Hlavní obsah

Terakotová armáda jako originální výzdoba interiéru

Novinky, tnk

V čínském městě Shaanxi chtějí nalákat turisty na čínskou historii, a tak je interiér hotelu na Xihuamen Street dekorován napodobeninami terakotové armády. Keramičtí vojáci slouží jako podpěrné sloupy k umyvadlu, jako základ lampy nebo i jako pelest postele. Hosté díky nim na návštěvu hotelu rozhodně nezapomenou.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z mnoha způsobů využití terakotové armády v interiéru.

Článek

V hotelu jsou k vidění figury různých hodností, od úředníků přes důstojníky, generály, lučištníky či vozataje vyrobené z terakoty. Armáda se skládá převážně z vojáků, ale stvořeni byli kdysi i koně, kteří jsou také zakomponováni do interiéru hotelu.

Foto: Profimedia.cz

Armáda slouží jako pelest, proto je chráněna zástěrami.

Některé sochy terakotové armády jsou v nadživotním měřítku, jiné naopak ve zmenšeném. Jejich repliky tak mohou sloužit například jako lampa.

Foto: Profimedia.cz

Originální osvětlení si hosté před odjezdem často fotí.

Terakotovou armádu nechal vystavět císař Čchin Š-chuang-ti ve 3. stol. př.n.l. Její objevení se stalo jedním z největších archeologických objevů 20. století. Vojáci měli za úkol chránit hrobku. K tomu jim sloužily zbraně, a to zbraně skutečné, které se tehdy používaly. Byly ošetřeny speciální solí, aby byly chráněny před rzí.

Foto: Profimedia.cz

Interiér koupelny dotváří i dlaždice se stejným motivem.

Hotel získal díky vojákům netradiční atmosféru, každý voják má jiný výraz v obličeji, takže interiér působí, jakoby v něm pobývala řada hostů.

Foto: Profimedia.cz

Ti, kdo by si chtěli podobné dekorace stvořit doma, se mohou přijít nechat inspirovat na výstavu s příznačným názvem "Terakotová armáda Prvního čínského císaře", která je k vidění v budově Triniti Office Center u Galerie Vaňkovky v Brně a pro vysoký zájem ze strany návštěvníků a škol je prodloužena do 24. dubna 2011.

Expozice na ploše více než 2000 metrů čtverečních představuje zbraně, šperky, předměty každodenního použití, rituální objekty, a hlavně proslulé terakotové bojovníky.

Anketa

Chtěli bytste v podobném hotelu strávit noc?
Ano
25,4 %
Ne
74,6 %
Celkem hlasovalo 410 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám