Hlavní obsah

Interiér Kramářovy vily je dekorován ruskými či byzantskými motivy

Novinky, text: Přemysl Veverka, editace: Kristýna Křížová

Luxusně zařízená Kramářova vila byla navržena tak, aby tvořila jakýsi protipól ve vztahu k Pražskému hradu, a zároveň aby nerušila pohled na své okolí. Obojí se architektovi povedlo a vila se stala nepřehlédnutelnou dominantou letenského panoramatu. Stavba je jednou z nejzajímavějších vil v Česku, pro někoho ale může být překvapením, že její interiéry zdobí ruské, či spíše byzantské motivy.

Článek

Stavitel Josef Čámský dokončil stavbu vily podle plánů architekta Bedřicha Ohmanna ve stejném roce, ve kterém začala první světová válka. Luxusní a rozlehlé rodinné sídlo s adresou Gogolova 1, čp. 212/, Praha 1 - Hradčany postavil pro českého politika Karla Kramáře.

Kramář si architekta Bedřicha Ohmanna jistě nevybral náhodou. Tento rakouský architekt, absolvent vídeňské Akademie výtvarných umění a její pozdější profesor, byl učitelem dekorativní architektury na pražské Uměleckoprůmyslové škole a dostalo se mu označení „Jan Křtitel pražské secese“.

Projektoval například zaniklou kavárnu Corso na Příkopě a hotel Central v Hybernské ulici, tedy vůbec první pražské secesní objekty.

Pro svou vilu si Karel Kramář, představitel českých velkoprůmyslových kruhů, zvolil impozantní místo nad Vltavou, na jedné z nezastavěných hradčanských bašt, takže volně stojící jednopatrová novobarokní budova se secesními prvky vytváří při dálkových pohledech výrazný protipól ve vztahu k Pražskému hradu, dokonce jeho jistou konkurenci.

Stavba z dálky upoutá i pro své zajímavé členění. Terasu nad podjezdem chrání parapet, po jejích bocích vystupují věžice. Jižní stěna budovy je architektonicky nejbohatší. V jejím středu se nachází architektonicky a umělecky zdůrazněný vchod, na jehož toskánských sloupech spočívá balkon s klasicistně dekorativní mříží, nesoucí nápis „Za pravdu třeba proti všem“ a letopočet 1914.

Interiérům byla věnována mimořádná pozornost

Mimořádná výtvarná péče byla věnována interiérům. Jejich řešení i výzdoba nejenže postihuje Kramářovu politickou orientaci i fakt, že tento muž byl tvůrcem novoslovanství a nadšeným obdivovatelem carského Ruska, ale vyjadřují také vkus jeho ruské manželky Naděždy Nikolajevny.

Doktor Kramář byl poslancem říšské rady a českého zemského sněmu a stal se představitelem domácího odboje. Později byt zatčen, odsouzen rakousko-uherskou vojenskou justicí k trestu smrti, avšak dočkal se amnestie. Stál v čele Národního výboru a byl předsedou první československé vlády.

Koncem devadesátých let 20. století se vila stala rezidencí českých premiérů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám