Hlavní obsah

Přestavba mezonetového bytu se řídila srdcem a intuicí

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byt v Praze, který jsme navštívili, získali manželé po rodičích. Původní 2+1 o rozloze 75 m2 měl velké místnosti. Nad ním byla půda, kterou mladí odkoupili, aby si vybudovali nový, dvoupodlažní byt podle svých představ. Obývací prostor tak zvýšili na příjemných 150 m2.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Obývací pokoj v oranžovočervené kombinaci působí hřejivě. Za křeslem jsou točité schody vedoucí do patra.

Článek

Přestavba bytu trvala s přestávkami čtrnáct let, protože mladá rodina šetřila peníze postupně podle náročnosti jednotlivých úprav. Majitelé bytu si vše navrhovali sami podle svých potřeb a představ.

Řídili se intuicí, prostor rozčlenili na menší pokoje a do vybavení interiéru se jim podařilo vtisknout vše důležité, co je dosud zaujalo na společné cestě životem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V dětském pokoji musely zůstat dva půdní sloupy. Průhled na jeden z nich a zkosený strop.

Navíc se jim podařilo chytrým řešením půdy získat mezonetový byt a terasu s výhledem do zahradního bloku domu, v němž bydlí.

Jak z 2+1 udělat čtyři pokoje

Velkou chodbu s nevyužitým prostorem rozdělili majitelé bytu na kuchyň s barovým pultem a velkou vestavěnou šatnu, do které se vejde spousta věcí pro sport a cestování.

Útulná jídelna a kuchyň jsou první, co návštěvník spatří.

Kuchyni tvoří komora na potraviny, komoda a hlavně rohová kuchyňská linka. S jídelnou, která vznikla na místě původní ložnice, spojuje kuchyň barový pultík a volný průchod.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dominantou jídelny je velký stůl z olšového masivu. Připomínky z cest po Thajsku, fotografie a sošky jsou doplněny dekorací z IKEA.

Dominantou jídelny je velký stůl, masiv z olše. Komody na porcelán evokují dobu našich babiček. Z jídelny i z chodby se dá projít do obývacího pokoje, z chodby pak ještě do menší dětské pracovny, kam se vejdou dva pracovní stoly, skříň a akvárium pro mořské želvy.

Na prostoru původního 2+1 tak vznikly čtyři menší místnosti a sociální zařízení s účelně využitou chodbou. Prostupnost mezi pokoji je přímočará, jídelnu a obývací pokoj odděluje zděný výklenek. Jsou-li otevřené dveře, vidíme z chodby do všech místností.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Smetanově bílá kuchyň má rozměry tak akorát, aby bylo vše po ruce.

Za zmínku stojí také výmalba pokojů. Chodba a kuchyň jsou laděné do smetanově bílé, prostor je tak otevřenější. Zato jídelna a obývací pokoj působí intimněji díky odstínům oranžové a červené, které ladí s barvou nábytku a vybavením interiéru.

Nevšední kombinaci barev zvolila majitelka bytu, a podařilo se jí tak podtrhnout, že v těchto místnostech se skrývá centrum, hřejivé srdce rodiny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dětská pracovna má dva stoly, děti jsou otočeny zády k sobě. Není tu nic, co by moc rozptylovalo.

Půdu nahradily ložnice

Ložnice, dětský pokoj a pracovna dospělých vznikly ve druhém patře, v prostoru někdejší půdy. Nahoru se dá projít točitým schodištěm z obývacího pokoje. Ve druhém patře je vchod do ložnice, pracovny a na terasu, na níž v teplých měsících rodina tráví hodně času.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Z ložnice v patře lze projít přímo na terasu, která místnost kopíruje ve tvaru L.

Terasa ve tvaru L kopíruje ložnici rodičů. Jednu celou stěnu ložnice tvoří prosklené dveře, takže není problém z ní přejít přímo na terasu, z níž je pěkný průhled do zeleně v okolí za domem. Z ložnice i dětského pokoje vedou dveře do koupelny. Všechny místnosti mají zkosené stropy, což jim dodává na útulnosti. Kvůli maximálnímu využití prostoru je kopírují i poličky a skříňky dělané na míru.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zákoutí točitého schodiště lemují fotografie z cest.

Nad stropem se nachází ještě zbytek původního půdního prostoru, který rodina může využít v budoucnu. Zatím slouží jako odkladiště věcí a leze se do něj po žebříku z malé chodbičky u točitého schodiště.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Knihovničky v pracovně respektují zkosený strop, aby byl prostor maximálně využitý.

V místnostech ve druhém podlaží museli majitelé bytu respektovat zachování některých nosných sloupů, které ale využili jako dekorativní přepážky v místnostech.

Vybavení přišlo se zážitky

Majitelé bytu se nebojí propojit stopy svých zážitků a cestování s vybavením interiéru. Na stěnách zaujmou detaily v podobě fotografií, ať rodinných, nebo z cest. Jsou tu i takové, které manželský pár provázejí od dob studií – jako například fotografie amerických jazzmanů v obývacím pokoji.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V koupelně v patře zaujme velký teakový slon z Thajska.

Za zmínku stojí také sošky, bubínky, mušle a další pozornosti dovezené z Thajska, které dekorují všechny místnosti. Teakový slon z Thajska je dominantou koupelny v patře, velké nástěnné hodiny v obývacím pokoji jsou zhruba z roku 1830 a stále bijí. Interiér je dále vybaven exotickými dekoracemi z IKEA, takže ladí s originály dovezenými z cizích zemí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám