Hlavní obsah

Orientální soubor nábytku od Jana Kotěry inspiruje i dnes

Novinky, Kristýna Křížová

V Trmalově vile byla dočasně ke zhlédnutí část unikátního orientálního souboru nábytku z palisandru, javoru a dalších dřev, který navrhl slavný architekt Jan Kotěra pro advokáta Tondera. Dochovaný nábytek je inspirací dodnes, celý soubor se ale bohužel nedochoval.

Foto: Novinky

O působivosti někdejšího interiéru svědčí dočasně představené kusy.

Článek

Interiér, který se dochoval jen z části, byl menším prostorem vybaveným černě lakovaným nábytkem. Stěny byly podle kurátora Ladislava Zikmunda-Lendera pokryty působivými  tyrkysovými tapetami s fialovými ornamenty.

"Část nábytku je dnes v Umělecko-průmyslovém muzeu - sekretář je v expozici na Palachově náměstí, další části v depozitáři. Celkově mají jen pár kousků, většina částí byla vestavěna. Křesílka, která k souboru patřila, jsou nezvěstná," sdělila Kristýna Jirátová, manažerka projektů společnosti Fibos Books s.r.o.

Foto: Novinky

Součástí interiéru byl i krásný secení lustr.

Návrh interiéru obsahoval šestiboký větší stolek a obdobný menší stolek, vestavěnou pohovku v barevnosti tapet, centrální hvězdicovitý lustr a menší zavěšený lustr k sedacímu koutu. Nechyběl ani originálně navržený klavír, který se ve společenském salonu často využíval. Součástí souboru byla i subtilní vitrína z javoru a palisandru.

Foto: Novinky

Stolek z unikátního souboru na dobové fotografii.

Foto: Novinky

Deska stolu je působivě vykládaná.

Foto: Novinky

Ornamentální detaily stolku rozhodně stojí za pozornost.

V rohu místnosti zřejmě stál malovaný paraván. Stěny byly pokryty českými krajinami, ale pravděpodobně i orientalistickými grafikami.

Foto: Novinky

Nákres interiéru.

Střed místnosti patřil obrazu s názvem "Chudý kraj" od Maxe Švabinského, ten byl podle Ladislava Zikmunda-Lendera vybrán díky své fialovo-tyrkysové barevnosti. Kotěra ho velmi citlivě zasadil do prostoru nad otomanem.

Foto: Novinky

Obraz od Maxe Švabinského - Chydý kraj byl do interiéru skvěle zakomponován.

Kotěra navrhl toto vybavení krátce po svém příchodu do Prahy v letech 1901–1902. Orientální salon byl navržen pro pražský byt výrazné politické a kulturní osobnosti JUDr. Ferdinanda Tondera, advokáta a zemského zástupce následníka trůnu Ferdinanda d´Este.

Foto: Novinky

Zleva: nákres stolku z Tonderova souboru, vpravo: v Trmalově vile je k vidění i fragment jídelny Dr. Heverocha také od Kotěry.

"Kotěrova spolupráce s Ferdinandem Tonderem pokračovala, v letech 1905–1906 mu navrhl vilu na břehu rakouského Wolfgangsee v městečku Sankt Gilgen," sdělil Ladislav Zikmund-Lender. Vila měla sloužit jako letní sídlo pro rodinu a její hosty.

Představení této části nábytku se uskutečnilo v rámci zahájení roku Jana Kotěry, který je věnován 140. výročí narození této velké osobnosti moderní architektury.

Reklama

Související témata:

Související články

Prohlédněte si obchodní domy socialismu

Nejznámější obchodní domy typu Kotvy a Máje, ale i regionální obchodní domy v jiných městech jsou k vidění na panelech výstavy „Kotvy Máje/České obchodní domy...

Výběr článků

Načítám