Hlavní obsah

Tapety dokážou rozzářit interiér každého bytu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chceme-li udělat nějakou změnu v interiéru, trochu ho rozzářit a probudit k životu, stačí vytapetovat. A není nutné hned tapetovat celou místnost nebo dokonce celý byt. Očekávaná změna se dostaví, vytapetujeme-li jednu nebo dokonce jen část stěny. Pak se tapety stanou zajímavým prvkem interiéru, který vedle estetických vlastností splní i vlastnosti funkční.

Článek

Nepřeberné množství tapet je k dostání v různých materiálech, strukturách, barevných odstínech, dekorech, stylech, v podobě bordur, přídavných barev či samolepicích motivů, ale i cenových relací.

K exkluzivním patří tapety v provedení 3D efektu, které přinášejí do moderních interiérů luxus a exkluzivitu. Nové kolekce kombinující tvar a formu vytvářejí ojedinělé textury povrchu, spojují jednoduché vzory se složitými prvky techniky, včetně vysoce lesklých, kovových odlesků a jemných tónů, které dokážou ozdobit a vykouzlit optické klamy.

Jaké druhy tapet jsou k dostání?

Předností kvalitních vliesových tapet je, že se lepidlo aplikuje pouze na stěnu (stejnoměrně a ne příliš silně) a tapeta se přikládá suchá. Jsou omyvatelné, stálobarevné, mohou mít jemnou povrchovou úpravu, která je příjemná na dotek i na pohled. Navíc jsou výbornou tepelnou a zvukovou izolací. Aplikují se na různé podklady, jako jsou omítky, beton, sádrokarton, dřevotříska, dřevo a dají se odstranit beze zbytku.

Výhodou vinylových tapet je snadná údržba. Hodí se i do více zatěžovaných částí interiéru, jako jsou kuchyň, jídelna nebo koupelna. Mohou se lepit na omítku, umakart, beton nebo omyvatelné nátěry. Tapeta dobře zakryje praskliny a jiné nerovnosti v podkladu. Při lepení se používá lepidlo určené pro těžké tapety.

Papírové tapety stojí nejméně. Jsou vyrobeny z raženého, potištěného a mačkaného papíru, ty nejkvalitnější jsou dvojvrstvé ražené papírové tapety, tzv. duplexní. Podle hmotnosti rozlišujeme lehké, středně těžké a těžké tapety.

  • V tomto případě se lepidlo nanáší na tapetu, která musí pořádně zvlhnout. Tapety se nehodí do vlhkého prostředí ani na zdi, které praskají. Jednou za čas je můžeme přetřít vlhkým hadříkem, ale nikdy je neomýváme!

Chceme-li v průběhu času změnit barvu, vyzkoušíme přetíratelné tapety. Jde o vliesové tapety vyrobené ze speciální buničiny a polyesterových vláken s přídavkem polymerového pojiva. Tapety mají plastickou strukturu povrchu, která jim dává pružnost a pevnost.

  • Odstín těchto tapet je čistě bílý a je předurčen k úpravě povrchu pomocí tónované disperzní barvy podle naší fantazie a požadavků. Jsou také vhodným řešením pro plochy s drobnými nerovnostmi.

Textilní tapety na stěně působí přívětivě, zahánějí pocit chladu, navozují dojem útulnosti, přívětivosti a domova. Textilní tapety jsou především krásné ušlechtilostí materiálu, neotírají se, jsou odolné proti mechanickému poškození, dobře se udržují, zůstávají barevně stálé a lze je vybírat v nepřeberném množství barev a vzorů.

Obrazové tapety neboli fototapety se obvykle vyrábějí z papíru, ale k dostání jsou i vliesové obrazové tapety, s nimiž se lépe pracuje, dobře se udržují, i když jsou o dost dražší. Obrazová tapeta může být jednodílná nebo vícedílná - potom lepíme obrazovou tapetu na zeď postupně podle návodu. Tyto dekorace se stanou i na menší ploše výrazným designovým prvkem interiéru.

Pod samolepicí tapetou se obvykle skrývají dekorace, které lze velmi jednoduše aplikovat na zeď bez použití dalšího lepidla. Pouze strhneme zadní ochrannou vrstvu a můžeme přilepit na podkladovou plochu. Oproti ostatním druhům tapet je lze opakovaně lehce odlepit a znovu přilepit na jiné místo. I samolepky na zeď jsou k dostání v nejrůznějších motivech, velikostech a barvách.

Chceme-li udělat radost dětem, pořiďme jim na zeď kvalitní a zdravotně nezávadné dětské tapety. Na výběr jsou stovky tapet nejrůznějších barev a vzorů. Tapety a bordury promění pokoj našich ratolestí v pohádkový domov.

Motivy tapet

abstraktní

barevné

geometrické

kubistické

kulaté

monochromatické (jednobarevné)

světlé

tmavé

černobílé

Plusy a minusy tapet

  • Papírové tapety jsou nejlevnější, méně odolné a hůře se s nimi pracuje.
  • Vliesové tapety jsou omyvatelné, stálobarevné, lépe se aplikují než tapety papírové.
  • Vinylové tapety se vyznačují odolností, barevnou stálostí a snadnou údržbou.
  • Vinylové a vliesové tapety jsou dražší než tapety papírové.

Rady & tipy

Tapety vytvoří efekt „zateplení“ interiéru. Stačí vytapetovat a místnost je útulná.

Tapety poskytnou takové vzory a plastické reliéfy, které nenabídne žádná jiná technologie úpravy stěn ve srovnatelných cenách.

Tapety mají tepelně izolační vlastnosti, trochu tlumí zvuk a zvyšují tedy i kvalitu bydlení.

Ceny tapet se pohybují kolem 60 Kč/m2. Mohou být levnější, ale i mnohem dražší.

Tapety musejí dýchat, jinak se mohou na zdi objevit plísně či vlhkost!

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám