Hlavní obsah

Designérské skvosty návrháře Alvara Aalta dýchají čistou elegancí

– Praha
Právo, Kateřina Farná

Mezi legendy světového designu a architektury bezpochyby patří Alvar Aalto (1898–1976), jehož tvorba je spojena s čistými tvary a používáním přírodních materiálů. Tomuto představiteli tzv. organického modernismu je do konce dubna věnována výstava v pražské galerii Křehký.

Článek

Není na ní zastoupen pouze tento slavný Fin. Společnost jeho ikonickým produktům z ohýbané překližky, jako jsou křeslo 600 nebo čajový stolek 901, dělají mimo jiné kolekce „spícího“ nábytku od finského dua Company, lampy Tafelstukken od eindhovenské dvojice Daphna Isaacs a Laurens Manders či vtipné dekorativní misky vyrobené odlitím skutečných kusů zeleniny a ovoce.

Chybět nemohou ani čeští návrháři, například Tomáš Bém, Klára Šumová, studio Olgoj Chorchoj nebo klasik Antonín Hepnar.

„V kontextu Alvara Aalta mě uchvátil právě Antonín Hepnar, jehož věci sbíráme. Vystavujeme úplnou novinku, jeho lampičky muchomůrky, což byla jeho diplomová práce, kterou teď znovu přivedl k životu,“ říká spolukurátorka Jana Zielinski.

Pódium ze stromů z vyplavené Stromovky

Výstava má sympatickou formu instalace, jejím autorem je Maxim Velčovský: „Mé zadání bylo, proč máme rádi Alvara Aalta. Přišlo nám zajímavé udělat místo nudných soklů zátiší, které by se mohlo podobat dřevěné chatě uprostřed finských jezer. Celé pódium je vyrobeno z rozřezaných stromů ze Stromovky, kterou v roce 2002 poničila povodeň.“

A jaký je vztah Velčovského k autorovi proslulé vázy Savoy a zakladateli značky Artek? „Skandinávský design a Aalto jsou nepřekonatelné věci. Ne nadarmo mají Aaltovy produkty slogan ,současné navždy’,“ dodává. Vstup do galerie je zdarma, všechny exponáty jsou prodejné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám