Hlavní obsah

Nevšední záclony a závěsy dodají bytu kouzelnou atmosféru

Právo, Karolina Černá

Nic nezútulní byt tolik jako záclony a závěsy. Okna bez nich působí naze, neosobně. Při volbě typu a materiálu okenní dekorace respektujeme styl interiéru, který odráží náš vkus.

Článek

Mnozí si oblíbili takové okenní textilie, které se lehce udržují a přitom vypadají dlouho dobře. Proto poptávce vévodí zejména u záclon polyesterové materiály, imitující bavlnu, len nebo hedvábí. Polyester je velmi praktický z hlediska údržby i stability vlákna.

V poslední době se ale přikláníme k přírodním textiliím, jako jsou len a bavlna. Výjimkou není ani hedvábí. Pro zachování dobrého vzhledu a dlouhé životnosti náročnějších přírodních materiálů dodržujeme postup při ošetřování a praní, doporučovaný výrobcem.

Klasice dáváme sbohem

Nabídka záclon je bohatá, přesto v mnoha domácnostech nalezneme klasické bílé hladké záclony s minimem vzorů. Toužíme-li po změně, můžeme se inspirovat.

Novinkou na trhu s okenními dekoracemi jsou tzv. provázkové záclony, někdy také nazývané jako niťové či řetízkové. Využívají se nejen na větších oknech, ale i v prostoru interiéru nebo jako dveřní závěsy.

Na Dálném východě je kdysi lidé využívali k vytvoření exotických obrazců nebo lehce zastíněných prostorů, přičemž přes záclony volně proudil vzduch. Vyrábějí se z umělých materiálů a z kvalitní viskózy.

Voály jsou kompromisem mezi záclonou a závěsem. Zvenčí přes ně není vidět a přitom nebrání průchodu světla do místnosti. Jsou k dostání v různých barvách a odstínech, se vzory i jednoduše bílé. Mohou být vyšívané, s obšitými kraji a našitou stužkou. Bývají z umělých materiálů, praní a údržba je tudíž jednoduchá.

Mušelínové záclony jsou lehké, působí vzdušně. Je to jemná poloprůsvitná měkká tkanina v plátnové vazbě (někdy potisknutá). Vyrábí se z bavlněné, někdy i z vlněné česané příze. Je náročná na údržbu.

Organza záclony jsou jemné, zcela průhledné, hladké i s výšivkami. V západní Evropě se často kombinuje na jednom okně organza jako záclona s voálem coby závěsem.

Obecně platí: do klasických interiérů volíme u záclon barvu champagne, moderním oknům sluší ledově bílá. Barevné záclony se vzory i bez nich často plní i úlohu závěsu.

Závěsy řasíme podle vzorů

Závěsy dobře izolují od hluku, doporučují se také pro zlepšení akustiky v místnosti, v zimě zabraňují tepelným ztrátám.

Pro závěsy je typické široké spektrum kvalit materiálu. Od bavlny, lnu až k látkám s příměsí hedvábí, čistě hedvábných či k bavlněnému saténu. Z modernějších typů tkanin na závěsy stojí za zmínku látky s teflonovým povrchem. V letních měsících odrážejí sluneční žár.

Prodávají se jak zatemňující závěsy, tzv. blackouty, do ložnic, tak i lehounká organza do místností s krásným výhledem.

Častěji než u záclon v případě závěsů se vzory vzniká problém, jak je nařasit. Platí, že vně vystupuje vzor jdoucí shora dolů, ať jde o pruhy, květiny, ornamenty nebo jiné vzory.

Podle míry řasení platí pravidlo: kupujeme dvojnásobek až trojnásobek šířky okna. Pomoci nám mohou tzv. řasící pásky, které na požádání v obchodech na vybrané závěsy či záclony našijí. Řasení tak bude už trvale nastaveno.

Aby vznikl soulad

Češi se stále častěji zajímají o možnosti sladění záclon a závěsů nejen s roletami a žaluziemi, ale také s tapetami a celým interiérem. Díky tomu roste poptávka po neobvyklých vzorech a barevných kombinacích.

Trendem jaro/léto 2011 jsou pruhy a motivy Dálného východu, Afriky a safari. Řídit se ale můžeme vlastním instinktem, nebo se obrátíme na interiérová studia, která se zabývají dekorem. Pro toho, kdo nemá hluboko do kapsy, jsou schopna dodat na míru kompozici potahových látek na sedačky, polštáře, závěsů, záclon, rolet a tapet. Cena takových kompozic začíná obvykle na 50 000 Kč.

Některá studia a prodejci provádějí 3D vizualizaci svých výrobků do fotografie konkrétního interiéru. Vhodná je přitom fotografie přes místnost zpříma směrem k oknu. Cena služby je 500 Kč za 1 fotografii.

Barevnost bytového textilu na oknech vybíráme podle zařízení bytu. Barva může ladit s kobercem, nábytkem, barvou na stěnách nebo třeba jen s dekoračními polštářky.

V jedné místnosti by se nemělo kombinovat příliš mnoho výrazných vzorů. Lze vybrat jednu dominantu, kterou ostatní předměty podpoří.

Modré barvy jsou chladné, takže není nejsprávnější je mít v místnostech orientovaných na sever, kam nesvítí slunce. V takovém případě je optimální modrá výmalba s teplými tóny závěsů a nábytku.

Největší zájem je o odstíny bílé, krémové a béžové do obývacího pokoje. Odstíny šedivé, růžové a fialové do ložnice a svěží zelené do dětských pokojů.

Jestliže se nemůžeme rozhodnout, je lepší zvolit bílou barvu. Bílá textilie zvětší prostor, neohraničí linii oken, naplní místnost jasem a vzduchem.

Velice dobře odráží světlo, daný prostor opticky odlehčí. Prostor zůstane neutrální a my máme možnost barvy časem přidávat.

POMOCNÍCI OKENNÍCH DEKORACÍ
Aby závěsy vypadaly upraveně, můžeme je uchytit dekorativním úvazem: šňůrkou (1), páskem (2) nebo sponou (3). Cena do 400 Kč.
Lehké záclony a závěsy se často dole kroutí a nedrží tvar. Zatížíme je olůvky. Existují olověné pruty všité ve spodním okraji textilie, ozdobná skleněná závaží (4) nebo mince (5). Ceny závěsných skleněných těžítek do 400 Kč, olověných závaží do 10 Kč za kus.
Síťku na praní (6) uvítají zejména majitelé provázkových záclon, nebo záclonek z jemných materiálů. Cena 1395 Kč.
S řasící páskou (7) odpadne natrvalo nutnost upravování záclony nebo závěsu. Cena 100 m do 30 Kč.
FOTA: STYLTEX

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám