Přestavba bytu trvala s přestávkami čtrnáct let, protože mladá rodina šetřila peníze postupně podle náročnosti jednotlivých úprav. Majitelé bytu si vše navrhovali sami podle svých potřeb a představ.

Řídili se intuicí, prostor rozčlenili na menší pokoje a do vybavení interiéru se jim podařilo vtisknout vše důležité, co je dosud zaujalo na společné cestě životem.

V dětském pokoji musely zůstat dva půdní sloupy. Průhled na jeden z nich a zkosený strop.

V dětském pokoji musely zůstat dva půdní sloupy. Průhled na jeden z nich a zkosený strop.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Navíc se jim podařilo chytrým řešením půdy získat mezonetový byt a terasu s výhledem do zahradního bloku domu, v němž bydlí.

Jak z 2+1 udělat čtyři pokoje

Velkou chodbu s nevyužitým prostorem rozdělili majitelé bytu na kuchyň s barovým pultem a velkou vestavěnou šatnu, do které se vejde spousta věcí pro sport a cestování.
Útulná jídelna a kuchyň jsou první, co návštěvník spatří.

Kuchyni tvoří komora na potraviny, komoda a hlavně rohová kuchyňská linka. S jídelnou, která vznikla na místě původní ložnice, spojuje kuchyň barový pultík a volný průchod.

Dominantou jídelny je velký stůl z olšového masivu. Připomínky z cest po Thajsku, fotografie a sošky jsou doplněny dekorací z IKEA.

Dominantou jídelny je velký stůl z olšového masivu. Připomínky z cest po Thajsku, fotografie a sošky jsou doplněny dekorací z IKEA.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Dominantou jídelny je velký stůl, masiv z olše. Komody na porcelán evokují dobu našich babiček. Z jídelny i z chodby se dá projít do obývacího pokoje, z chodby pak ještě do menší dětské pracovny, kam se vejdou dva pracovní stoly, skříň a akvárium pro mořské želvy.

Na prostoru původního 2+1 tak vznikly čtyři menší místnosti a sociální zařízení s účelně využitou chodbou. Prostupnost mezi pokoji je přímočará, jídelnu a obývací pokoj odděluje zděný výklenek. Jsou-li otevřené dveře, vidíme z chodby do všech místností.

Smetanově bílá kuchyň má rozměry tak akorát, aby bylo vše po ruce.

Smetanově bílá kuchyň má rozměry tak akorát, aby bylo vše po ruce.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Za zmínku stojí také výmalba pokojů. Chodba a kuchyň jsou laděné do smetanově bílé, prostor je tak otevřenější. Zato jídelna a obývací pokoj působí intimněji díky odstínům oranžové a červené, které ladí s barvou nábytku a vybavením interiéru.

Nevšední kombinaci barev zvolila majitelka bytu, a podařilo se jí tak podtrhnout, že v těchto místnostech se skrývá centrum, hřejivé srdce rodiny.

Dětská pracovna má dva stoly, děti jsou otočeny zády k sobě. Není tu nic, co by moc rozptylovalo.

Dětská pracovna má dva stoly, děti jsou otočeny zády k sobě. Není tu nic, co by moc rozptylovalo.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Půdu nahradily ložnice

Ložnice, dětský pokoj a pracovna dospělých vznikly ve druhém patře, v prostoru někdejší půdy. Nahoru se dá projít točitým schodištěm z obývacího pokoje. Ve druhém patře je vchod do ložnice, pracovny a na terasu, na níž v teplých měsících rodina tráví hodně času.

Z ložnice v patře lze projít přímo na terasu, která místnost kopíruje ve tvaru L.

Z ložnice v patře lze projít přímo na terasu, která místnost kopíruje ve tvaru L.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Terasa ve tvaru L kopíruje ložnici rodičů. Jednu celou stěnu ložnice tvoří prosklené dveře, takže není problém z ní přejít přímo na terasu, z níž je pěkný průhled do zeleně v okolí za domem. Z ložnice i dětského pokoje vedou dveře do koupelny. Všechny místnosti mají zkosené stropy, což jim dodává na útulnosti. Kvůli maximálnímu využití prostoru je kopírují i poličky a skříňky dělané na míru.

Zákoutí točitého schodiště lemují fotografie z cest.

Zákoutí točitého schodiště lemují fotografie z cest.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Nad stropem se nachází ještě zbytek původního půdního prostoru, který rodina může využít v budoucnu. Zatím slouží jako odkladiště věcí a leze se do něj po žebříku z malé chodbičky u točitého schodiště.

Knihovničky v pracovně respektují zkosený strop, aby byl prostor maximálně využitý.

Knihovničky v pracovně respektují zkosený strop, aby byl prostor maximálně využitý.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

V místnostech ve druhém podlaží museli majitelé bytu respektovat zachování některých nosných sloupů, které ale využili jako dekorativní přepážky v místnostech.

Vybavení přišlo se zážitky

Majitelé bytu se nebojí propojit stopy svých zážitků a cestování s vybavením interiéru. Na stěnách zaujmou detaily v podobě fotografií, ať rodinných, nebo z cest. Jsou tu i takové, které manželský pár provázejí od dob studií – jako například fotografie amerických jazzmanů v obývacím pokoji.

V koupelně v patře zaujme velký teakový slon z Thajska.

V koupelně v patře zaujme velký teakový slon z Thajska.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Za zmínku stojí také sošky, bubínky, mušle a další pozornosti dovezené z Thajska, které dekorují všechny místnosti. Teakový slon z Thajska je dominantou koupelny v patře, velké nástěnné hodiny v obývacím pokoji jsou zhruba z roku 1830 a stále bijí. Interiér je dále vybaven exotickými dekoracemi z IKEA, takže ladí s originály dovezenými z cizích zemí.