Hlavní obsah

Architektonického Oscara získal Portugalec Eduardo Souto de Moura

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejprestižnější světové ocenění v oblasti architektury - Pritzkerovu cenu - letos získal portugalský architekt Eduardo Souto de Moura. Jeho jednoduché stavby inspirované minimalismem ctí tradice a rozhodně stojí za pozornost.

Článek

Pritzkerově ceně se mezi architekty říká také Nobelovka nebo Oscar, je totiž stejně prestižní. Je udělována už od roku 1979 a Nobelovce je podobná i co do své formy. Získávají ji jednou za rok žijící autoři, kteří se svou tvorbou nesmazatelně zapsali do dějin architektury. Mezi jejími nositeli jsou například Oscar Niemeyer, Frank Gehry či Jean Nouvel.

Loni cena putovala do Japonska.[celá zpráva]

Předloni ji získal Peter Zumthor.[celá zpráva]

V rámci soutěže je oceňován i talent, délka praxe a architektonické vize. Laureát ceny dostává bronzovou medaili a finanční ocenění.

Stavby jsou založeny na souladu s okolím

Osmapadesátiletý Souto de Moura se snaží navrhovat budovy tak, aby plnily své funkce a zároveň zapadly do svého okolí a umožňovaly soužití člověka s přírodou.

Architekt navrhl například působivý fotbalový stadion ve městě Braga, kde se v roce 2004 konalo několik zápasů mistrovství Evropy, nebo budovy do červena laděného Muzea Pauly Regoové nedaleko Lisabonu.

Cenu získal za posledních třicet let své tvorby

Porota ocenila působivost, ale zároveň neokázalost a skromnost staveb, které Moura během posledních třiceti let navrhl. Své architektonické studio si Moura založil právě před třiceti lety a za tu dobu dokončil více jak šedesát staveb v Portugalsku, Španělsku, UK, aj. Předtím se tento architekt živil jako pedagog.

Řada Mourových staveb je stvořena hlavně z betonu, skla a oceli. Jsou to stavby založené na jasné geometrii, minimalistické a s lehce futuristickými rysy. Občas na jejich podobě spolupracuje se svým učitelem Álvaro Sizou, který společně s ním patří k nejvýznamnějším architektům v dnešním Portugalsku.

V počátcích své kariéry Moura navrhoval rodinné domy, inspirací mu podle poroty byly stavby slavného architekta jménem Mies van der Rohe. Mourovy stavby vždy hlavně perfektně zapadají do okolí a nijak neruší.

"Jeho práce vyžaduje intenzivní poznání, ne letmý pohled. A stejně jako poezie dokáže emotivně mluvit k těm, kteří si najdou čas na to, aby poslouchali," uvedli porotci soutěže.

"Když mi zavolali, že bych měl cenu dostat právě já, nemohl jsem tomu uvěřit. Až když mi potvrdili, že je tomu opravdu tak, uvědomil jsem si, jak velká pocta to pro mne je. Je to o to významnější ocenění, když si uvědomím, že jsem v historii teprve druhým portugalským architektem, který tuto cenu získal," sdělil Moura.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám