy. Dále tu jsou dvě dvojplotýnky pro užívání jak elektrického sklokeramického, tak elektrického varného panelu s jednou rychloplotnou. Od stejné firmy je také vestavná chladnička s energetickou třídou A a vestavný odsavač par.

Na původní podlahu z linolea byla dána nová barva s dvěma značkami označujícími místo pro vaření a myčku.

Cvičná kuchyň je určena

Nejen osobám se zrakovým postižením, které potřebují a chtějí si upravit prostor v kuchyni, ale také pro jejich nejbližší. Ti jim budou ze začátku v kuchyni pomáhat.

S výhodami takové kuchyně se mohou seznámit i odborníci z řad instruktorů sebeobsluhy, případně instruktoři prostorové orientace a samostatného pohybu či samotní řemeslníci, kteří práce provádějí.

Spoustu dobrých nápadů tu najdou i senioři, kterým s přibývajícími lety slábne zrak.

Na projektu cvičné kuchyně se finančně podílejí

Diplomatic Spouses Association Prague - nezisková organizace Mathilda - nadační fond Teka - výrobce uceleného sortimentu kuchyňských spotřebičů Hettich - výrobce nábytkového kování pro všechny typy interiérů Ideal Interiery - řešení interiérů od návrhu po realizaci Blum - dodavatel systémů kování pro kuchyni Osvětlení Černoch - speciální osvětlení s vysokým krytím IP67 Dema Dekor - čištění a péče o podlahoviny, stroje, příslušenství

Projekt cvičné kuchyně vznikl ve středisku Tyfloservis, Praha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám