Hlavní obsah

Moderní obklady a dlažby stylově propojí celý interiér

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní trendy v dlažbách a obkladech se příliš od těch loňských neliší. Keramika v koupelně slouží jako propojovací a sjednocující prvek celého interiéru. Obklady a dekorace tvoří dohromady útulný celek, který je moderní i klasický, elegantní i komfortní.

Článek

Současné obklady mají ambice vytvářet uvolněný styl propojující celý interiér. Díky svým vlastnostem a designu se dostávají do místností, kam měly dříve „vstup zakázán“. Některé série nás doslova inspirují ke kompletnímu obložení interiéru s originálními detaily, jelikož jsou univerzální jak pro pokládku na stěny, tak na podlahy. Síla jednotlivých prvků je v jejich jednoduchosti.

Jak se v nabídce zorientovat?

Trendem je velkoformátová dlažba s délkou 60, 80, 90 a 120 cm ve standardní technologii. Lze ovšem zakoupit i větší rozměry, a to až do formátu 100x300 cm. Velké formáty dlaždic se lepí speciálními lepidly a práci by měl vždy provádět zkušený odborník.

Vzdáme se menších rozměrů, dříve standardních 20x20 cm či 15x15 cm, a to i do větších místností. Ideální rozměr pro pokládku je délka 30, 45 a 60 cm.

Vyhledávané jsou neutrální odstíny – bílá, světle šedá, béžová a černá barva. Proč? Neokoukají se, jsou elegantní a dobře kombinovatelé. Navíc se neprosazují, naopak dovolí v prostoru vyniknout barevným dekoracím a doplňkům.

Nekonfliktní barevný základ obkladu podporují např. barevné listely nebo originální dekorace s prořezovými drážkami, kde je základní formát odlehčen rozdělením na menší formát, který vynikne teprve po vyspárování ve větší ploše.

Některé série doplňuje řezaná jednobarevná mozaika. Barevně se doplňuje se základními dlaždicemi, které odpovídají modernímu stylu dekorování. I malé množství mozaiky použité jako dekorace může náš koupelnový či kuchyňský prostor posunout k úplné dokonalosti.

Jedinečnou tvář koupelně dodají i obkládačky o rozměru 20x40 cm v působivé barevné škále. Menší velikost nahradí jemné pastelové barvy v teplých a studených odstínech, které vytvoří svěží atmosféru. Barevnou hravost podpoří i profilové nebo ploché listely. Decentní plastickou strukturu na povrchu mohou vytvořit např. technologie reliéfního a plochého tisku tón v tónu nebo kontrast lesklého povrchu s matným základem.

Volba obkladů do koupelny zpravidla vychází z celkového pojetí bydlení. Svůj styl si vybíráme sami, ať už dáváme přednost útulnosti a klasice s čitelným designem dřeva, nebo trendovým koupelnám s květinovou celoplošnou dekorací s nadčasovou řezanou mozaikou vhodnou pro oba typy interiérů.

Dnes si vyberou i milovníci luxusních kontrastů, saténové glazury, jemného stěrkovaného reliéfu připomínajícího betonovou podlahu v kombinaci s bílou nebo černou podlahou. Tak lze charakterizovat minimalistické pojetí dlažeb a obkladů, k němuž patří velkoformátové dlaždice podpořené např. progresivními listelami a bordurami.

Dřevo je zhmotněním aktuálních stylů, které vracejí do interiérů tradiční materiály s nadčasovým designem. Také dokonale spojují vzhled dřeva s odolností keramické dlažby pro univerzální použití v interiéru i exteriéru a nebrání se kombinaci s kovem, sklem, leštěným betonem či kamenem. Při pokládce vyniknou různé skladby a vzájemné kombinace. Tam, kde chceme zachovat vzhled dřevěné podlahy, je ideálním materiálem pro podlahové topení.

Chceme-li pojednat interiér i exteriér nadčasově a zároveň klasicky, nabízí se terakotová dlažba, která patří do rustikálních a stylových prostor. Spojuje v sobě romantiku starých opotřebených podlah s barevností pálených cihel typických pro venkovská sídla.

Architekti si oblíbili moderní jednoduché vzory podobné betonu, kůži, případně jednobarevným odstínům doplněným třpytkami. V poslední době se zajímají také o dlaždice s vysokým leskem.

Oblíbené jsou imitace přírodních kamenů např. travertinu, břidlice, opuky, mramoru či pískovce. Jsou napodobovány s dokonalou přesností, i když s mnohem vyšší kvalitou, zejména nulovou nasákavostí, snadným čištěním, i mrazuvzdorností.

Minislovník

Inzerto

... je keramický prvek stejného formátu jako základní obkládačka zdobený vzorem v části nebo po celém svém povrchu. Celoplošný dekor je součástí série obkládaček a dlaždic, která má ozdobnou funkci. Dekorativní motiv zpravidla odpovídá dekorativním páskům (listelám).

Kalibrace

... znamená zabroušení hran vypálené hotové dlaždice, které eliminuje přirozené kolísání rozměrů keramiky a snižuje rozměrové tolerance jednotlivých prvků na minimum. Kalibrované dlaždice lze efektně a velmi efektivně pokládat s minimální spárou a dosahovat tak vysoce homogenního vyznění podlahy. Pro dokonalé zapravení spárovací hmoty se doporučuje tloušťka minimální spáry alespoň v rozmezí 1,5–2 mm.

Bombato

... je dekorace páskového typu s profilem ve tvaru U nebo R. Používá se pro vyřešení napojení vodorovných a svislých ploch, k oddělení jednotlivých ploch v obkladu nebo k ukončení obkládané plochy formou keramické římsy.

Gres Porcellanato

... jsou vysoce slinuté dlaždice a obklady představující hodně kompaktní stejnorodý materiál. Mají velmi nízkou nasákavost (menší než 0,1 %), takže prakticky vůbec neabsorbují vodu ani jiné látky. Jsou dokonale mrazuvzdorné i v extrémních podmínkách častého střídání teplot pod a nad bodem mrazu.

Mají také velmi dobrou odolnost proti vlivu chemikálií, takže odolávají všem prostředkům používaným při čištění a dezinfekci a nepůsobí na ně látky znečišťující ovzduší. Díky stejnorodé struktuře a probarvení celého střepu jsou vzhledově a tedy i barevně naprosto stálé. Tvrdost povrchu odpovídá přibližně tvrdosti křemene (stupeň 7 podle Mohsovy stupnice), důležitější je však výborná odolnost proti abrazivnímu působení, která umožňuje jejich použití i na provozně exponovaných místech.

Dlaždice se vyznačují vysokou pevností v ohybu, jejich design připomíná různé druhy kamene používaného ve stavebnictví (žula, diorit, porfyr, mramor), ale vyrábějí se i jednobarevné. Podobně jako přírodní kámen je lze zušlechťovat leštěním.

V duchu moderní architektury se nesou glazované slinuté dlaždice s probarveným střepem různých rozměrů s optikou přírodního kamene. Dlaždice s homogenní kresbou imitující kamenný povrch jsou v oblíbených přírodních matných barvách jako je bílá, béžová, šedá, šedo-hnědá, černá. Řezané dekorace se dají použít i na obklady.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám