Hlavní obsah

Dvojčata v New Yorku nahradí budova s příznačným názvem Freedom Tower

Novinky, tnk

Ambiciózní projekt věže s příznačným názvem Freedom Tower (Věž svobody) má připomínat svobodu západního světa. Majestátní kancelářská věž symbolicky nahrazuje Světové obchodní centrum (World Trade Center). Věž, jejíž stavba je v plném proudu, se má stát novým majákem New York City.

Článek

Tolik očekávaná budova bude dokončena až v roce 2013. Půjde o klasický mrakodrap, jehož počet podlaží má přesáhnout stovku. Budovu navrhl architekt David Childs, designový konzultant společnosti Skidmore, Owings & Merrill. Na výšku má mít stavba cca 540 metrů.

Foto: Profimedia.cz

Základní tvary budovy už jsou z rozestavěné stavby jasně poznat.

Budova vyrůstá nedaleko místa zničeného World Trade Center. Základem proskleného mrakodrapu jsou tři ocelové sloupy. Věž s fasádou z lesklého skla se v horní části zužuje a vrcholí spirálovitým efektem.

Na vrcholu stavby má být vyhlídková restaurace, stejně jako tomu bylo u někdejších Dvojčat. Budova má nabídnout maximální komfort pracujícím. "Oblast zažije opět masivní nárůst počtu osob, které zde budou pracovat. To samozřejmě přináší celou řadu dalších potřebných služeb, které těchto cca sto tisíc lidí, bude potřebovat," sdělil developer David Silverstein, majitel, Silverstein Properties.

Stejně jako u dvojčat bude před vstupem do budovy vybudováno menší náměstí.

Stavba je jednou z nejdražších a konstrukčně nejnáročnějších staveb v New Yorku.

"Souvisí s ostatními budovami prostřednictvím sdílených podzemních staveb - inženýrsky je třeba zohlednit potrubí, podzemní železnice a metro, což komplikuje práci. Opravdu to není jednoduchý projekt na výstavbu, je to jako skládat Rubikovu kostku," sdělil Anthony Coscia - předseda představenstva společnosti Port Authority, která vlastní pozemek.

Odhaduje se, že stavba přijde na 2,8 miliardy amerických dolarů (cca 47 miliard Kč) a půl miliónu dolarů (cca 8,5 miliónu Kč) bude stát jen uzavření smluv. Po dokončení (které se zřejmě do plánovaného roku 2013 nestihne) se má stavba stát jednou z nejvýznamnějších budov 21. století.

V okolí mrakodrapu (na Ground Zero) postupně vyrostou i další stavby, i jejich vznik ale bude zřejmě posunut. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Prohlédněte si obchodní domy socialismu

Nejznámější obchodní domy typu Kotvy a Máje, ale i regionální obchodní domy v jiných městech jsou k vidění na panelech výstavy „Kotvy Máje/České obchodní domy...

Výběr článků

Načítám